Nyheter

Svenska kyrkan för erkännande av Palestina

Att erkänna Palestina som stat är ett steg i rätt riktning för att få igång fredsprocessen. Det hävdar Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan. Men hållningen får kritik från judiskt håll i Sverige.

Svenska kyrkan menar att Stefan Löfvens markering är nödvändig för att en hållbar tvåstatslösning ska kunna skapas där israeler och palestinier lever sida vid sida.
Svenska kyrkan menar att Stefan Löfvens markering är nödvändig för att en hållbar tvåstatslösning ska kunna skapas där israeler och palestinier lever sida vid sida.
Publisert Sist oppdatert

Att statsminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring gjort klart att Sverige ska erkänna Palestina har väckt starka känslor och Israel har protesterat högljutt.

Men Svenska kyrkan menar att denna markering är nödvändig för att en hållbar tvåstatslösning ska kunna skapas där israeler och palestinier på sikt lever sida vid sida.

– Den svenska regeringens besked kommer i ett viktigt skeende då läget på marken försämras dagligen genom utbyggande av illegala israeliska bosättningar, säger Erik Lysén i ett pressmeddelande.

Kritiserade bosättningar

Han syftar bland annat på israelisk konfiskering av mark nära Betlehem och planer för nya bosättningar i östra Jerusalem, något som kritiserats av EU och USA.

– Förhoppningsvis kommer ett svenskt erkännande bana väg för erkännande även från andra EU-länder. I dag har cirka 130 stater erkänt Palestina, varav några EU-länder, fortsätter Erik Lysén.

Svenska kyrkan tycker även att Sveriges regering bör jobba för lagar som bland annat begränsar möjligheterna att stötta bosättningarna på Västbanken ekonomiskt.

Förvånar inte

Lisa Abramowicz, generalsekreterare för opinionsorganisationen Svensk Israel-information, är kritisk men inte förvånad över Svenska kyrkans ställningstagande.

– För mig framstår Svenska kyrkan mer som en allmänpolitisk organisation och inte som en kyrka. Jag har svårt att förstå varför man gör den här markeringen nu. Det är för tidigt och väldigt mycket som är oklart, säger hon och fortsätter:

– Det måste finnas lite rim och reson i hur man prioriterar, särskilt med tanke på situationen för de utsatta kristna i Mellanöstern. Där borde Svenska kyrkan lägga mer energi.

Per Ewert, på den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet, tycker att Svenska kyrkan lägger alltför stort engagemang på att kritisera Mellanösterns enda demokrati och menar att hållningen gränsar till antisemitism.

– Svenska kyrkan ska vara en kristen kyrka som förkunnar evangeliet, men här är det tydligt att man agerar som en politisk kraft med vänstervinkel, säger han.

Powered by Labrador CMS