Nyheter
Svenskt Luciafirande i Jerusalem ställs in
Svenska teologiska institutet i Jerusalem ställer in sitt traditionella Luciatåg där kristna, judar och muslimer brukar delta

Det blir ett starkt nedtonat julfirande i Heliga landet på grund av Gazakriget. Även Svenska teologiska institutet i Jerusalem ställer in sitt traditionella Luciatåg där kristna, judar och muslimer brukar delta.
JERUSALEM. Kyrkoledarna i Jerusalem ställer in allt “onödigt festligt” julfirande i solidaritet med offren för kriget mellan Israel och Hamas i Gaza. Därmed blir det inga offentliga julgranar, dekorationer, konserter och basarer som annars hör julen till i främst Betlehem, men också i Jerusalem, Ramallah och andra palestinska städer och byar med kristen befolkning.
Svenska teologiska institutet i Jerusalem (STI) följer i de lokala kyrkornas spår och ställer in sitt Luciatåg, ett evenemang som brukar locka många deltagare: kristna, judar och muslimer, palestinier och israeler liksom svenskar och andra på plats i den heliga staden.
– Vi följer våra lokala kristna systrar och bröder. Vi firar inte utan ägnar oss åt bön och generositet riktad till dem som drabbats av Gazakriget, säger Anna Hjälm, direktor på STI.

– I år har vi bara en liten samling för svensktalande i området. Med bön och gemenskap. Vi blir kanske tio, femton personer, det är inte många svenskar här just nu, säger hon.
STI:s traditionella Luciafirande är ett populärt inslag i Jerusalem och uppmärksammas ofta i lokala medier. Många i staden kommer för att titta på Luciatåget, lyssna till sångerna och för att äta lussekatter och pepparkakor.
– Lucia är ett synligt tillfälle för olika grupper att mötas och fira tillsammans. Förra året hade vi judar, kristna och muslimer i tåget. Men i år känns det rimligt att inte fira utan att i stället ägna sig åt bön och eftertanke, säger Anna Hjälm.

Dialog trots strider
STI ägs av Svenska kyrkan och en av institutets huvuduppgifter är att främja dialog. Anna Hjälm understryker att detta behövs mer än någonsin i dessa tider av krig – och att dialogen fortsätter på STI trots striderna i Gaza.
– Dialog är vår hörnsten, vi ska vara en plats för möten och dialog över alla gränser. Vi fortsätter med det även nu i svåra tider. Det pågår en lågmäld dialog på STI med deltagare från fredsrörelser och med religiösa aktörer, säger hon och fortsätter:
– Det är en utmaning att fira advent och vänta på Fridsfursten när det är så uppenbart att alla har ögon och hjärta riktade mot det krig som pågår och som tar all vår uppmärksamhet. I vanliga fall är det en väntan på att få höra evangelieorden, och det är det förstås i år också, men samtidigt en utmaning att fokusera på glädjen och förväntan när alla rubriker skriker om en annan verklighet.