Nyheter

Stor satsning för att lyfta konvertiternas situation

Isak bedöms inte som en genuint kristen av Migrationsverket.
Ett kors vilar i handen på Isak som Dagen träffade i Alsike kloster. Han är en av många konvertiter som inte har ansetts genuin av Migrationsverket, vilket innebär att han kan utvisas.
Publicerad Senast uppdaterad

Nätverket “Rätt till tro” lanserar en 40 dagar lång kampanj för att lyfta fram konvertiternas situation. Förhoppningen är att få församlingar själva att dela med sig av kunskap och berättelser.

Lördagen den 24 juli inleder nätverket “Rätt till tro” sin 40 dagar långa kampanj för att få upp konvertitfrågan i ljuset igen. De kommer själva att sprida kunskap och berättelser via sina egna sociala kanaler, men tanken är också att få fler att engagera sig.

Varför gör ni den här satsningen just nu?

– Vi känner att vi behöver blåsa liv i den här frågan ännu mer, säger Micael Grenholm, pastor och aktiv i nätverket.

Han säger att kampanjen är inplanerad sedan tidigare, men att konvertiternas situation åter blivit aktuell i samband med att Migrationsverket nyligen stoppade alla utvisningar till Afghanistan, eftersom många av konvertiterna kommer därifrån.

Micael Grenholm vill betona att bara för att utvisningarna stoppas är inte problemen lösta, utan beslutet är tillfälligt och de afghanska konvertiterna kan på sikt mycket väl utvisas ändå.

– Därför är det dags att fortsätta driva på i den här frågan.

Vad kommer att hända under de här 40 dagarna?

– En hel del. Vi kommer att sprida berättelser och vittnesbörd i nätverkets sociala kanaler. Vi kommer att dela fakta från Konvertitutredningen samt den uppföljande rapporten. Vi kommer att belysa hur det ser ut i Afghanistan och hur kristna behandlas, säger Micael Grenholm.

Samlar in pengar

Under kampanjen kommer man också att samla in pengar, där man uppmanar människor att delta på något sätt. Ett sätt är exempelvis att samla in pengar genom att springa.

– Pengarna som vi samlar in går till att kämpa för konvertiterna juridiskt, förklarar Micael Grenholm.

Han berättar att det finns exempel på när man drivit konvertitfall upp på EU-nivå och där också fått rätt.

Micael Grenholm
Micael Grenholm har länge engagerat sig för konvertiternas sak, mest uppmärksamhet har han fått via testet "Är jag kristen nu?", vilket pekade på de orimliga kunskapskrav många konvertiter ställs inför när de ska bevisa sin religiösa hemvist.

Frikyrklig nätverk

“Rätt till tro” är ett nätverk som spänner över hela frikyrkligheten och församlingar runt om i landet uppmanas därför att vara med och uppmärksamma den här kampanjen.

– Vi vill under den här tiden driva opinion. Vi vill skapa debatt. Någonstans vill vi sätta i gång en snöbollseffekt, så vi uppmanar folk i församlingar att själva dela sina berättelser, säger Micael Grenholm.

Två böcker som belyser konvertitfrågan är också på väg att släppas under den här tiden, dels har Micael Grenholm själv skrivit en skönlitterär bok om en konvertit, dels har pingstpastor Christian Mölk skrivit en mer teologiskt förankrad bok om vad Bibeln säger om flyktingar.

Antalet asylsökande har minskat till Sverige, hur påverkar det arbetet för konvertiternas sak?

– Det kan möjligtvis påverka på lång sikt. Men just nu kämpar vi för våra syskon som finns bland oss. Många av våra konvertitvänner som har fått avslag finns i församlingarna och alla kan se hur fel det är.

Micael Grenholm säger att han helst av allt önskade att det fanns ett bredare engagemang i den här frågan, men noterar själv att det främst är kristna som är pådrivande. Därför menar han att det är extra viktigt att de som nätverk håller liv i frågan.

– Inte för att kristna skulle vara mer värda att kämpa för än andra. Men om inte vi lyfter våra röster och talar för konvertiternas sak, då kommer ingen att göra det.

Fakta: Kampanj för konvertiter

  • 40 dagar med #rättilltro, heter kampanjen som inleds lördagen den 24 juli.
  • Där ska nätverket med samma namn försöka sprida information om konvertiternas situation samt även vara med och opinionsbilda.
  • Tidigare har nätverket bland annat gett ut den uppmärksammade Konvertitutredningen.