Nyheter

Svenska missionärer utvisades från Indien

Predikade trots att de var i landet på turistvisum, enligt polisen

Missionärerna Hanna och Marcus Bloom.
Det har blivit många missionsresor för Hanna och Marcus Bloom genom åren, bara under 2013 blev det ett tiotal och i år är åter tio inplanerade. ”Vi vill som Paulus ta oss till platser som aldrig hört budskapet om Jesus”, säger Marcus.
Publisert Sist oppdatert

Missionärsparet Marcus och Hanna Bloom greps av polis i samband med en kristen festival i Assam i nordöstra Indien och utvisades på fredagen, tillsammans med ytterligare en svensk medborgare.

De tre svenskarna anklagades vid gripandet för visumbrott, eftersom de kom till landet på turistvisum och inte angav att de skulle delta aktivt i ett kristet evenemang, skriver bland annat India Today.

“Ärendet mot dem avskrevs dock efter en diskussion mellan ambassaderna i Indien och Sverige, och en domstol gav distriktsadministrationen och polisen i uppdrag att avvisa dem från landet,” uppger tidningen.

TT uppger att de tre måste betala motsvarande omkring 5 000 kronor vardera i böter.

Svenskarna landade i Sverige på fredagseftermiddagen men avböjde att ge kommentarer.

Hanna Bloom är krönikör för Världen i dag. För Dagen berättade hon i en intervju 2018 om sitt och maken Marcus liv som missionärer, bland annat i Indien. Tillsammans driver de missionsorganisationen Good news for all people.

Bjöds in till kristen festival

Enligt indiska tidningar bjöds svenskarna in av två missionsorganisationer i Assam till “Peace and healing prayer festival” i regionen Naharkatiya – United Churches Fellowship och Bless Assam Mission Network.

Även om de greps för brott mot visumreglerna, förefaller det verkliga skälet ha varit att de berättade om sin kristna tro.

“De tre kristna missionärerna gick runt på olika teplantager i Dibrugarh-området. De ägnade sig åt evangelisation genom att knacka dörr, dela ut biblar och uppmuntra icke-kristna att delta i bön för helande,” skriver Hindu Voice, som tillägger att svenskarna ägnade sig åt en “omvändelseceremoni” vid den kristna festivalen.

Efter att de tre gripits samlades upprörda invånare utanför polisstationen, där de bad och protesterade mot polisens agerande, skriver India Today.

Stöttar paret Bloom

En församling som stöttar Marcus och Hanna Bloom i deras arbete är Vetlanda friförsamling, som har rötter i Maranatarörelsen.

– Jag vet bara att de kommer till Sverige i dag. Nästa söndag får vi veta mer, för då kommer de till oss och predikar, säger församlingsföreståndare Leif Johansson till Dagen.

Kyrkan har stöttat paret i deras arbete i många år.

– De är inte medlemmar men är ändå en del av oss, och besöker oss ofta för möten och predikan. De är som våra syskon, säger Leif Johansson.

Genom paret får församlingen också möjlighet att stödja inhemska evangelister i Indien och Pakistan.

– Vi tror på deras arbete, säger Leif Johansson.

Överväger lag mot konversion / konvertit

Assam hör till de indiska delstater som överväger att införa någon form av lag mot så kallad tvångskonvertering, ofta uttryckligen riktad mot muslimer. Elva delstater har redan sådana lagar, eller står i begrepp att driva igenom dem, skriver Open Doors.

Lagarna ska förhindra religiös omvändelse genom tvång eller bedrägeri, men används enligt kristna organisationer ofta som en ursäkt för förföljelser och trakassering av minoriteter och utsatta invånare.

I Assam argumenterar hinduiska grupper för ett förbud mot tvångskonvertering bland annat genom att varna för kristen massomvändelse.

“Det hinduiska samhället hotas gång på gång av den kristna evangelisation som sprider sina tentakler över Indien”, skriver till exempel Hindu Post i en artikel.

Powered by Labrador CMS