Nyheter

Svenska EU-politiker träter om synen på Palestinska myndigheten

David Lega (KD): Den värsta rekommendationen som utrikesutskottet författat under min tid i parlamentet

'Förkastlig, rent av pinsam.' Det säger EU-parlamentarikern David Lega om en text från utrikesutskottet som handlar om EU:s relation till palestinska myndigheter. Socialdemokraten Evin Incir menar i stället att texten 'bidrar till avtrappning'.
"Förkastlig, rent av pinsam." Det säger EU-parlamentarikern David Lega om en text från utrikesutskottet som handlar om EU:s relation till palestinska myndigheter. Socialdemokraten Evin Incir menar i stället att texten "bidrar till avtrappning".
Publisert Sist oppdatert

EU-parlamentet skulle författa rekommendationer gällande EU:s relation till Palestinska myndigheten (PA). Den text som röstades igenom nyligen är dock ”förkastlig, rent av pinsam” menar David Lega, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna, som röstade nej.

Men socialdemokraten bakom texten, Evin Incir, håller inte med och anklagar å sin sida Lega för att inte ställa sig bakom en text som ”bidrar till avtrappning”.

Under parlamentets sista arbetsdagar före sommaruppehållet har det blåst upp till storm angående synen på EU:s relationen till Palestinska myndigheten (PA). Den 12 juli röstades en text igenom av parlamentet, efter ändringsförslag och het debatt. Texten är rekommendationer från parlamentet till rådet och kommissionen om hur relationen till palestinska myndigheter bör se ut.

”Den här slutproduktionen är förkastlig, rent av pinsam”, sa David Lega i parlamentet under debatten i EU-parlamentet.

”Terrorism nämns inte”

Till Dagen säger han att hans främsta invändning gäller det som saknas i texten.

– Man bortser från de problem som finns. Man nämner inte Hamas fruktansvärda attacker mot Israel. Man nämner inte diskrimineringen av kristna. Inte heller terrorism och hotet om att förgöra Israel. Och när antisemitism tas upp talar man bara om EU:s åtaganden, inte PA:s, säger David Lega, och tillägger:

– I stället handlar det i dokumentet ofta om relationen till Israel. Men detta borde ju främst avhandlas i en rapport som rör Israels relation till EU. Denna text är obalanserad, ofullkomlig och oseriös. Den borde inte tillåtas bli EU-parlamentets officiella position.

Han menar att rekommendationen listar till viss del relevant kritik mot Israel – samtidigt som han saknar motsvarande kritik av de palestinska myndigheterna.

– Problemet är att ett så stort parti som Socialdemokraterna totalt blundar för allvaret i situationen i Mellanöstern. Vi vill alla få till en bra relation med det palestinska folket, det är viktigt att man fortsätter stötta ett folk som lider.

– Men man ska också kunna ställa krav. En fredlig tvåstatslösning kan man ha som mål, men det viktigaste är objektivitet och saklighet. Det finns ingen lätt lösning – man ska komma ihåg att Hamas blev valda i Gaza.

Fick in ändringar

David Lega röstade, tillsammans med moderater och sverigedemokrater nej till att anta den text som, betonar han, röstades igenom med rekordlågt stöd. Han är ändå nöjd med att ha fått med vissa ändringar i texten. Bland annat talas nu om att Hamas är en av EU:s terrorstämplade organisationer.

– Vi lyckades också få in en uppmaning till PA om att fördöma och kapa alla band till terrorist- och extremistorganisationer, samt att EU måste bli bättre på att övervaka hur PA använder EU-medel.

Socialdemokraten Evin Incir, som fick uppdraget att utforma rekommendationerna från Europaparlamentet, anklagar å sin sida i en debattartikel i tidningen ETC David Lega för att inte stå upp för en ”regelbaserad världsordning som alltid följer internationell rätt”. Hon menar att de rekommendationer som nu röstats igenom ”inte borde vara kontroversiella” och att man i och med skrivningarna stödjer både folket i Israel och Palestina.

”Han normaliserar högerextremism”

Hon anklagar också Lega för att i ett läge där situationen i Israel och Palestina blir allt mer akut, nyligen ha bjudit in ”högerextrema israeliska politiker till parlamentet” och menar att han därmed normaliserar högerextremism.

Den israeliske politiker som det handlar om, Simcha Rothman, tillhör det högerextrema Religiösa sionistpartiet och är en del av den nuvarande högerregeringen. Enligt Incir har denna regering ”gjort expanderingar av bosättningar till högsta prioriterade fråga”.

Stämmer det att du bjudit in högerextrema politiker?

– Simcha Rothman är en person jag inte delar många åsikter med, svarar David Lega, och förklarar varför Rothman bjöds in:

– Jag sitter i styrgruppen för The Inter-Parliamentary Taskforce to Combat Online Antisemitism, en grupp som bekämpar antisemitism. Vi anordnade en hearing och alla deltagande parlament fick skicka två ledamöter. Israel skickade Rothman, men också en person från oppositionen.

– Det hade varit väldigt konstigt om jag hade haft åsikter om vilka man skickade. Det var ledamöter från många länder här, bland annat Kanada och Sydafrika, säger David Lega.

Hoppas på Abrahamavtalet

Nu är parlamentets rekommendationer om den Palestinska myndigheten, efter ändringsförslag, antagna. Texten är inte av bindande karaktär utan en summering av hur Europaparlamentet ser på frågan.

David Lega säger att han för sin del nu främst sätter sitt hopp till arbetet inom det så kallade Abrahamavtalet, som Dagen tidigare har rapporterat om. Han är själv nyligen vald till ordförande för det nystartade nätverket i Europaparlementet till stöd för Abrahamavtalet, och säger att han tror mycket på detta sätt att arbeta i Mellanöstern.

– Här handlar det om att stötta och uppmuntra länder som vill ha fred och handla med varandra. Det har potential att bli det nya EU i Mellanöstern.

Dagen har sökt Evin Incir utan resultat.

Fakta: Antogs 12 juli

  • EU-parlamentets rekommendationer till EU-kommissionen och rådet angående relationerna med den Palestinska myndigheten (PA) antogs den 12 juli. Tidigare röstade utrikesutskottet i ärendet. När röstsiffrorna stod klara vid parlamentets omröstning hade 338 röstat för rekommendationerna, 195 emot och 102 avstod.
  • Rekommendationerna är ingen bindande text. Den finns att läsa i sin helhet på EU:s webbplats.
  • (Fotnot: artikeln uppdaterad - tidigare publicerade siffror var felaktiga eftersom de avsåg omröstningen i utrikesutskottet)
Powered by Labrador CMS