Nyheter

Svenska kyrkan tog emot fana ur kungens hand

Kyrkan hade handplockats som mottagare – en självklarhet, menar talmannen Andreas Norlén

Nationsldagsfirandet på Skansen. Svenska kyrkan fick en fana av kungen Carl XVI Gustaf. Den mottogs av ärkebiskop Martin och Svenska Kyrkans Ungas ordförande Tova Mårtensson.
Svenska kyrkan fick en fana av kung Carl XVI Gustaf. Den mottogs av ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkans ungas ordförande Tova Mårtensson.
Publicerad Senast uppdaterad

På nationaldagen, som var 500-årsdagen av valet av Gustav Vasa till kung, tilldelades Svenska kyrkan en fana av kungen för sina insatser för Sverige.

– Det är en markering av att samhället ser vår betydelse, säger ärkebiskop Martin Modéus.

I försommarvärmens strålande kvällssol mottog ärkebiskopen fanan ur kung Carl XVI Gustafs hand. Svenska kyrkan och ytterligare nio organisationer hade valts ut av Stiftelsen Sveriges nationaldag som mottagare i den traditionsenliga fanutdelningen under nationaldagsfirandet på Skansen.

– Det är en sorts markering av att samhället ser vår betydelse när vi bidrar med det goda som vi har, och det är vi förstås glada för, säger ärkebiskop Martin Modéus till Dagen.

Martin Modéus
Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modéus.

Att delta i nationaldagsfirandet ser ärkebiskopen som en viktig sak; firandet blir en ”manifestation av samhörighet både i nuet och historien”, säger han.

– Jag är glad över vårt samhälle och våra grundläggande värderingar av öppenhet, generositet, jämställdhet och demokrati. Nationaldagen är ett sätt att fira och värna allt detta, som hela tiden måste vinnas på nytt.

Talmannen: ”Väldigt relevant mottagare”

Stiftelsen Sveriges nationaldag har funnits sedan början av 1970-talet med syftet att väcka intresse för nationaldagen och den svenska flaggan. Sveriges 21 landshövdingar utser stiftelsens styrelse, där riksdagens talman alltid är ordförande. Vanligtvis kan organisationer som önskar få en fana på nationaldagen ur kungens hand ansöka om det hos stiftelsen, men i år valde styrelsen att själv handplocka mottagarna.

Talmannen Andreas Norlén är ordförande i Stiftelsen Sveriges nationaldag.

– Det är ju ett riktigt speciellt jubileumsår där vi markerar att det gått 500 år sedan valet av Gustav Vasa till kung, och därmed Sveriges återvunna självständighet. Grunden för Sverige av i dag lades då. Därför tyckte stiftelsen att det var rimligt att välja ut tio av landets största civilsamhällesorganisationer som mottagare av årets fanor, säger talmannen Andreas Norlén till Dagen.

Som Sveriges största trossamfund och medlemsorganisation var Svenska kyrkan, med sina 5,6 miljoner medlemmar, en självklar mottagare av en av fanorna, menar han.

– Sedan kan man lägga märke till att det var genom Gustav Vasas reformation som Svenska kyrkan kom till 1536 och blev statskyrka. Den historiska kopplingen understryker ytterligare varför Svenska kyrkan är en väldigt relevant mottagare av fanan.

Festligheter med kungaparet

När ärkebiskopen hade tagit emot fanan på Sollidenscenen överlämnade han den till Tova Mårtensson, ordförande för Svenska kyrkans unga, som också fanns med på scenen som representant för kyrkan.

Nationsldagsfirandet på Skansen. Svenska kyrkan fick en fana av kungen. Den mottogs av ärkebiskop Martin och Svenska Kyrkans Ungas ordförande Tova Mårtensson.
Svenska kyrkans ungas ordförande Tova Mårtensson.

Efter firandet på Skansen blev det kortege till Nordiska museet, där kungaparet stod värd för en nationaldagsmottagning. Martin Modéus och Tova Mårtensson deltog i festligheterna, tillsammans med ytterligare cirka 800 gäster från riksdagen, regeringen, diplomatkåren och andra delar av det svenska samhället.

Var Svenska kyrkans fana ska stå är i nuläget inte helt klart, men sannolikt kommer den att placeras någonstans på Svenska kyrkans kyrkokansli i Uppsala.

Fakta: Sveriges nationaldag

  • Dagen har sedan 1983 status som nationaldag. Dessförinnan firades dagen som svenska flaggans dag.
  • I år sammanfaller nationaldagen med 500-årsjubileet av valet av Gustav Vasa till kung den 6 juni 1523. Sverige lämnade då Kalmarunionen och därmed den danske kungen Kristian II:s styre.
  • Den 6 juni 1809 undertecknades en ny regeringsform, som formellt gällde som grundlag fram till dess att 1974 års regeringsform ersatte den.