Nyheter

Stor oro bland kristna konvertiter - riskerar att utvisas

Ahmad och Mostafa är väl integrerade i samhället men trots hot om förföljelse har de inte fått uppehållstillstånd

Ahmad och Mostafa har valt att följa Jesus. Båda riskerar förföljelse för sin tro om de utvisas. På bilden: Mostafa.
Ahmad och Mostafa har valt att följa Jesus. Båda riskerar förföljelse för sin tro om de utvisas. På bilden: Mostafa.
Publisert Sist oppdatert

Ahmad och Mostafa har valt att följa Jesus, de har lärt sig svenska och jobbar. De riskerar båda att bli förföljda för sin tro om de utvisas. Nu är oron hos dem stor efter signaler om en hårdare migrationspolitik.

”Ni stänger handen, ni ger mig inte chansen”, säger Ahmad, som väntat åtta år på uppehållstillstånd.

Det ska ske ett ”paradigmskifte” inom migrationsområdet, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff 15 december. Då gav regeringen i uppdrag till Migrationsverket att vidta åtgärder för att stärka arbetet med att återkalla uppehålls- och arbetstillstånd.

Detta ska ske inom ramen för nuvarande regelverk. Men det är samtidigt det första steget i att skärpa migrationspolitiken och nya lagar kan komma, sa migrationsministern. Regeringen vill först se till att missbruk av dagens system beivras, och om det finns ”signaler” på missbruk så ska uppehållstillstånd återkallas – oavsett på vilka grunder uppehållstillstånd getts.

Det ska ske ett ”paradigmskifte” inom migrationsområdet, sa migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på en pressträff 15 december. Till höger: Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Henrik Vinge.

Kristna ledare varnar

Nu varnar en rad kristna ledare för att skärpningar av migrationspolitiken kan drabba kristna konvertiter hårt. ”Är regeringens löften om konvertiter tomma ord?” frågade åtta representanter för nätverket Rätt till tro i en debattartikel i Dagen. ”Om regeringen verkligen vill behandla asylsökande konvertiter bättre så måste asylpolitiken i sin helhet bli mer generös”, skrev de.

Skribenterna pekade på skrivningar i Tidöavtalet som slog fast att regeringen nu ska verka för miniminivån enligt EU-rätten. Det innebär att man vill införa i svensk lagstiftning att asylsökande ”som själva skapat asylskälen efter att de lämnat ursprungslandet” ska kunna vägras asyl.

Detta betyder i praktiken att det kan komma lagar i nästa steg som tar bort möjligheten att få asyl som konvertit.

Det kommer att inkludera “de flesta konvertiter vi har i våra församlingar”, konstaterar artikelskribenterna och slår med skärpa fast: ”Människor kan börja följa Jesus när som helst i livet, och ingen ska behöva riskera förföljelse för det”.

Riskerar förföljelse

Ahmad – som i själva verket heter något annat – och Mostafa är två konvertiter som är oroliga gällande sin framtid. De är båda varmt kristna, och riskerar förföljelse och i värsta fall döden om de utvisas från Sverige.

Dagen når Ahmad hemma hos hans svenske pappa. Ahmad har hjälpt pappan på familjens gård i flera år, och är som en son i huset, tanken är att han så småningom ska ta över gården. Han föddes i Afghanistan, men växte upp på barnhem i Iran, eftersom hans föräldrar dog tidigt. Efter en lång, svår och dramatisk resa tog sig Ahmad med smugglares hjälp till Turkiet och sedan vidare till Sverige. I Stockholm kom han för första gången till en kyrka.

Något tändes i mig. Jag ville veta mer om kristen tro. Samtidigt var jag medveten om riskerna, om någon i Afghanistan skulle få reda på detta skulle det vara en jättekatastrof, berättar han.

“Ställer konstiga frågor”

Ahmad beslöt trots riskerna att följa Jesus, och lät döpa sig. Han betonar att han inte velat använda sin tro som skäl för att stanna i Sverige, utan ville först inte tala om att han blivit kristen i kontakterna med Migrationsverket. Han har fått avslag tre gånger på sin asylansökan.

