Nyheter
Sydafrikansk katolsk biskop: Låt gifta män få bli präster
Prästbristen skulle kunna minska menar Sithembele Sipuka som stödjer kontroversiellt förslag

Nattvarden är grunden för det kristna livet. Därför håller det inte att människor ibland får vänta en månad på att få tillgång till sakramenten. Detta, säger ledaren av den sydafrikanska biskopskonferensen, är bakgrunden till att han stödjer förslagen om att låta gifta och väletablerade män prästvigas.
Biskop Sithembele Sipuka tar bladet från munnen angående prästbristen på hans kontinent – en brist som skulle kunna avhjälpas, menar han.
– I församlingar på landsbygden är det långt mellan byarna, säger han till National Catholic Reporter (NCR). Där, förklarar han, kan det gå upp till en månad innan församlingsbor får tillgång till sakramenten. Präster får också resa långväga och hålla förrättning på flera orter samma dag.
Därför, säger biskopen, finns det ett behov av att viga även gifta män till präster. Tankarna om att gifta män – och inte bara ogifta – ska kunna bli präster i Katolska kyrkan är långtifrån nya.

Ville ha regionala undantag
Bland dem som länge stött idén finns den tyske missionären Fritz Lobinger, som ledde det sydafrikanska stiftet Aliwal mellan 1987 och 2004. Och år 2019 propagerade delegaterna vid Amazonas-synoden i Vatikanen för att man skulle kunna göra undantag från kravet att präster ska vara ogifta regionalt. Men sedan 2019 har inte mycket hänt i frågan.
Biskop Sipuka säger att frågan nu diskuteras i den sydafrikanska biskopskonferensen.
– Jag har inte stött på så särskilt mycket argumentation mot förslaget eller någon stark opposition, säger han. Vi diskuterar frågan.
Samtidigt säger han sig ha förståelse för att detta är en fråga av sådan vikt att det behövs enighet, och det tar tid att nå dit.
– Det är viktigt att alla är med när man beslutar om något sådant.
Oroas över låg representation
Celibatkraven för präster finns med bland de många frågor som nu diskuteras inom den så kallade synodala vägen, en global process inom Katolska kyrkan som har initierats av påve Franciskus. Biskop Sipuka säger att han själv är “mycket entusiastisk” över processen.
– Det här liknar inte de synoder där man svarar på frågor och svaren sedan skickas till Rom och så är det hela klart. I stället fortsätter och intensifieras processen under vägen.
Biskop Sipuka säger att han för sin del hoppas att den synodala vägen ska ge lekmän redskap att ta del av kyrkans liv och också investera i det på ett mer djuplodande sätt. Han oroas över det faktum att den afrikanska kontinentens katolska ledare inte är särskilt väl representerade på ett centralt plan, men tillägger att den afrikanska Katolska kyrkan är “en ganska ung kyrka”.
– Vi är en ung kyrka. Och den synodala processen har precis börjat.