Nyheter
Svenske kardinalen Anders Arborelius ger livsråd på nöjessidorna
Stockholmstidningen Mitti utnämner katolske kardinalen Anders Arborelius till "Stockholms mäktigaste munk". I en stor intervju på nöjessidorna får kardinalen ge livsråd och svara på frågor om allt från flygskam till hur det är att bo granne med puben Gröne jägaren.

Sveriges första katolska kardinal är intervjuad i tidningen Mitti, som träffar honom på Söder i Stockholm, där kardinalen bor och arbetar. Katolska kyrkan, som äger stora delar av kvarteret, hyr bland annat också ut till puben Gröne jägaren. Kardinalen har sitt arbetsrum ovanför puben. Han berättar i intervjun att han inte blir störd av puben: "de är väldigt hänsynsfulla".
Kardinal Anders berättar också att han tycker att opinionen har börjat svänga lite när det gäller synen på kristna.
– Man anser inte längre att alla religiösa är idioter eller nollor, säger han till Mitti.
Religiöst uppvaknande
Han får sedan svara på fem frågor som engagerar många stockholmare och svenskar i gemen: hur vi ska förhålla oss till tiggare, klimatkris, flygskam, mobiltelefoner, och hur vi ska finna meningen med livet. Kardinalen säger bland annat att det kan vara nyttigt för oss att vi ibland ser en tiggare.
– Tiggarens återkomst i Sverige kanske är en del av det religiösa uppvaknandet. Samtidigt får man inte romantisera en tiggare, för det är ett hårt liv, säger han.
Anders Arborelius pekar på vår egen skuld när det gäller klimatkrisen:
– Vi människor har missbrukat skapelsen och den är i fara. Det finns mycket som pekar på att vi behöver en djupare insikt om verkligheten och en annan fördjupad syn på tillvaron, säger han och han tillägger att vi bör undvika att flyga, men att det ska vara ett medvetet val - inget vi ska göra bara för att slippa skämmas.
Våga ha tråkigt
Till sist ger han råd om meningen med livet, och konstaterar att om man förr var rädd för helvetet, är man i dag rädd för att ha tråkigt. I stället för att jaga egen lycka och försöka undgå tristessen bör man tänka på ett annat sätt, betonar han. Till exempel kan man våga ha tråkigt.
– Vi har hamnat i en väldig materialism och individualism och inte blivit lyckligare för det. Men egentligen är det något underbart att vara människa. Och vi kan göra det ännu underbarare om vi försöker göra det bättre för varandra, säger han till Mitti.
– Vi är inte här för att ha kul. Livet består också av grått. Vädret här i Sverige hjälper oss att komma ihåg det, det är inte något vidare. Men i det här lite grå och händelselösa finns också en frid, en kravlöshet.
Läs också Anders Arborelius får ytterligare uppdrag av påven