Nyheter
”Svårt att göra alla nöjda i hbtq-frågan”
Equmeniakyrkan har landat i en inkluderande hållning • Frågan en av flera som diskuteras på kyrkokonferens. • Karin Wiborn: Konferensen viktig för förhandlingar, gudstjänster och att vi får ordinera nya pastorer.

Förra året hettade det till när Equmeniakyrkan utropade klimatnödläge och hade en stor debatt om hbtq-frågor på sin kyrkokonferens. Nu är det dags för samfundet att samlas igen, och även detta år finns klimatet och hbtq med på agendan.
HERRLJUNGA. Equmeniakyrkan har provisoriskt flyttat in i den lilla västgötska tätorten Vårgårda. Just nu pågår samfundets traditionsenliga partiledarutfrågningar, vilket i år också kombineras med Equmeniakyrkans kyrkokonferens.
Den hela sker i två etapper, först några dagar digitalt för att sedan gå över till att alla samlas i Tångahallen i Vårgårda.
När Dagen möter den biträdande kyrkoledaren Karin Wiborn befinner hon sig i Herrljunga, någon mil därifrån, med datorn i knät där hon följer kyrkokonferensen inledande skede. Men det kryper i kroppen på henne över att få träffa alla öga mot öga, något som inte skett på flera år på grund av pandemin.
– Jag har varit kyrkoledare i närmare två år och har fortfarande inte mött samfundet, säger Karin Wiborn.
Så på ett personligt plan tycker hon att mötet med alla människor är det i särklass viktigaste. Uppskattningsvis kommer mellan 500 till 800 delegater att delta, plus att fler strömmar till från närområdet när det hålls gudstjänst.
Nya pastorer, gamla frågor
– Sedan är varje konferens viktig när det gäller förhandlingar, gudstjänster och att vi får ordinera nya pastorer och diakoner, säger Karin Wiborn.
Equmeniakyrkan kommer att ordinera 16 nya pastorer, plus att en pastor tas emot från ett annat samfund. Även tre diakoner kommer att ordineras under kyrkokonferensen.
Kyrkoledningen har inför konferensen presenterat tre skrivna dokument, om klimatet, hbtq-frågan samt en färdplan för framtiden. I mångt och tar det här vid där förra årets kyrkokonferens slutade, då det är uppföljande dokument.
När det gäller klimatet handlar det om hur man ska leva upp till förra årets utropande av ett klimatnödläge, och hur man vill påverka vår samtid.
Kan ett trossamfund i Sverige verkligen påverka i en så stor global fråga?
– Ja, det skulle jag vilja påstå, säger Karin Wiborn.
Hon tror att Equmeniakyrkan kan vara med och påverka när de politiska besluten ska tas, inte minst då man tillsammans blir en starkare röst när man går samman och inte bara agerar individ för individ.
– Vi är inte klimatexperterna, men vi är Kristusexperterna. På så sätt är vi hoppets bärare, det eskatologiska hoppet, säger Karin Wiborn.
Hon lägger till att som kyrka är de även experter på omvändelse, vilket kan komma till pass när det handlar om att ställa om till en mer klimatsmart livsstil.
Splittrande fråga
När det gäller hbtq-frågan visade förra kyrkokonferensen att olika grupper inom samfundet drar åt olika håll. Equmeniakyrkan har landat i en hållning där man vill vara inkluderande och bemöta hbtq-personer med respekt. Samfundet tillåter samtidigt två olika äktenskapssyner och ger församlingar frihet att själva välja om de vill viga samkönade par.
Har ni landat rätt här?
– Det beror på vem du frågar, svarar Karin Wiborn som konstaterar att det är svårt att göra alla nöjda i den här frågan.
Nu har de i alla fall tagit fram ett material som ska tas emot på kyrkokonferensen. Om det blossar upp en debatt återstår att se.
– Jag tycker att vi har ett bra material för församlingar att jobba med, säger Karin Wiborn.
– Men alla är inte helt nöjda med materialet, antagligen från bägge sidor. Själv brinner jag för hbtq-personers rättigheter, men jag vill däremot inte tvinga den som tycker på ett annat sätt att gå över sina egna övertygelser.

Ett tredje dokument som tagits fram är en färdplan framåt. Karin Wiborn beskriver det som ett kyrkoledarbrev som går igenom olika aspekter på hur det är att vara kyrka i vår samtid. Förhoppningen är att det ska tas väl emot av församlingar inom rörelsen.