Nyheter
Stadsmissionen: Vi måste ha en hållbar affärsidé
”Det är viktigt att även vi som sociala företagare har en hållbar affärsidé”. Det säger Anneli Åström, ansvarig för socialt företagande inom Stockholms stadsmission.

Hon medverkade vid ett seminarium i Stockholm på torsdagen arrangerat av Forum – idéburna organisationer med social inriktning. Temat var hur civilsamhället och det offentliga kan samarbeta bättre just för den grupp som står längst bort från arbetsmarknaden.
Anneli Åström konstaterar att Stockholms stadsmission, som hon själv representerar, är så pass stor och har en så omfattande verksamhet att de kan klara av att fortsätta under en övergångsperiod om politiken ändrar inriktning och förändrar förutsättningarna för både deltagare och verksamhet. Men för mindre organisationer kan det vara svårare.
– Man får inte stå och falla med de politiska besluten. För då gör man ingen långsiktig nytta heller och det drabbar den enskilde individen. I Stockholms stadsmissions sociala företag säljer vi produkter och tjänster för att finansiera våra verksamheter. Vi säljer second hand-varor, vi har restauranger med mera, säger Anneli Åström till Dagen.
Men du tror att det är möjligt att organisera sig affärsmässigt även för mindre verksamheter?
– Man måste alltid tänka på om det kan bära sig på lite längre sikt.
Men just nu tycks det finnas en oro även bland de stora aktörerna, till exempel för att Fas 3 inte ersatts av något.
– Ja, så är det. Och jag lägger absolut inte över hela ansvaret på civilsamhället.
– Just nu är vi ett mellanrum, vi vet att man på högre nivå gett arbetsförmedlarna möjligheter att hitta individuella lösningar, men det är som att det inte nått ut riktigt.
Eva-Lisa Höglund i Arbetsförmedlingens nationella ledningsgrupp var en annan deltagare i panelsamtalet. Hon höll med om den bild som målats upp, att många av de svagaste hamnar utanför arbetsmarknaden och att det är ett växande problem. På frågan ”Vad gör vi nu?” svarade hon bland annat:
– Vi måste öka kunskapen om varandras verksamheter. Det finns lokala överenskommelser, många jättesmarta och goda exempel ute i landet.