Nyheter

Stefan Swärd och Tommy Dahlman möttes i SD-debatt

Rent teologiskt står de i liknande frikyrkliga sammanhang. Men synen på Sverigedemokraterna skiljer dem åt, och e­fter det uppmärksammade pastorsuppropet har de ställt sig i var sin ringhörna. Stefan Swärd pratar om en moralisk protest mot extremhögern.Tommy Dahlman talar om flathet och kristen snällism.

Två pastorer och två åsikter om SD. Stefan Swärd och Tommy Dahlman möttes på Dagens redaktion.
Två pastorer och två åsikter om SD. Stefan Swärd och Tommy Dahlman möttes på Dagens redaktion.
Publisert Sist oppdatert

Den 19:e december, när Sverige levde med tankar på nyval och Sverigedemokraterna stod i blickfånget för svensk politik, kom ett ovanligt utspel från kyrkligt håll. 380 pastorer skrev under ett g­emensamt budskap, publicerat på debattplats här i Dagen, där de vädjade om en generös flyktingpolitik. Samma dag som debattartikeln p­ublicerades fick initiativtagaren och EFK-pastorn Stefan Swärd fortsätta föra pastorernas talan då SVT:s Aktuellt hade uppropet som huvud­nyhet.

– Många skrev på för att det var du, hävdar pingstpastorn Tommy Dahlman, när de båda möts en dryg månad efter publiceringen.

Det är bara en av flera kritiska punkter han r­adar upp mot pastorsuppropet. Han hävdar att flera pastorer hört av sig till honom i efterhand och berättat att de har ångrat sin underskrift. Det finns de som säger att det hela gick lite för snabbt och att de inte hann reflektera över vad de skrev under på, menar han. Hur många pastorer som ångrat sig, det vill han inte säga, inga namn vill han nämna.

Stefan Swärd blir förvånad när den här bilden kommer fram. Att pastorerna anslutit sig till uppropet bara för att han skulle vara ett känt ansikte i frikyrkovärlden tycker han är befängt. Han b­erättar att namnen bara kom ”invällande”. Med lite mer tid så hade antagligen ytterligare många pastorer anslutit sig.

Och om nu någon i efterhand skulle ha ångrat sig, varför har de då inte hört av sig till honom d­irekt, utan vänt sig till Tommy Dahlman?

– Det vore en väldig flathet att göra så, säger Stefan Swärd.

Drivna debattörer

Att Stefan Swärd och Tommy Dahlman tycker olika är ganska uppenbart. Men båda är drivna debattörer som fångar upp delar av frikyrklig­heten på sina respektive bloggar, där de avhandlar såväl teologi som politik. Båda har en liknande konservativ grundton i sina resonemang. Båda är också färgstarka och karismatiska personligheter som inte drar sig för att sticka ut hakan.

Så lika. Men ändå så olika.

I alla fall när det kommer till synen på Sverige­demokraterna. Stefan Swärd företräder en linje som säger att man som kristen inte bör rösta på partiet, och i pastorsuppropet skriver han att ”den människosyn som präglar SD är allt annat än kristen”. Han har gjort flera utspel mot Sverigedemokraterna, och reaktionerna har varit många.

– Det här har varit en av de mest märkliga situationer i hela mitt liv. Jag har aldrig mött ett så brett stöd, till och med från ärkebiskopens kansli har de hört av sig och hejat på. Samtidigt har jag aldrig mött ett sådant hat från kristna. Min respekt för kristna som stödjer SD har inte direkt ökat, säger Stefan Swärd.

Stödjer inte SD:s politik

Hans analys är att allt fler kristna röstar på och sympatiserar med SD, och det är något han vill b­ekämpa. Tommy Dahlman är också inne på linjen att SD ökar sitt stöd bland kristna. När han själv ger sig ut i debatten och tar partiet i försvar, är det lätt att få intrycket att han själv stödjer deras politik. Men när man känner honom på pulsen så ger han ett något mer kluvet intryck. Han säger att han inte röstar på partiet, utan att det handlar mer om att SD ska ha rätt att existera, att de inte ska bli utmobbade. Han tycker att pastorsuppropet överskridit en gräns, när kristna ledare blir så partipolitiska.

Dessutom, säger han, ser han en strävan efter kristna kontexter i SD, och det är något som han sympatiserar med.

Tommy Dahlman tar fram en lista med punkter där han menar att SD:s politik innehåller saker som kristna kan skriva under på. Han exemplifierar med synen på abort och samvetsfrihet, deras Israelvänliga hållning, kärnfamiljen som ideal, nej till samkönade äktenskap, att de lyfter upp det kristna arvets betydelse med mera.

