Nyheter
Sveriges kristna råd: Förbud mot konfessionella friskolor är diskriminering
Sveriges kristna råd (SKR) var med då utbildningsminister Anna Ekström (S) gjorde ett unikt besök på en kristen friskola. Generalsekreterare Karin Wiborn menar att Januaripartiernas försök att förbjuda nya konfessionella friskolor är diskriminering.

Just nu pågår utredningen som avgör framtiden för landets konfessionella friskolor, någon gång i december väntas underlag för lagförslag ligga på bordet. Det är utbildningsminister Anna Ekström (S) håller i taktpinnen då Januaripartierna har som uttalat mål att införa ett etableringsstopp för konfessionella friskolor. Nu i veckan besökte hon LM Engströms gymnasium i Göteborg, en skola på kristen grund som drivs av en stiftelse knuten till Svenska kyrkan.
Är diskriminering
Med på mötet fanns också Göteborgs biskop Susanne Rappmann och Karin Wiborn från Sveriges kristna råd (SKR).
– Framför allt att religion inte diskrimineras, säger Karin Wiborn, generalsekreterare för SKR.
Hon menar att som kristen kan man ha olika inställningar när det gäller friskolor. Men;
– Har vi ett system där vi tillåter friskolor finns det inga skäl i världen att inte ha konfessionella friskolor, säger hon.
Allt annat vore diskriminerande.
Skräck för religion
Sedan tycker hon att det är olustigt att det verkar finnas en så pass utbredd skräck för religion i samhället, vilket kommer till uttryck i synen på konfessionella friskolor.
– Det behöver vi motverka på alla sätt, säger hon.
– Ja, det tror jag. Många har en bild som inte riktigt stämmer med verkligheten, säger Karin Wiborn.
Dessutom, tillägger hon, finns det bara omkring 70 konfessionella friskolor och frågan om deras vara eller icke vara blir på det hela taget en överdimensionerad fråga.
Läs också: Minister besökte kristen friskola: "Ingen hemlighet att vi vill förbjuda dem"
Vill påverka
Sveriges kristna råd, en plattform för kyrkorna i Sverige, har redan tagit ställning till förmån för de konfessionella friskolors rätt att existera, bland annat via en debattartikel. Karin Wiborn säger att de även är med och följer utredningen som har i uppdrag att stoppa nyetableringar, och att de som remissinstans har för avsikt att vara med och påverka.