Nyheter

Stefan Löfven: Att tända ljus är signalen om ett hopp

Under fredagskvällen var turen kommen till statsministern att frågas ut i Equmeniakyrkans satsning Vårgårda möte. Han hyllade civilsamhället, men höll fast vid åsikten att inga konfessionella friskolor bör finnas.

###
Publisert Sist oppdatert

Till textraderna av sången "Vi ber om hopp" av Helena Gatås vandrar statsminister Stefan Löfven (S) in genom Tångahallen i Vårgårda på fredagskvällen. Medan kören sjunger med full styrka att "Vi ber om hopp för vår värld, vi ber om enhet bland människor", glider han, flankerad av de två utfrågarna Britta Hermansson och Robert Eriksson, upp på scenen och blir stående en stund framför kören, till publikens beskådande. Statsministern vänder sig om och tittar på körens medlemmar, som fortsätter att sjunga med full styrka.

Sista utfrågningen

Det var den åttonde och sista kvällen för Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar för denna sommar. Hela programmet avslutas ikväll, lördag, med en festgudstjänst med anledning av att det är 50 år sedan som den obrutna traditionen att bjuda in partiledarna till Vårgårda startades av pastorn och evangelisten John Hedlund.

Läs mer: Vårgårda möte – succé för Equmeniakyrkan

Men åter till fredagskvällen. Statsminister Löfven såg ut att mysa när Britta Hermansson som första utfrågare bjöd fram honom till mikrofonen. Den samlade publiken tog varmt emot honom, men någon superhejaklack verkade till en början inte finnas på plats. Efter en fråga från Britta om hur pensionärerna ska få 600 kronor mer i månaden och Stefan Löfven svarat lydigt på frågan var det tyst.

– Är det några här som vill applådera det eller? frågade Britta Hermansson lite skämtsamt och först då började publiken slå ihop händerna som bifall.

Bussolycka och terror

På frågan om vad som varit avgörande händelser under mandatperioden är det terrorattacken på Drottninggatan som kommer upp. Stefan Löfven berättar att han befann sig på Ängskolan i Skene, Västra Götalands län, när beskedet kom. Han var på väg mot Göteborg för en partikongress, men stannade till i Skene för att visa sitt stöd efter den tragiska bussolyckan där tre elever från skolan miste livet.

– Vi tittade på saker som barnen hade lämnat efter sig. Jag minns särskilt en basketboll efter ett av barnen som spelat mycket basket, berättar Stefan Löfven med sorg i blicken.

Han fick höra att något hade hänt i Stockholm som gjorde att han behövde åka dit med detsamma.

– Att tänka på lastbilen som hade kört i rasande fart genom Drottninggatan var en fruktansvärd känsla och skräck, ännu värre för de på plats såklart. Det tog mig, berättar Stefan Löfven.

Tänder ljus

Innan det är dags för Robert Eriksson att ta över utfrågningen landar Britta Hermansson bildligt vid kyrkornas ljusbärare, där även Stefan Löfven har stått och sett lågorna fladdra, ofta i samband med någon tragisk händelse.

– Vad lägger du in i den handlingen? frågar Britta Hermansson.

– Att tända ett ljus är ändå signalen om ett hopp. Att ljuset ändå är starkare än mörkret. Jag tror vi behöver sådana symboliska handlingar för att mitt i all tragedi även se ljuset, svarar statsministern och reciterar på så sätt även ett bibelord.

– Man ser varandra i ögonen när man går in och känner varandras stöd. Att samlas runt en sådan handling, det är starkt.

Läs mer: Ulf Kristersson: Stram migrationspolitik ett måste

Diggar Springsteen

En annan stark upplevelse, men med en något annan grundton, var när Stefan Löfven för någon månad sen var på konsert med Bruce Springsteen. Tillsammans med hustrun Ulla fick paret en pratstund med världsartisten efteråt och statsministern lyser upp när han berättar om hur Ulla fick spela in en hälsning till sin kompis Maggan från Springsteen.

– "Hi maggan! We miss you, We wish you where here!" Hon blev lycklig, berättar han och ler med hela ansiktet.

Separerar samhället

Det sista ämnet för den sista partiledarutfrågningen blev konfessionella friskolor. Robert Eriksson säger sig vilja förstå hur resonemanget om att lägga ner fungerande skolor går och statsministern försöker förklara Socialdemokraternas linje.

– Vi ska stå upp för religionsfriheten, den är grundlagsskyddad och oerhört viktig, men i utbildning ska vi inte ha det. Den är till för att lära barnen, börjar statsministern.

– Det andra är att om vi börjar utveckla det till att ha olika skolor för olika trosinriktningar, då separerar vi i samhället.

Mångfald viktigast

Enligt statsministern blir en skola med konfessionella inslag under skoldagen inte tillgänglig för alla och det är den springande punkten.

– Skolor ska vara öppna för alla. Vi vill ha en mångfald, jag tror det är oerhört viktigt. Mångfald är styrkan i vårt samhälle.

Och därmed ger publiken sin hittills varmaste applåd och Vårgårda möte övergår i andra halvlek med predikan och lovsång.

Powered by Labrador CMS