– Det är klart att en del gamla pingstvänner känner igen sig i det här, säger Tommy Dahlman.

Frågorna inte unika för Sverigedemokraterna

Stefan Swärd argumenterar emot och menar att de här frågorna inte är direkt unika för Sverige­demokraterna. Han lyfter fram Kristdemokraterna som ett parti som på många sätt bär liknande tankar inom sig, men som blivit låsta av regeringsmakten. Dess­utom ser han något helt annat framför sig när han tänker på SD.

– Det stämmer att de har ett brett program, men de har gjort invandringen till sin stora fråga. Jag har inga problem med att de problematiserar aborter eller värnar om kärnfamiljen, men det är inga unika SD-idéer.

– Jag utgår ifrån vad de själva säger, det är i i­nvandringsfrågan de profilerat sig, säger Stefan Swärd, som också varnar för att de försöker spela på rädslan för islam när de vill propagera för minskad invandring.

– Även om invandringsfrågan är stor, kan man inte förkasta alla andra frågor SD driver, menar Tommy Dahlman.

– Sverigedemokraterna är ett enfrågeparti med rötterna i nazismen vars huvudmål är att minska invandringen till Sverige, hävdar Stefan Swärd som är bekymrad över den högervåg som sveper fram genom Europa och som vill stänga ute dem som flyr.

– Här har kyrkorna en moralisk röst som måste göra sig hörd.

SD ställer frågor som ingen annan vill ta i

Tommy Dahlman ser ett SD bortom invandringsfrågan. Ett parti som vågar lyfta frågor som inga andra vill ta i. Han vill också belysa att SD är ett parti som utvecklas, trots sin brokiga bakgrund,

Är SD ett invandrarfientligt enfrågeparti?

– De har som flera andra partier en profilfråga, den saken går inte att ifrågasätta. Men tillväxten hör samman med att SD i dag driver flera värdekonservativa frågor på ett tydligare sätt än något annat parti.

Tommy Dahlman har också en annan kritik som han vill föra fram, och trevar länge efter rätt ord innan han till slut landar i formuleringen ”kristen snällism”. Han undrar varför kristna alltid ska vara så snälla och politiskt korrekta, och ser pastorsuppropet som ett tecken på den kristna snällismen.

– Här var vi verkligen inte snälla, utan väldigt extrema, replikerar Stefan Swärd snabbt.

Tommy Dahlman fortsätter ändå att prata v­idare om den kristna snällismen, med en ofarlig plast-Jesus som förgrundsgestalt. En kristen snällism som nu försöker slå undan benet på ett parti som säger sig stå för en kristen identitet.

– Man kan mycket väl vara kristen och rösta på SD utifrån den kristna kontext de tydligt står för. Mormor Svea röstar inte på SD för att de har en nazistisk bakgrund, utan för att de har en klar och tydlig profil i många kristna kontexter.

Absolut inte, kontrar Stefan Swärd, och tar upp att SD ställer sig bakom fädernas kyrka, ett nationalistiskt synsätt på religion som genomsyrar alla högerpartier i Europa i dag, och ett synsätt som även nazisterna ställde sig bakom.

– Som väckelsekristen kan man inte lockas av en sådan retorik, säger Stefan Swärd.

– SD målar ut invandrarna som problemet, och som pastor reagerar jag på det. I våra församlingar kan hälften av våra medlemmar vara födda utanför Europa, och det är klart att de reagerar kraftigt på SD:s retorik att de inte borde vara här.

Unik kraftsamling

Pastorsuppropet kommer att bli ihågkommet som en unik kraftsamling från svensk frikyrklighet att få sin röst hörd i debatten. Pastorernas underskrifter finns fortfarande kvar, och ingen har offentligt gått ut och tagit tillbaka det de skrivit under på, även om Tommy Dahlman s­äger sig känna till en del ångerfulla.

Fakta:

  • Fakta: Pastors­uppropet

    Den 19 december 2014 publicerades ett unikt d­ebattinlägg i tidningen D­agen.

    380 pastorer från olika samfund hade skrivit under på en generös invandringspolitik.

    Inlägget var också direkt riktat mot Sverigedemokraterna, och att deras politik inte vilade på kristen grund.

    Pastorsuppropet, som debattartikeln kom att kallas, publicerades i ett känsligt politiskt läge då alla trodde på ett nyval, mycket beroende på SD:s agerande.

Powered by Labrador CMS