Nyheter
Svenska kyrkan: Nej till språkkrav för medborgarskap
“Januaripartierna” har förslagit ett obligatoriskt språktest för den som vill bli svensk medborgare. Men Svenska kyrkan avstyrker förslaget.
I ett remissvar skriver ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Sarja, avdelningschef på kyrkokansliet i Uppsala, att Svenska kyrkan välkomnar strävan att stärka medborgarskapets status och att främja ett inkluderande samhälle.
“Forskningen ger dock inte stöd för att högt ställda språkkrav leder till bättre integration. Tvärtom ger forskningen stöd för att högre krav på språkkunskaper leder till exkludering och segregation. Svenska kyrkan avstyrker därmed förslaget att införa krav på kunskaper i svenska och samhällskunskap för medborgarskap.”
– Jag är själv invandrare och vet hur viktigt det är att lära sig språket. Samtidigt går det inte att bortse från att det finns olika förutsättningar, säger Antje Jackelén, till SVT Nyheter.
Kvinnor och personer med låg utbildningsgrad kan drabbas
Förslaget om att införa ett språkkrav för medborgarskap i Sverige är en del av januariavtalet som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna undertecknade i början av 2019. Just nu är förslaget ute på remiss och Svenska kyrkan är en organisationerna som har lämnat ett remissvar.
Utöver den generella risken för exkludering och segregation varnar Svenska kyrkan specifikt för att kvinnor och personer med låg utbildningsgrad kan drabbas om kunskapskrav införs.
Svenska kyrkan skriver vidare att nivån på kraven på kunskaper i svenska och samhällskunskap bör vara lägre än vad som föreslås.
– Vi måste arbeta med att skapa de bästa förutsättningarna, snarare än att knyta det skydd som ett medborgarskap är, till en viss språknivå, säger Antje Jackelén.
Betonar vikten av rösträtt
“Svenska språket och kunskaper om samhället är viktiga delar i en integrationsprocess. Människor som är nya i Sverige bör därför ges förutsättningar att läsa sig svenska och samhällskunskap genom att erbjudas undervisning av god kvalitet. Samtidigt ser Svenska kyrkan ett betydande värde i att ett samhälle rymmer flerspråkig kompetens och mångfald. Ett svenskt medborgarskap bör därför inte vara avhängigt högt uppställda krav på kunskaper i svenska”, står det i remissvaret.
Svenska kyrkan tillägger att det, ur ett demokratiperspektiv, är önskvärt att en stor andel av de som är bosatta i Sverige blir svenska medborgare och att de därmed kan nyttja sin rösträtt fullt ut.
Den 15 april är sista dag för att skicka in remissvar. Planen är att förslaget ska läggas fram i riksdagen under den här mandatperioden och börja gälla den 1 januari 2025.