Nyheter

Stockholms biskop Andreas Holmberg frisk efter formodad coronasmitta

Nu blickar Andreas Holmberg framåt och vill väcka liv i frågan hur kyrkan kommer se ut efter att coronakrisen är över. – Det finns viktigare saker att lyfta än min hälsa, säger han.

Publisert Sist oppdatert

– Jag drack ättiksprit utan att det smakade något. Helt otroligt, berättar Andreas Holmberg då han förklarar att han kunde bocka av flera av symtomen för covid-19.

Nu är det inte bekräftat att han hade sjukdomen, men han berättar att han och hans fru låg nedbäddade i två veckors tid, rejält sjuka, och att de hade torrhosta samt inte kunde känna någon lukt eller smak.

– Vi var sängliggande, men vi hade inte andningssvårigheter, säger han.

Är tillbaka

Den 16:e april rapporterade Dagen om att Stockholms biskop satt sig själv i karantän. Andreas Holmberg säger själv att det kändes lite konstigt att hans hälsa blev nyhetsstoff och vill själv tona ned dramatiken så gott det går.

– Nu är jag tillbaka, fullt frisk, meddelar han.

Biskopen vill snabbt byta ämne från att själv ha kommit tillbaka från sin coronapaus till att lyfta hur situationen ser ut på ett större plan.

– Det ska bli intressant att se hur det blir sen, post-corona, säger han.

Läs merStockholms biskop i karantän efter coronasymptom

Samtal om framtiden

Själv vill han redan nu initiera samtal om framtiden, inte minst hur coronakrisen påverkat Svenska kyrkan och svensk kristenhet.

Men först vill ha komma tillrätta med en sak.

– Det finns en berättelse om att vi i Stockholm har lagt ner vårt gudstjänstliv. Det är slarvigt beskrivet och jag blir bestört när folk tror att kyrkan är nedstängd, för det är den inte, säger han.

– Det vi gjort är att vi inte sammankallar till gudstjänster på specifika tider. Men vi fortsätter att fira gudstjänst.

Firar på olika sätt

Andreas Holmberg säger att under coronakrisen finns det en uppsjö sätt att fira gudstjänst på i Svenska kyrkan, även i den hårt drabbade huvudstaden. Det erbjuds enskilda nattvarder, man kan komma in i kyrkan och tända ljus, lyssna på musik och till och med få en predikan.

– Det finns olika sätt att forma och gestalta en gudstjänst, säger han.

Kyrkans diakonala verksamhet är också i full gång, Andreas Holmberg tar upp kaffevagnar och telefonkedjor som två exempel. Själv vill han varna för att den psykiska ohälsan ser ut att eskalera under coronakrisen och att här har kyrkorna en viktig uppgift att fylla.

Digital kyrkdörr

Dessutom har Svenska kyrkan ställt om och har mycket verksamhet online. I Stockholms stift erbjuder numera 9 av 10 församlingar digitala andakter som går att se bland annat via sociala medier. Enligt biskopen är de mycket välbesökta.

– Vi har haft ett större gudstjänstfirande än någonsin då många går in genom den digitala kyrkdörren, säger Andreas Holmberg.

Många har bilden av att frikyrkorna är snabbare när det gäller att ta till sig ny teknik?

– Det har min bild också varit, men nu har vi tagit ett stort teknikspråk, säger Andreas Holmberg.

Han konstaterar att troligtvis kommer det här påverka Svenska kyrkans verksamhet framöver då de digitala kyrkdörrarna ser ut att behövas även i framtiden.

Viktigare än kvalitet

Biskopen erkänner att kvaliteten på allt som produceras inte alltid är av bästa kvalitet. Men det viktiga verkar vara något helt annat, det handlar om att få se kyrkorummet och att man vet vem prästen är, vilket ofta väger tyngre än att allt ska vara perfekt producerat.

– Vad har vi lärt oss av allt detta, undrar Andreas Holmberg.

– Det här är ett samtal som jag försöker initiera, hur kommer det att se ut efter coronakrisen?

Läs mer Biskopen: Sluta inte använda stororden – förklara dem i stället

Powered by Labrador CMS