Nyheter
Svenska pastorer agerar mot oro för vaccin
Kristna ledare ger verktyg mot rädsla som konspirationsteorier kan skapa

Konspirationsteorier om coronavaccinet, yttersta tiden, Antikrist och en världsregering sprids i sociala medier – och skapar oro bland en del kristna. Nu försöker flera kristna ledare bemöta oron genom att berätta att de själva tänker vaccinera sig.
Niklas Piensoho i Filadelfiakyrkan i Stockholm är en pastor som kommer att vaccinera sig och rekommenderar alla andra att göra det. Han avvisar alla konspirationsteorier som florerar kring skyddet mot covid-19.
“Jag ser framtagandet av olika vacciner som en välsignelse från Gud”, skriver Piensoho i Filadelfias nyhetsbrev till sina medlemmar.
Joakim Lundqvist, pastor i Livets ord i Uppsala, erbjöd tidigt att öppna församlingens lokaler för covid-vaccinering, och ställde sig då positiv till att ta sprutorna när ett godkänt vaccin kommer.
Dåligt underbyggda fakta
Olof Edsinger, EFS inom Svenska kyrkan och generalsekreterare i Svenska evangeliska alliansen, skriver i ett inlägg att många rykten kring vaccinet “vid en närmare granskning visar sig vara dåligt underbyggda”. Han säger att det kan finnas fog för eskatologiska farhågor utifrån Bibeln kring att ett kontrollsamhälle riskerar växa fram i yttersta tiden, men att detta inte är något argument mot att själv ta vaccinet.
Varför då de här markeringarna från pastorer och teologer just nu? Är det många i den svenska församlingsmiljön som har tagit till sig konspirationsteorierna utifrån teologiska argument och därför är rädda för covid-19-vaccinet?
Stort i sociala medier
Några siffror går inte att få fram, men Dagen frågade Ola Gustafsson, pingstpastor i Skara i Västergötland, om det är många i hans församling som argumenterar på samma sätt mot vaccinet som en del kristna gör i sociala medier, inte minst internationellt. Ola Gustafsson har själv bemött en del av argumenten på olika digitala plattformar.
– Nej, det här synsättet är inte stort i den församlingsmiljö där jag rör mig. Men på sociala medier är de ganska högljudda. När jag i december såg att en del i mitt Facebookflöde ändå började dela och fundera kring detta, även om de inte höll med, så blev jag bekymrad.
– Jag ville om inte annat ge verktyg att kunna möta och avvärja tankarna och den oro som skapades hos en del, säger Ola Gustafsson.

Han konstaterar att konspirationsteorierna ofta hämtar ganska lite från Bibeln och mer av information från nätet och Youtube. En mix av uppgifter från olika källor, som inte alltid går att kontrollera, gör det sedan svårt att försöka reda ut vad som är sant i det som sprids, konstaterar han.
Vill inte stå först i kön
Thomas Nordberg, pastor i Svedjeholmskyrkan i Örnsköldsvik inom trosrörelsen, har för sin del markerat på församlingens hemsida att han tänker vaccinera sig, även om han inte vill stå först i kön. Också han varnar för konspirationsteorierna.
Tror majoriteten av din församling på det här?
– Nej, inte alls. Men vi lever i cybervärlden och då hörs vissa röster mer än andra. Frågor väcks och oro skapas ibland när man hör olika inslag. Det är mera i förebyggande syfte när jag har argumenterat kring det här. Säger inte jag som pastor något så gör en massa andra det, säger Thomas Nordberg.

Han menar att det är upp till var och en att avgöra om man vill vaccinera sig eller inte, men han vill uppmuntra dem som är i behov av skydd att ta sprutorna. En del är i riskgrupper och andra jobbar i vården, påpekar han, och ingen ska skuldbeläggas.
Adventistsamfundet överlåter till den enskilde att ta slutlig ställning i vaccinationsfrågan, men markerar mot “vantolkningar av Bibeln” om att en positiv inställning skulle leda till att “odjurets märke tvingas på människor”. Katolska kyrkan förespråkar vaccination utifrån att man “alltid bör ha det gemensamma goda för ögonen”.