Nyheter

Stora själsliga behov efter självmordsdåd

Påskdagens självmordsattack mot en pingstkyrka i Sri Lanka fortsätter att skörda dödsoffer. – Förra veckan dog en församlingsmedlem av sina skador, säger Roland Stahre som tillsammans med Billy Johansson nyligen besökte området.

Ögonvittnen. Roland Stahre och Billy Johansson besökte nyligen Sri Lanka och Zion Church i staden Batticaloa på Sri Lankas östkust där en självmordsbombare dödade många människor i samband med påskfirandet i kyrkan.
Ögonvittnen. Roland Stahre och Billy Johansson besökte nyligen Sri Lanka och Zion Church i staden Batticaloa på Sri Lankas östkust där en självmordsbombare dödade många människor i samband med påskfirandet i kyrkan.
Publisert Sist oppdatert

Det har gått drygt sju veckor sedan en självmordsbombare detonerade sin sprängladdning utanför Zion Church i staden Batticaloa på Sri Lankas östkust.

Förödelsen blev enorm. Bland annat rasade ett innertak i kyrkan ned och en kraftig brand utbröt på grund av att bensin i parkerade motorcyklar antändes. Men framför allt dödades ett 30-tal församlingsmedlemmar, många av dessa barn.

Fortfarande vårdas några personer på sjukhus och Roland Stahre och Billy Johansson berättar om både sorg och ilska, men också om hopp och framtidstro.

– Församlingen har fått hyra en lokal av Metodistkyrkan i Batticaloa där de kan fira gudstjänst, berättar Billy och visar en bild på lokalen som trots sin storlek är överfylld av människor.

– Första söndagen efter attentatet uppmanade myndigheter kyrkorna att inte samlas till gudstjänst. Men därefter bestämde sig församlingen för att inte låta sig skrämmas.

Roland, som arbetar som sjukhuspastor på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och Billy, som tidigare var missionsansvarig i Smyrna, men som numera är pensionär fick besöka den skadade pingstkyrkan i Batticaloa. De berättar att det har städats upp på platsen, men på bilder som de visar syns ändå skadorna på byggnaderna tydligt. Några meter utanför entrén till kyrkan går det även att se var bomben utlöstes.

– Där stod självmordsbombaren när han utlöste sprängladdningen, förklarar Billy.

Kort efter påskdagens samordnade attacker mot kyrkor i Sri Lanka, däribland Zion Church i Batticaloa, tog pingströrelsen i Sverige initiativ till en insamling. Under knappt två veckors tid samlades närmare 300 000 kronor in, varav cirka en tredjedel redan har använts till de mest akuta behoven.

Syftet med Rolands och Billys och resa, som skedde på uppdrag av Smyrnaförsamlingen, Göteborg i samråd med Pingst FFS och föreståndaren Daniel Alm, var dels att följa upp insamlingskampanjen.

– Sedan ville vi också visa att vi bryr oss, säger Billy.

"Vårt fokus är mjukvaran"

Roland berättar att församlingsledningen i Batticaloa har strukturerat upp sina behov, både kort- och långsiktiga. I det ingår såväl ekonomiska behov kopplade till kyrkans återuppbyggnad som mer mjuka, mänskliga, behov.

– Vårt fokus är mjukvaran, säger Roland.

Billy konstaterar att det är omöjligt att nu bedöma hur stora de själsliga skadorna är och Roland, som själv är uppvuxen i Sri Lanka, berättar att självmordsattacken har väckt gamla trauman till liv.

– Sri Lanka har under lång tid präglats av inbördeskrig, 2004 drabbades landet av den stora tsunamin och kristna har förföljts för sin tro. En del av människorna som vi nu träffade kunde beskriva hur gamla minnen gjorde sig påminda i samband med påskdagens terrordåd.

"21 familjer miste någon"

Att tio församlingsmedlemmar omkom i en trafikolycka veckan innan självmordsbombningen förvärrade ytterligare situationen.

– Det är många som behöver hjälp med traumabearbetning, säger Billy.

– Vi pratade också med samfundsledningen för FFCSL (den svenska pingströrelsens systerkyrka i Sri Lanka) om behovet att utveckla traumabearbetning och själavård, säger Roland.

Roland och Billy berättar att vården i Sri Lanka är gratis, men att patienterna måste betala för sjukvårdsmaterial och mediciner. Nya fakturor kommer hela tiden och i flera fall har familjeförsörjarna dött vilket gör det svårt för familjerna att betala.

