Nyheter
Stridsyxan i kyrkopolitiken tillfälligt nedgrävd
Trots att Kyrkostyrelsens förslag skapat stor debatt inom Svenska kyrkan vill kyrkopolitiker från alla håll att det blir en lugn höst, på grund av coronapandemin.

Svenska kyrkans intäkter spås krympa med 1,6 miljarder kronor och därför har Kyrkostyrelsen aviserat en rad förslag på förändringar. Kritiken har varit kraftfull, inte minst att kyrkan är på väg att centraliseras och att en ny stiftsindelning kan vara på ingång.
Om ett år är det kyrkoval och höstens kyrkomöte hade varit ett utmärkt tillfälle att profilera sig. Men på grund av coronapandemin blir det ett decimerat möte och nu ser det ut som att stridsyxorna tillfälligt grävs ner.
Socialdemokraternas gruppledare Jesper Eneroth är tydlig med att de inte kommer att driva på för några större förändringar under hösten.
Läs mer S-besked: Viktiga beslut i Svenska kyrkan får vänta
Samma budskap
Samma budskap kommer från andra grupper som Dagen varit i kontakt med.
– Vår första ingång till årets kyrkomöte var att ställa in det, säger Marie Wojidkow från POSK.
Önskemålet var att i stället hantera frågorna som nu ligger på bordet i ett extra möte nästa år, men de accepterar ändå nuvarande lösning.
POSK är en aktör som reagerat på Kyrkostyrelsens förslag.
– Vi kan konstatera att det sker en förskjutning av inflytande mot nationell nivå, att makten delvis oreflekterat flyttas från församlingarna och vi saknar en ordentlig process, säger Marie Wojidkow.
Frimodig kyrka är inne på samma linje och vill att det ska göras en ordentlig utredning innan några beslut tas när det gäller att flytta ekonomi och administration till central nivå. Leif Nordenstorm från Fria liberaler i Svenska kyrkan (FiSK) stämmer in i budskapet.
– Det är helt olämpligt att ett reducerat kyrkomöte ska besluta om utredning av stiftsindelningen, säger han.
När det gäller frågan om en centralisering av kyrkan är han rädd för en likriktning av verksamheten runtom i landet.
– Församlingar som vill ha en annan profil blir lätt marginaliserade, säger Leif Nordenstorm.
Läs mer Elisabeth Sandlund: Öka inte centralstyrningen, Svenska kyrkan!