Under sammanlagt sju år har han nu bott hos sin svenska pappa, varit på Nyhem på somrarna och jobbat med ungdomar i kyrkan, och ansökt om att få uppehållstillstånd. Han berättar att han ”var dum” och lade ut bilder på nätet när han döptes, vilket ledde till att en familjemedlem hotade honom.

– Jag har fått hot från Afghanistan flera gånger, säger han.

Nu väntar Ahmad på besked från en ny ansökan. Han är orolig för vad som ska hända, och säger att Migrationsverket inte tror på hans historia eller på hans kristna tro.

– De ställer jättekonstiga frågor, som ´vad var det för känsla när du döpte dig?´ Men snälla, det går inte att beskriva denna känsla. Det är något som gör mig lugn. Jag vet att det är sanningen.

“Känner mig som en tiggare”

Ahmad har fått hjälp av sin svenske pappa som kämpar för honom, men han är ganska uppgiven.

– Jag är med i samhället nu. Jag har vänner här, jag är med i kyrkan. Ändå blir det svårare och svårare för mig. Det har gått nästan åtta år sedan jag kom till Sverige, jag säger: ´ge mig en chans att visa mig. Ni vill inte ge mig den. Ni stänger handen´. Jag är en ung kille, jag vill bara tjäna pengar, umgås, men ibland känner jag mig som en tiggare.

Mostafa Khosravi har en liknande situation. Han har varit ännu mer öppen om sin tro än Ahmad.

– Jag har inte fått uppehållstillstånd, för Migrationsverket godtog inte att jag är kristen, berättar han.

– Min situation är inte bra. Jag fick besked nyligen om att jag inte får stanna, jag måste åka till Iran, trots att jag har sagt att om jag åker tillbaka kommer man att ´ta mig´.

Mostafa Khosravi går på bibelskola och drömmer om att bli präst. Nu ska han utvisas till Iran, där han riskerar fängelse och tortyr på grund av sin kristna tro och att han deltagit i protesterna mot den iranska regimen.
Mostafa Khosravi berättar för Dagen att Migrationsverket inte godtog att han är kristen.

Fick bibel i Iran

Mostafa Khosravi kom till Sverige från Iran 2018, och fick först uppehållstillstånd på grund av anknytning till sin fru, som redan bodde här. Men sedan drogs tillståndet tillbaka. Mostafa säger att han blev kristen redan i Iran.

– En kompis gav en bibel till mig. När jag sedan kom till Sverige började jag på en Alpha-kurs, berättar han.

Mostafa har en grupp på Facebook med 2 000 följare, och på Instagram har han 8 000 följare. Där berättar han om sin kristna tro och lägger upp bilder och bibeltexter, vilket har lett till en dom från iranska domstolar på ett års fängelse och 80 piskrapp. Just nu går Mostafa Khosravi på bibelskola, eftersom han drömmer om att bli präst. Han leder själv bibelstudiegrupper, och har försörjt sig genom att vara budbilsförare.

– Vad vill Migrationsverket mer än det? undrar han.

– Jag sa till min handläggare att jag har studerat, lärt mig svenska, kommit in på bibelskola, tagit körkort, skaffat jobb och lägenhet. Allt på två år.

Mostafa Khosravi går på bibelskola och drömmer om att bli präst. Nu ska han utvisas till Iran, där han riskerar fängelse och tortyr på grund av sin kristna tro och att han deltagit i protesterna mot den iranska regimen.
Mostafa Khosravi går på bibelskola och drömmer om att bli präst. Nu ska han utvisas till Iran, där han riskerar fängelse och tortyr på grund av sin kristna tro och att han deltagit i protesterna mot den iranska regimen.

Sätter sin lit till Jesus

– Nu vill de skicka mig till Iran. Min fru är sjuk, och om jag åker till Iran kommer jag att hamna i fängelse i minst ett år. Kanske mer, eftersom jag också deltagit i demonstrationer i Stockholm mot regimen nyligen. Många personer har blivit avrättade på senaste tiden i Iran efter protesterna där. Min syster i Iran har berättat att polisen har varit och sökt mig flera gånger.

Mostafa säger att han nu sätter sin lit till Jesus.

– Jag ber Jesus först och sedan regeringen och folket i Sverige att stödja mig. Jag känner en trygghet i Jesus, och hoppas att han ska hjälpa mig.

Powered by Labrador CMS