Nyheter
Studentpastor: Extremt viktigt att storstadskyrkor satsar för att nå studenter
Utmaning i storstäderna att nå studenter och andra under 30 år

Frikyrkorna behöver bli synligare bland unga vuxna i storstäderna. Exempelvis på olika campus och universitet. Dagen har lyssnat in några frikyrkliga röster som ser stora utmaningar på området.
– Vi måste våga satsa, säger Eveline Söderblom i Immanuelskyrkan i Örebro.
Fredrik Wärn, pastor i Pingst Umeå med huvudansvar för unga vuxna, är inte direkt överraskad över uppgifterna om att glappet mellan andelen 21-30-åringar i frikyrkorna och befolkningen i övrigt, är betydligt mer utsträckt i de största städerna med många invånare, jämfört med mindre kommuner och orter på landsbygden. Siffrorna från medlemsstatistiken tar han som en påminnelse om att det finns mycket som kyrkorna kan och behöver göra för att möta den här åldersgruppen.
Och då handlar det inte enbart om att fånga in dem som är uppvuxna i kyrkorna, menar pastorn i Umeå.
– Vi måste jobba med att vara en röst som syns och hörs i staden. Inte minst behöver kyrkorna bli mycket mer synliga på olika campus och på universiteten, säger Fredrik Wärn.

– Många blir uppslukade av studierna och campuslivet när de kommer hit för att läsa. Då behöver det finnas en kristen gemenskap som möter dem. Många studenter upplever distansen stor till att själva hitta till en församling – och om man inte är uppvuxen i en kyrka är steget särskilt långt.
Fredrik Wärn uppfattar att behovet av att knyta nya relationer är stort i gruppen unga vuxna. Olika hemgrupper blir därför särskilt viktiga, där man får dela livet med andra i en mindre gemenskap, och diskutera dagsaktuella frågor utifrån Bibeln samt be för varandra.

Eveline Söderblom är ordförande i unga-vuxna-rådet i Immanuelskyrkan i Örebro, en församling inom Evangeliska frikyrkan, EFK. Hon ser också behovet av sociala kontakter, men stryker samtidigt under behovet hos många att få bearbeta och reflektera kring själva tron.
– Vi frågar oss vad människor behöver för att tron ska bli långsiktig och hållbar. Många i unga-vuxna-åldern flyttar, träffar en partner, tar examen, byter gemenskapskrets och bildar familj. Det är många livsförändringar. Då är det viktigt att få bearbeta och gräva lite kring sin tro och få ställa kanske nya frågor, säger Eveline Söderblom.
I Immanuelskyrkan har arbetet bland unga vuxna växt de senaste fyra åren. Man jobbar brett med att mötas till lunch efter söndagsgudstjänsten en gång i månaden, samtals- och undervisningskvällar i aktuella ämnen, lovsångssamlingar samt med event, utflykter och andra gemenskapsskapande aktiviteter.
Tror helhjärtat på idé
Mattias Sennehed, studentpastor i Linköping, är samtidigt frikyrkans enda unga-vuxna-konsulent på nationell nivå, och finns inom pingströrelsen. Han är glad för att arbetet i det här ålderssegmentet har växt inom hans egna samfund, men pekar på att det finns mycket kvar att göra.
– Det är extremt viktigt att alla kyrkor i större städer har en medveten satsning på unga vuxna och studenter, säger han.

Mattias Sennehed uppfattar att en hel del pingstförsamlingar i storstäderna jobbar med att samla den här gruppen, även om de inte alltid blivit medlemmar och syns i statistiken. Det viktiga är att församlingen har en idé och tror helhjärtat på den, antingen det handlar om en onsdagsmässa eller något annat, anser han.
Mattias Sennehed påpekar samtidigt att det inte räcker med att fokusera på kulturfrågor och sociala frågor, utan att man behöver fundera ännu mer över hur man hjälper de unga vuxna i deras trosutveckling. Församlingarna tappar många i gruppen när de blir äldre, konstaterar han.