Nyheter
Sveriges kyrkor kräver höjd ersättning till asylsökande
“Våra medlemskyrkor larmar om en alltmer ohållbar situation”, säger Sofia Camnerin till Dagen

Inflationen rusar, men dagersättningen för asylsökande ligger kvar på 71 kronor per dag. Nu vänder sig Sveriges kristna råd (SKR) direkt till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Hon avvisar förslaget om höjd dagersättning med hänvisning till att hela asylprocessen ska läggas om.
”Ersättningen om 71 kronor per dag har inte höjts sedan 1994. De ovärdiga villkor som stora grupper flyktingar i Sverige lever under gör att många riskerar att utsättas för olika typer av utnyttjande och människohandel.”
Så formulerar sig Sveriges kristna råd (SKR) då de i ett öppet brev vänder sig direkt till migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) med en vädjan om en höjd dagersättning. Den uttalade ambitionen är att få till ett möte med ministern för att kunna påtala hur illa situationen är för många flyktingar och asylsökande.
– Våra medlemskyrkor står i det dagliga arbetet med att möta asylsökande och de larmar om en alltmer ohållbar situation. Detta är något som måste åtgärdas akut, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd till Dagen.
Risk att utnyttjas
Hon förklarar att det här har varit en utveckling som pågått under en längre tid, men den akuta situationen har blivit mer påträngande med tanke på de många ukrainska flyktingarna som sökt sig till Sverige. Trots skyhög inflation förväntas de klara sig på 71 kronor per dag.
– Det blir en sådan desperation att människor riskerar bokstavligt talat att hamna i människohandel, säger Sofia Camnerin.
Med hur mycket bör dagersättningen höjas?
– Det är det vi måste prata om. Jag har inga siffror på det, men det måste säkras en rimlig levnadsnivå som åtminstone täcker de basala behoven.

Säger nej
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard har tidigare i år sagt nej till en höjning av dagersättningen bland annat med hänvisning till att asylsökande i framtiden ska bo på transitcenter och inte röra sig fritt i samhället. Det här finns nedskrivet i Tidöavtalet och är en viktig pusselbit i det paradigmskifte som utlovats i migrationspolitiken. På dessa transitboenden ska man som asylsökande få mat och boende, samt 24 kronor per dag i ersättning.
Men denna aviserade omläggning av asylsystemet, som skulle skapa helt andra förutsättningar för den som söker skydd i Sverige, omnämns inte i Sveriges kristna råds öppna brev.
– Vi skulle kunna gå in på den diskussionen också om det skulle bli verklighet, säger Sofia Camnerin.
Men hon menar att det finns så många oklarheter när det gäller att införa ett transitcenter för asylsökande och i väntan på tydligare besked från regeringen väljer kyrkorna att ligga lågt i just den frågan.
Så det är här och nu ni fokuserar på?
– Exakt. Det finns även andra delar av migrationspolitiken som vi skulle kunna fokusera på, men det här är vad våra medlemskyrkor larmar om just nu. Det är akut, säger Sofia Camnerin.
Dagen har försökt nå Maria Malmer Stenergard (M) som via sin pressekreterare hälsar att hon står fast vid sin tidigare hållning som vi refererar till här ovan i artikeln. Planerna på att införa ett transitcenter för asylsökande ska under våren föras in som ett tilläggsdirektiv i den pågående utredningen ”Åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten” som ska vara färdig i slutet av oktober.
