Nyheter

Sveriges kristna råd: Skolverket på hal is

Sveriges kristna råd uppmuntrar debatten om skolavslutningar i kyrkan som nu förs. Karin Wiborn, generalsekreterare, påminner gärna om att det är för barn och ungas skull som samtalet måste föras.

För barnens skull. Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, poängterar att det är för barn och ungas skull som samarbetet mellan skola och kyrka behövs.
För barnens skull. Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, poängterar att det är för barn och ungas skull som samarbetet mellan skola och kyrka behövs.
Publisert Sist oppdatert

– Det pratas mycket om skolans och kyrkans roll, men däremellan finns barnen och de unga. Det är för deras skull samarbetet behöver fungera, säger Karin Wiborn.

Karin Wiborn menar att det är av högsta vikt att samtalet förs. Sveriges kristna råd hoppas kunna bidra till att skapa en bättre bild av det goda samarbete mellan skolan och kyrkan som redan finns på många håll. Där det inte finns hoppas Karin Wiborn att alla kristna röster ska få till ett sådant.

– Vi tycker det är bra att kristna ger sig in i debatten, det är viktigt att vi hörs. Kyrkan behöver visa att den vill stå till tjänst för skolan, men också att det som sker på kyrkans mark ska ha ett upplägg som kyrkan står för.

Inga väckelsemöten

Karin Wiborn har själv hållit andakter för skolbarn och kunnat avsluta med att önska dem det bästa: Guds välsignelse. Men att prästen eller pastorn under en samling för skolbarn skulle passa på att ha något slags väckelse­möte, det har hon svårt att tro.

– I debatten har det ibland framställts som att en del vill passa på att göra samlingen till en frälsningsarena, men jag tror att de flesta avhåller sig från religiösa riter när man har skolbarn på besök. Man skulle inte behöva tolka skollagen som man gör, det kan fungera hur bra som helst, vilket det också gör på många platser.

Viktigt med goda relationer

Helen Florberger, konsulent för kyrka-skolaprogrammet på Sveriges kristna råd, menar att det viktiga är att kyrkan upprätthåller goda relationer med skolorna som finns i samhället.

– Goda relationer tror jag är a och o. På så sätt är det lätt att lösa de meningsskiljaktigheter som ibland kan uppstå, säger hon.

– Men när Skolverket går in och ger exempel på vad som är kulturarv och inte, som vilka sånger man får sjunga, då är man ute på hal is. Då gör man det inte lätt för rektorerna.

Powered by Labrador CMS