Nyheter
Sveriges kristna råd letar material om sex
Sveriges kristna råd ska göra en inventering bland kristna samfund för att få reda på vilket material det finns om sex- och samlevnad. Bakgrunden är kravet från kristna ungdomsförbund att SKR borde ta fram en alternativ bild till RFSU:s skolmaterial.

När RFSU:s material ”Sex i skolan” kom till allmän kännedom var det många som slog bakut. Sex skulle in på skolschemats samtliga ämnen, och kritiker tyckte att det var för mycket fokus på sex, och för lite på om hur man får en relation att fungera.
”Vi uppmanar Sveriges kristna råd att ta fram och erbjuda skolorna ett sex- och samlevnadsmaterial som kompletterar RFSU”, debatterade företrädare från sex kristna ungdomsförbund i Dagen.
Inget beslut än
I måndags tog SKR tag i utmaningen, då de anordnade en samtalsdag där de bjudit in representanter för olika kyrkor. Något beslut att ta upp informationskampen mot RFSU blev det inte. Däremot början på en process, som det ännu är oklart vart den leder.
Dammsuga samfunden
Vad SKR vill göra är att dammsuga de kristna samfunden på kunskap, för att se om det över huvud taget finns behov av att ta fram ett nytt sex- och samlevnadsmaterial.
– Vi vill samla ihop de resursmaterial som redan finns i kyrkor, för att se om det är användbart för lärare i skolan, säger Björn Cedersjö, som engagerat sig i frågan från SKR:s räkning.
Flera samfund presenterade i måndags material som redan finns, men SKR uppmanar nu kristna samfund, ungdomsförbund och studieförbund att skicka in mer, så att de får en bra överblick av hur kyrkor jobbar med sex- och samlevnadsfrågor.
Tror du att skolor kan vara intresserade av kyrkornas information?
– Det vet vi så klart inte. Vi har inte gjort någon undersökning om skolor står och väntar på något sådant material. Men om vi redan har ett bra material så är det ändå bra om folk känner till det, säger Björn Cedersjö.
Han menar att det även kan finnas ett behov inom de kristna samfunden att hitta ett bra undervisningsmaterial i sex- och samlevnadsfrågor.
– Det finns stora behov i de egna sammanhangen också.
– Samlevnadsfrågor kommer nära människor, och det gäller att ta upp det här på ett varsamt och respektfullt sätt för människor har så olika erfarenheter. Jag tycker att kyrkans uppgift i det här sammanhanget är att vägleda, snarare än att moralisera.
Långsam process
SKR är en ekumenisk organisation där kristna samfund från olika kyrkotraditioner ryms. Det är inte alltid lätt att samsas om en gemensam linje, och processen kan därför uppfattas som långsam och byråkratisk. När det gäller mötet som ägt rum om sex- och samlevnadsfrågor ska man först rapportera vad som hänt till SKR:s styrelse, för att sedan diskutera om man vill gå vidare.
– Men vi vill uppmuntra de kristna ungdomsförbunden att göra något ytterligare, säger Björn Cedersjö.
”Inte lika tungrodd”
Olof Edsinger är generalsekreterare för Salt, och var en av dem som utmanade SKR att ta fram ett eget material. Nu har alltså utmaningen slungats tillbaka, och han tror att det kanske är lättare för ungdomsförbunden att jobba med frågorna.
– Vi är inte en lika tungrodd organisation som SKR, säger Olof Edsinger till Dagen.
Han håller fast vid kritiken mot RFSU, och menar att frågor om sex måste kompletteras med kärlek och trohet.
– Det gäller att rusta ungdomar för hållbara relationer, säger han.