Nyheter
Svenska kristna organisationer: Stryp inte palestinska biståndet
Anfallet mot Israel kom som en chock för partners till kristna biståndsorganisationer

De kristna biståndsorganisationerna Diakonia och Act Svenska kyrkan vittnar om förvirring, rädsla och chock efter Hamas våldsamma attack mot Israel.
– I Gaza packar människor sina nödväskor och letar efter platser att bo, säger Joakim Wohlfeil på Diakonia.
Chocken och förvirringen är stor i Israel och i Gaza efter helgens anfall. Flera kristna biståndsorganisationer bedriver sedan länge arbete i området. Diakonia stöttar organisationer i Gaza bland palestinier och har samarbete med kyrkorna där. Även Act Svenska kyrkan har både palestinska och israeliska partners.

Joakim Wohlfeil beskriver hur människor i Gaza blev chockade och överrumplade av attacken från den terrorstämplade organisationen. Israel har svarat på attacken från Hamas med en total blockad av Gaza och raketanfall som drabbat hårt.
– Palestinier drabbades av total överrumpling av Hamas attack mot Israel. Det kom som en total chock för vanliga människor i Gaza. Människor är jätterädda. De sätter igång sin rutin med att packa och leta efter ett säkert ställe att bo, det är evakuering som gäller.
– De som bor i höghus i stadsområdet lämnar och försöker hitta något slags trygghet för sig och sina familjer i shelters.
Traumabehandling för barn
Samtidigt fortsätter organisationerna att försöka jobba, säger han. Diakonia har partners som bland annat arbetar med traumabehandling av barn, ett viktigt arbete inte minst i dagsläget. Det finns också en organisation som arbetar med flickors och kvinnors rättigheter.
– Det här är människor och organisationer som Hamas har försökt stoppa i åratal. De jobbar till exempel med barnlitteratur, barnen läser om Pippi och Alfons Åberg. Det är sådant som Hamas har velat stoppa.
Därför, säger Joakim Wohlfeil, är det sorgligt att höra svenska politiker tala om att stoppa allt bistånd till palestinska organisationer efter Hamas attack.
– Om man nu säger att man vill stoppa biståndet till Palestina då hjälper man Hamas.
Men kan det inte finnas sympatisörer till Hamas i dessa organisationer?
– Nej. De som ägnar dagarna åt att dokumentera brott från Hamas sympatiserar knappast med dem. De önskar sig ett helt annat liv där de inte är styrda av fundamentalister.
Joakim Wohlfeil säger att han själv är både chockad och djupt berörd av anfallet mot Israel. Rösten stockar sig när han talar om angreppet.
– Jag är helt förkrossad. Jag har vänner i Sderot, en av de orter som attackerades. Jag har varit där regelbundet. Att gå in på en ungdomsfestival och skjuta vilt – det känns som Rysslands anfall mot Butja. Det är helt fruktansvärt.
Träffats i raketanfall
Han berättar att Diakonia i nuläget analyserar situationen för att skaffa sig en överblick över läget.
– Sedan försöker vi möta upp mot de behov som finns.

Act Svenska kyrkan berättar att man på tisdag förmiddag fått information om att en av de större samarbetsorganisationerna i Gaza precis träffats av ett raketanfall.
– Deras kontor har drabbats. Vi är glada över att det verkar som att ingen i personalen har skadats. Men däremot har personalens bostäder i närheten förstörts, säger utrikeschef Erik Lysén till Dagen.
– Vi är mycket oroliga för de organisationer som finns inne i Gaza, det är ytterligare två organisationer som vi arbetar med.
Ingen koppling till terroristerna
Han betonar liksom Diakonia att de flesta palestinier i Gaza inte har någon koppling till terroristerna i Hamas.
– Majoriteten är helt vanliga palestinier som försöker överleva. Man likställer nu alla som är från Gaza med terrorister. Det är så hemskt att de här bestialiska gärningarna leder till att vanliga människor drabbas. Gaza är som ett fängelse, el och vatten har stängts av och människor kan inte ta sig ut.
Acts svenska medarbetare och israeliska partners befinner sig i säkerhet, säger han.
– Vi har ingen bland israeliska partners som har utsatts för våld eller kidnappning. Men bland de israeler som bor längs med Gazaremsan finns de som drabbats på ett personligt sätt genom att några av dem har vänner som har dödats eller kidnappats.
Erik Lysén pekar på svårigheterna att få rätt information i det läge av kaos som råder just nu.
– Vi har inte hela bilden. Och vad gäller arbetet i Gaza så befinner sig delar av området i medieskugga. Vi är oroliga för personalen där och för alla kvinnor och ungdomar vi arbetar med.
”Är med i bön och omtanke”
Act Svenska kyrkan försöker precis som Diakonia att analysera läget och man har tät kontakt med dem som går att nå.
– Vi visar att vi är med i bön och omtanke. Våra partners bekräftar att det är skönt att de har den här kontakten. Sedan förbereder vi oss för en stor humanitär appell, säger Erik Lysén.
Han säger att Act Svenska kyrkan fruktar en total ödeläggelse av Gaza.
– Vi manar till besinning och lugn från båda sidor. Det är otroligt viktigt att nu försvara den humanitära rätten. Att skydda civila palestinier och israeler.
– Vår lutherska systerkyrka vädjar om att få ett slut på ockupationen och arbeta för en rättvis fred. Men väldigt få röster i det israeliska samhället talar om det nu. Man fokuserar på att försöka fånga in ledarna för Hamas. Men även detta måste ske med urskiljning, så att inte en massa civila drabbas.
Liksom Diakonia menar Act Svenska kyrkan att det vore ett steg i fel riktning om Sverige och andra stater fryser bistånd.
– Om man fryser biståndet till Palestina ger man intrycket att en del av det gått till Hamas. För mig handlar detta om känslomässiga utspel. Jag är glad att utrikesminister Tobias Billström är sansad i denna fråga. För det är viktigt att hålla fast vid biståndet i lägen som dessa.