Nyheter

Stort motstånd mot stopp för konfessionella friskolor

Lärarförbunden delade om regeringens förslag

Dagen besöker den konfessionella Ekebyholmsskolan i Norrtälje kommun.
En av Sveriges konfessionella friskolor, Ekebyholmsskolan, ligger strax utanför Rimbo i Norrtälje kommun.
Publisert Sist oppdatert

Regeringen vill stoppa nya konfessionella friskolor. Men en stor majoritet av remissinstanserna tycker förslaget är fel.

Dessutom anmärker flera på att remisstiden har varit ovanligt kort.

Redan innan remisstiden hade gått ut kunde Dagen rapportera att flera kristna organisationer, däribland Kristna friskolerådet, samt Diskrimineringsombudsmannen var kritiska till regeringens förslag.

När nu remisstiden har gått ut visar det sig att en stora majoritet av remissinstanserna är av samma uppfattning. Friskolornas riksförbund, Idéburna skolors riksförbund, Institutet för mänskliga rättigheter, Judiska centralrådet samt Lärarförbundet är fem av närmare 40 kritiska organisationer.

Lärarförbundet skriver att de argument som framförs mot konfessionella skolor “kan och bör hanteras inom ramen för andra regelverk”. Förbundet noterar att Skolinspektionen redan har tillsynsansvar och tillägger att det är viktigare med en ökad statlig kontroll över etableringen av friskolor generellt och inte enbart konfessionella.

Kommuner positiva till etableringsstopp

Bland de drygt tio organisationerna som är positiva till regeringens förslag finns Skolverket och Lärarnas riksförbund – som alltså gör en annan bedömning än Lärarförbundet. Lärarnas riksförbund konstaterar samtidigt att det är viktigt att det införs tydligare krav på de redan existerande konfessionella friskolorna.

Flera kommuner har också varit remissinstanser, men alla har inte nyttjat möjligheten att inkomma med synpunkter. Flera av de som faktiskt har svarat är dock positiva till förslaget om etableringsstopp. En av dessa, Gävle kommun, lyfter fram att de har haft problem med konfessionella friskolor. En annan, Malmö stad, skriver att etableringsstoppet även bör gälla konfessionella förskolor.

Skolinspektionen tar inte ställning

På fredagen publicerade Dagen en längre artikel om Ekebyholmsskolan som drivs av Adventistsamfundet. Den konfessionella friskolan har under en längre tid har varit indragen i en juridisk process med Skolinspektionen där evolutionsteorin och konfessionella inslag har varit i blickfånget. Skolinspektionen har också varit remissinstans kring förslaget om etableringsstopp för konfessionella friskolor. Men även om myndigheten håller med om flera av formuleringarna i förslaget väljer de att inte ta ställning i sak till förslaget.

“Det är svårt att med säkerhet bedöma hur långt befintligt regelverk, tillsammans med de åtgärder om bland annat ökad kontroll som föreslogs i proposition, kan nå när det gäller att motverka risker i systemet, gällande exempelvis att genom skolverksamhet påverka elever i antidemokratiska syften, risker för ökad segregation och risker för brister i utbildningen”, skriver myndigheten.

Kort remisstid

Promemorian om förslag till etableringsstopp för konfessionella friskolor skickade ut på remiss den 11 april. För en vecka sedan, den 13 maj, gick remisstiden ut och flera av remissinstanserna beskriver den korta remisstiden som ett problem.

Ett exempel är Barnombudsmannen som konstaterar att det “utifrån den anmärkningsvärt korta remisstiden inte har varit möjligt för myndigheten att komma med mer än övergripande synpunkter på förslagen, vilket aktualiserar komplexa intresseavvägningar.”

I en skriftlig kommentar till Dagen skriver utbildningsdepartementet att förslagen fortsätter att beredas inom regeringskansliet och att regeringen avser att återkomma i frågan.

Fakta: Remissvaren

  • Av de 50 remissinstanser som har inkommit med svar tillstyrker ett tiotal regeringens förslag. 16 avstyrker samtidigt förslaget. Resten avstår från att yttra sig, har inga synpunkter/invändningar eller intar en avvaktande inställning. Utöver remissinstanserna har utbildningsdepartementet dessutom tagit emot drygt 20 spontana remissvar. Majoriteten av dessa har kristna eller judiska avsändare och samtliga av dem är kritiska till förslaget.
Powered by Labrador CMS