Nyheter
Statsvetare: Partierna vågar inte släppa makten i kyrkovalet
I takt med att Svenska kyrkan krymper kommer partiernas intresse för kyrkovalet att avta. Men ännu är S, C och SD inte beredda att lämna ifrån sig makten över kyrkan. Det säger kyrkovalsexperten Jan Strid, Göteborgsuniversitet.

– Det kommer att dröja länge innan de politiska partierna lämnar kyrkan. Så länge som de tror att Svenska kyrkan spelar en samhälleligt viktig roll kommer de att vilja kontrollera den.
Det säger statsvetaren och kyrkovalsforskaren Jan Strid vid Göteborgs universitet.
"Inga kyrkpolitiska frågor i valrörelsen"
Han har följt de senaste kyrkovalrörelserna och han menar att de kyrkopolitiska sakfrågorna lyser med sin frånvaro.
– I stället står valet mellan religion och politik. Frågan om partipolitiseringen har allt mer seglat upp som en fråga. De partipolitiskt obundna grupperna som tycker att partierna lägger sig i, säger han
– Men samtidigt är det få väljare som känner till de fristående nomineringsgrupperna och vad de står för. Därför är det svårt för dem att nå ut till andra än de "redan frälsta", så att säga.
"De vågar inte släppa ifrån sig makten"
I år är det endast Socialdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna som ställer upp som politiska partier. Övriga riksdagspartier har frikopplat sina kyrkopolitiska grupper från partiorganisationen.
Enligt Jan Strid är C och S rädda att Svenska kyrkan, om de lämnade henne helt fristående, skulle kunna gå åt ”vilket håll som helst”.
– Om det var de kyrkligt aktiva som var i majoritet hade homosexuella inte fått gifta sig, till exempel. Partierna ser till så att kyrkan fattar politiskt korrekta beslut. Den makten vågar man inte släppa ifrån sig ännu.
– Men i takt med att valdeltagandet och antalet medlemmar minskar kommer även partiernas intresse att minska, säger han.
Och vid förra kyrkovalet, 2013, låg valdeltagandet på 12,8 %.
Hur lågt valdeltagande kan en organisation ha och fortfarande kalla sig demokratisk?
– Det är en mycket intressant fråga och ett demokratiskt dilemma. Representativt är valdeltagandet i Svenska kyrkan redan för lågt. Men samtidigt kan man säga att det alltid är ett demokratiskt val, så länge alla medlemmar får rösta. Även om det bara skulle vara en.
Valdeltagandet kan sjunka ytterliggare
Jan Strid tror att valdeltagandet kommer att gå ner vid årets val.
– Vill man vara riktigt rå kan man säga att det antagligen kommer att minska med en procent. Varför? De gamla dör, och det är i det segmentet som valdeltagandet är som högst.