Nyheter
Svenska samer får politisk draghjälp av ärkebiskopen
Inför de samiska kyrkodagarna i helgen gick ärkebiskopen till hårt angrepp mot den svenska regeringens samepolitik.– Att frågan belyses är ett erkännande för oss, säger Sylvia Sparrok, ordförande i Samiska rådet inom Svenska kyrkan.

Kyrkodagarna i norska Mo i Rana har samlat omkring fyrahundra deltagare från Sverige, Norge, Finland och Ryssland där den samiska befolkningen är bosatt.
Sylvia Sparrok är nöjd med upplägget, som bestått av en rad kulturinslag och gudstjänster på temat ”Helig jord, heligt ord”.
– Jag känner mig helt fullmatad, både andligt och i kontakten med människor som jag träffat, säger hon till Dagen.
Annars för den samiska minoriteten sin kamp i motvind – något som fått ärkebiskopen att skarpt kritisera regeringen i en debattartikel.
Han betonar att den samiska befolkningen lider av klimatförändringarna och varnar för att de arktiska urbefolkningarnas möjlighet att fortsätta med sina traditionella näringar försämras när isarna smälter bort och blir allt mindre.
Ändå är engagemanget lågt från regeringshåll, menar ärkebiskopen och manar ansvariga politiker att ta ett större ansvar för samernas framtid.
”Regeringens mineralstrategi som presenterades i våras strävar efter att fördubbla antalet gruvor till år 2020 och en tredubbling till år 2030. Samer protesterar, men ingen verkar lyssna på dem”, skriver han i artikeln.
Protestaktion
Under gårdagen anordnade ett 40-tal gruvmotståndare en protestaktion mot Jokkmokk Irons provsprängningar i lappländska Kallak. Sex personer greps, men släpptes senare.
– Så länge markfrågan inte löses och våra rättigheter tillvaratas hotas rennäringen och vi kommer att fortsätta vår kamp år ut och år in, säger Sylvia Sparrok.
Samers rätt
Ärkebiskopen påminner i sin debattartikel om att Sverige var en av de 143 stater som röstade för FN:s urfolksdeklaration för sex år sedan. Trots detta har både FN och Europarådet upprepade gånger kritiserat regeringens hantering av urfolksfrågor och uppmanat Sverige att förtydliga den rättsliga statusen för samer och att stärka skyddet av samernas rätt till mark och vatten.
– Det är ett erkännande för oss att ärkebiskopen gör ett sådant här tydligt ställningstagande. Det täcker det mesta av det vi kämpar för, säger Sylvia Sparrok.
Landsbygdsdepartementet kommenterade i fredags kritiken där man meddelar att man är medveten om problemen som klimatförändringarna orsakar och att Sametinget de senaste åren fått extra medel för just klimatanpassning.