Nyheter

Statsminister Löfven hjälpte till hos Frälsningsarmén i Visby

VISBY. Julklappsinslagning och gripande livsberättelser mötte statsministerparet i deras besök på Frälsningsarmén i Visby på söndagen. – Det är fint att det finns mycket verksamheter som vill se till att fler människor ska ha en anständig jul.

Ulla och Stefan Löfven tar del av berättelser från de som fått hjälp genom Krukmakarens hus.
Ulla och Stefan Löfven tar del av berättelser från de som fått hjälp genom Krukmakarens hus.
Publisert Sist oppdatert

När statsministern Stefan Löfven (S), tillsammans med hustrun Ulla, kom till Frälsningsarmén i Visby på söndagsförmiddagen var det en ovanligt lugn tillställning.

Endast ett fåtal journalister var på plats när statsministerparet fick höra om Frälsningsarméns arbete i jultid. Arbetet med att "hålla grytan kokande" har varit en tradition i rörelsen i 125 år.

Visbykårens verksamhet bedrivs i Krukmakarens hus och är en av de kårer som samlar in mest pengar kring jul. Mellan åren 2009 och 2013 ökade antalet personer som ansöker om bidrag stadigt. Från att tidigare beviljat bidrag på runt 50 000 kronor delar man nu ut i genomsnitt 350 000 kronor varje jul.

Delar ut barnjulklappar

I Krukmakarens hus finns en presentverkstad där klappar slås in på löpande band. Det råder ett stort engagemang bland både privatpersoner och näringslivet på ön. Företagarföreningen i Visby har i flera år arrangerat en tomteparad i staden, där den som är i med i paraden också har med en julklapp till Frälsningsarméns arbete, Hotel Clarion samlar in klappar under deras gran under hela december. Dessutom knackar många privatpersoner på dörren och ger bidrag till julklappslagret.

Här i presentverkstaden får sedan de personer som beviljats bidrag komma in och välja bland julklapparna som är märkta med den tänkta mottagarens ålder. Här fick makarna Löfven bli volontärer för en stund när de valde varsina presenter att slå in och fick på så sätt vara med och önska god jul till en okänd mottagare, från en välkänd välgörare.

Stefan och Ulla Löfven fick hjälpa till att slå in julklappar till behövande under besöket hos Frälsningsarmén i Visby.
Stefan och Ulla Löfven fick hjälpa till att slå in julklappar till behövande under besöket hos Frälsningsarmén i Visby.

"Det har betytt allt"

Efter julklappsbestyren fick statsministerparet sitta ner och möta både lokala volontärer som valt att ägna sina jular åt att skapa julfrid åt andra människor, men även några personer som fått sina liv förvandlade genom Frälsningsarméns arbete. Berättelser om att ta sig från utanförskap till självförsörjning som berörde paret Löfven märkbart.

– Det har betytt allt. Jag fick för första gången någon som trodde på mig, särskilt när jag själv inte gjorde det. Det som betydde allra mest var att jag fick en tro på Gud, berättade Camilla, som kom i kontakt med Frälsningsarmén för elva år sedan och som har gått igenom Frälsningsarméns sociala program.

Ulla och Stefan Löfven tar del av berättelser från de som fått hjälp genom Krukmakarens hus.
Ulla och Stefan Löfven tar del av berättelser från de som fått hjälp genom Krukmakarens hus.
Stefan Löfven på besök i Krukmakarens hus i Visby.
Stefan Löfven på besök i Krukmakarens hus i Visby.

"Vill hjälpa dem ur sitt bidragsberoende"

Ann-Christine Karlsten, verksamhetsansvarig vid Krukmakarens hus, berättade om det sociala arbetet och gav sin syn på varför behoven ökat så pass mycket det senaste årtiondet.

– Vi mötte dem som har fallit mellan stolarna efter lång tid av arbetslöshet, som blivit utförsäkrade och tvingades leva på försörjningsstöd under en längre tid. Den målgruppen ökade markant från 2009 och framåt, berättade Ann-Christine Karlsten.

– Vi såg att samhällsnätets maskor är för grova. Vi vill finnas, där behoven finns och när samhället inte räcker till, sa Ann-Christine Karlsten och konstaterade samtidigt att punktinsatser under jul eller andra tider är viktiga men att de inte är målet med verksamheten:

– Ytterst vill vi stödja människor att komma ur sitt bidragsberoende.

Betonar civilsamhällets roll

Mot slutet av besöket i Krukmakarens hus böjde de som samlats runt bordet sina huvuden i andakt när kårledaren Kalle Ljungholm ledde i bön, med särskild önskan om välsignelse för statsministerparet och deras arbete.

När Dagen möter statsministern efteråt konstaterar han att det är dubbla känslor vid ett sådant här besök.

– Det är tråkigt att det är så många människor som är ensamma eller som inte har råd med julklappar. Däremot är det fint att det finns mycket verksamheter som vill se till att fler människor ska ha en anständig jul, säger Stefan Löfven.

Han betonar också vilken viktig roll ideella organisationer, som till exempel Frälsningsarmén, har i samhällsbygget. Den gamla devisen om att det är staten som ska stå för all välfärd har modifierats.

– Det är statens uppgift att se till att de samhälleliga aktörerna med skola, sjukvård och omsorg finns på plats. Vi menar att det ska finnas ett starkt samhälle, så att alla människor känner att de har en plats här och nu, men också i framtidsprojektet. Det innefattar också ett starkt civilsamhälle. Vi har runt 100 organisationer runt om i vårt land som hjälper människor, till exempel nu kring jul, som behöver hjälp och stöd. Det är bra för det är en del av ett starkt samhälle.

– Här finns det ett starkt ekonomiskt stöd till civilsamhället, för att de ska kunna bidra till att människor har det bra.

Stefan Löfven intervjuas av P4 Gotland i Frälsningsarméns i Visbys bönerum.
Stefan Löfven intervjuas av P4 Gotland i Frälsningsarméns i Visbys bönerum.

När kyrka och samhälle krockar

Under året som gått har Dagen rapporterat om flera fall där kyrkor och kommuner krockat i samarbeten. Exempelvis Lugnetkyrkan i Falun som kommunen inte längre ville hyra lokaler av därför att de inte delade en gemensam värdegrund, eller Equmeniascouterna i Göteborg som fick sina bidrag indragna av liknande orsaker. På frågan om det finns tillfällen där det inte går att använda trossamfund som ideella aktörer i välfärden ger inte statsministern ett tydligt svar utan konstaterar att det inte är regerings sak att avgöra vilka som ska får stöd.

– Det är de myndigheterna som delar ut ekonomiskt stöd som själva ska besluta om det. Det lägger vi oss inte i.

"Tack! Ett stort, stort tack!"

Till sist riktar Stefan Löfven en hälsning till de många kristna volontärer landet över som lämnar julfriden hemma för att andra ska få ta del av den samma.

– Tack! Ett stort, stort tack! Det betyder oerhört mycket för så många människor och det är så värdefullt.

Stefan Löfven håller grytan kokande i Visby.
Stefan Löfven håller grytan kokande i Visby.

På vägen ut från Krukmakarens hur blev det som sig bör också ett stopp vid Visbykårens "gryta" där Stefan Löfven fick vara med och bidra ytterligare till julsatsningen i Visby.

På söndagseftermiddagen höll statsministern sitt jultal vid S:t Nicolai kyrkoruin i Visby.

Powered by Labrador CMS