Nyheter

Statsvetare underkänner Löfvens tal om folkkyrka

Stefan Löfvens tal om ”en modern folkkyrka” får blandade recensioner bland några experter som Dagen pratat med. – Det låter lite grumligt, menar Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Kampanjar för kyrkan. När statsminister Stefan Löfvens besökte Oxelösund i onsdags kväll talade han om att socialdemokraterna vill ha ”en modern folkkyrka”.
Kampanjar för kyrkan. När statsminister Stefan Löfvens besökte Oxelösund i onsdags kväll talade han om att socialdemokraterna vill ha ”en modern folkkyrka”.
Publicerad Senast uppdaterad

När Stefan Löfven talade inför en fullsatt sal i Oxelösund i onsdags handlade det mesta om hur Social­demokraterna ska sitta kvar vid regeringsmakten även efter 2018.

I talet, som i lokala medier beskrivs som S start av valkampanjen, delade statsministern ut rallarsvingar mot Alliansen och Sverigedemokraterna.

– Vi är hela Sveriges regering, sa Löfven – dock inte med lika starkt eftertryck som när han tvingades byta ut två ministrar mitt under semestern.

I talet fick han också plats med lite agitation inför kyrkovalet den 17 september.

Dagen ringde runt till några experter för att höra vad de tyckte om talet. Bland annat talade Löfven om att socialdemokraterna vill ha ”en modern folkkyrka”.

”Inte överdriva hotbilden”

Denna retorik imponerar inte på statsvetaren Andreas Johansson Heinö på den borgerliga tankesmedjan Timbro.

– Det låter ganska innehållslöst, nästan som att Socialdemokraterna därigenom inte vill stöta bort någon. Varken de som är aktiva i Svenska kyrkan eller de som inte är det.

Han är inte förvånad över att Löfven tar med kyrkovalsfrågan i ett stort tal, ”utan att det nog finns en förväntan hos socialdemokratiska väljare att han ska göra det”.

Men Stefan Löfvens fokus på Sverigedemokraterna är lite överdriven, enligt Andreas Johansson Heinö.

– SD är en tacksam måltavla för S men det är inget nytt. Så har det varit i de två senaste kyrkovalen. Förmodligen kommer SD att öka den här gången också, på viss bekostnad av S.

– Men man ska inte överdriva den hotbilden för mycket, anser Andreas Johansson Heinö.

Uppmanade att gå och rösta

I talet uppmanade Stefan Löfven de socialdemokratiska kyrkoväljarna att gå och rösta.

– Säg ja till alla människors lika värde, rösta den 17 september, sa Löfven.

– Stannar vi som tror på en öppen folkkyrka hemma kan hatet och intoleransen flytta fram sina positioner också inom vår kyrka, sa han vidare.

Har flera invändningar

Jonas Hinnfors, statsvetare i Göteborg, är inte imponerad över statsministerns tal om en folkkyrka och undrar vad Löfven menar med ett sådant uttryck.

– Det låter ju lite som att han vill tillbaka till det som Svenska kyrkan en gång var, en statskyrka, säger han och låter lite skeptisk.

Detta, menar han, går inte ihop med det mångkulturella Sverige som finns i dag där integrationsfrågan är sprängstoff.

Men Jonas Hinnfors har fler invändningar mot Löfvens beskrivning av vad Svenska kyrkan ska vara.

– Vem ingår i den folkkyrka Löfven talar om? Det är inte alldeles självklart i ett land som tagit emot tusentals flyktingar de senaste åren, säger Jonas Hinnfors till Dagen.

Att Löfven angriper Sverigedemokraterna har han lättare att förstå. SD tillsammans med Moderaterna har länge utpekats som Socialdemokraternas huvudmotståndare i valet.

Att kyrkovalet engagerar få och lockar få väljare till valurnorna är svårt att motsäga. Så politiseringen av kyrkovalet, som kritiseras av många inom Svenska kyrkan, kommer att bestå, tror han.

– Det dräller ju av frågor med politisk sprängkraft i kyrkan. Hbtq, kvinnliga präster och integration för att bara nämna några. Det är klart att partierna inte kan hålla sig borta från det.