Nyheter
Svenska kyrkan i framkant gällande jämställda löner
Tätt med kvinnor i verksamhet och bland förtroendevalda möjliga skäl
Medellönen för kvinnor i Svenska kyrkan var 98 procent av medellönen för män under 2022. Därmed är Svenska kyrkan en av de mest jämställda organisationerna i landet.
Det är tidningen Vision, som med hänvisning till Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, presenterar de nya siffrorna.
– Jag är inte förvånad, för så har det sett ut ett tag inom Svenska kyrkan, säger Carl Eos, ombudsman på Vision.
– Det kan hänga ihop med att det är många kvinnor som är förtroendevalda och bestämmer och att det är mycket kvinnor i verksamheterna. Då är man kanske bättre på att se till att kvinnors löner inte ska sänkas, fortsätter han.
En kvinnlig präst tjänar 97 procent av en manlig prästs lön. För kvinnor som jobbar med diakoniuppgifter och som församlingspedagoger är skillnaderna är ännu mindre.
Pandemin bröt utveckling
Medlingsinstitutet har sedan 2001 årligen analyserat löneutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Enligt myndigheten har löneskillnaden mellan kvinnor och minskat varje år mellan 2007 och 2019. Men i samband med att pandemin drabbade Sverige 2020 bröts utvecklingen.
Medlingsinstitutets senaste rapport, som publicerades i juni i fjol, visar statistik för 2021 och där framgick att löneskillnaden mellan kvinnor och män hade ökat med 0,2 procentenheter jämfört med 2020. Rapporten visade också att kvinnors genomsnittliga månadslön år 2021 var 35 100 kronor vilket var 90,1 procent av männens 39 000 kronor. Löneskillnaden var med andra ord 9,9 procent – långt mer än skillnaden mellan kvinnor och män anställda i Svenska kyrkan.