– 21 familjer miste någon, säger Billy apropå Zion Church i Batticaloa.

– Och så sent som i förra veckan dog en församlingsmedlem av sina skador, säger Roland.

– Vi fick också höra om en flicka som fortfarande ligger på intensiven som inte har fått veta att hennes föräldrar är döda, fortsätter han.

Exakt vad som kommer att hända med den delvis förstörda kyrkan återstår att se. Arméns ingenjörer har ifrågasatt om byggnaden, på grund av de omfattande skadorna, kan renoveras. Efter attacken har en församlingsmedlem skänkt mark till kyrkan i utkanten av Batticaloa och det finns nu planer på att bygga en ny kyrka där i stället.

Roland och Billy berättar att församlingen är i behov av olika typer av hjälp. Men de säger också med glädje att det har kommit pengar från bland annat Skottland, USA och Korea.

– Det känns bra att fler är engagerade, säger Billy som också berättar att det finns "en väldig solidaritet" mellan kyrkorna i Sri Lanka.

Ingen slump att kyrkan attackerades

Samtidigt som de drabbade församlingsmedlemmarna försöker att bearbeta sin sorg och saknad pågår även ett infekterat bråk mellan Sri Lankas parlament och landets president. Här handlar det om hur självmordsattackerna ska utredas – och vem som bär skulden för att de kunde genomföras.

Var det här något som ni pratade med församlingsmedlemmarna om?

– Nej, det var ingen fråga som togs upp i våra samtal, svarar Roland.

En sak är säker: Det var inte någon slump att Zion Church attackerades – något som det initialt spekulerades i. Roland och Billy berättar om hur gärningsmannen fastnade på en övervakningskamera när han besökte kyrkan en kort stund innan bomben utlöstes. Gärningsmannen frågade också efter pastorn som den aktuella helgen befann sig i Norge. Hans beteende inne i kyrkan väckte dessutom misstankar och en av församlingsledarna eskorterade till slut ut honom ur byggnaden.

Efter attackerna, som en lokal jihadistgrupp och IS har tagit på sig ansvar för, attackerades muslimer på ön. Upplevde ni också att de ni träffade känner ilska mot muslimer?

– Det finns en allmän ilska och misstänksamhet mot muslimer, svarar Billy som samtidigt poängterar att de negativa känslorna mot muslimer inte är specifikt kopplade till kristna eller till de personer som drabbades av självmordsbombningarna i april.

– Attackerna ses som ett angrepp mot hela landet, tillägger Roland.

Vill stärka kontakterna

Under besöket i Sri Lanka noterade Roland och Billy att hela samhället har påverkats av självmordsattackerna. På restauranger och matställen som tidigare var fulla av folk är det numera ganska tomt och tyst. Det har även börjat dyka upp förbudsskyltar mot väskor och religiösa kläder som täcker ansiktet.

Roland pratar om en allmän rädsla för allmänna platser.

Hur var det att träffa människorna som har drabbats av våldet?

– Det är en helt annan sak att träffa dem än att bara läsa om det, svarar Roland och konstaterar att besöket blev en bekräftelse på hur fruktansvärt det inträffade är.

– Men jag blev också berörd av att de mitt i det här har en framtidstro.

Den svenska pingströrelsens engagemang i Sri Lanka går långt tillbaka i tiden. På senare år har samarbetet minskat, men det som drabbade landet – och Zion Church i Batticaloa – i påskas kan bli början på en fördjupad relation igen.

– Landet har kommit i fokus igen och ledningen för Fellowship of Free Churches vill att kontakterna ska stärkas. Men det handlar inte primärt om ekonomisk hjälp, säger Billy.

– Nu för vi samtal med samarbetspartners i Sri Lanka för traumabearbetning och själavård. Det behövs långsiktiga insatser, säger Roland.

Fakta

  • Den svenska pingströrelsens engagemang i Sri Lanka går långt tillbaka i tiden. På senare år har samarbetet minskat, men det som drabbade landet – och Zion Church i Batticaloa – i påskas kan bli början på en fördjupad relation igen. "Vi för samtal med samarbetspartners i Sri Lanka för traumabearbetning och själavård", säger Roland Stahre från Smyrnakyrkan i Göteborg.

Powered by Labrador CMS