Nyheter

Talibanerna har tagit över i Afghanistan

Publisert Sist oppdatert

Under helgen intog talibanerna huvudstaden Kabul, och regeringen har lämnat landet. På flygplatsen i Kabul råder kaos när människor försöker fly. Många är oroliga för att landet nu åter ska hamna i ett fundamentalistiskt skräckvälde.

Under de senaste veckorna har talibanerna ryckt fram med oförminskad styrka runt om i Afghanistan, och intagit stad efter stad, efter att USA dragit sig tillbaka. På de flesta håll har maktövertagandet gått relativt lugnt till, men strider har utkämpats och antalet internflyktingar beräknas vara uppemot 200 000 personer enligt uppgifter i SVT på söndagen.

Vid den internationella flygplatsen i Kabul, som amerikanerna fortfarande kontrollerar, råder kaotiska förhållanden, rapporterar TT.

– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, säger ett vittne till nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten flydde

På söndagen flydde president Ashraf Ghani, och talibanerna klev in i presidentpalatset i Kabul, skriver TT. Svenska ambassaden har blixtevakuerats efter det snabba maktövertagandet i landet och den svenska personalen har tillfälligt förflyttats till en amerikansk militärbas i Qatar.

De svenska tolkarnas situation, som varit en infekterad debattfråga, utreds nu av regeringen som verkar ha svängt i frågan och nu troligen erbjuder asyl för delar av den personal som arbetar för Sverige.

Talibanernas talesperson Zabiullah Mujahid skrev i går i ett pressmeddelande: “Militära styrkor från Islamiska emiratet Afghanistan har tagit sig in i Kabul för att garantera säkerheten”. Tidigt på måndagsmorgonen rapporteras lugn råda i Kabul, gatorna ligger öde.

Oro för flickors situation

Många afghaner är dock oroliga just för säkerheten och tryggheten, när den av FN:s säkerhetsråd terrorstämplade fundamentalistiska talibanrörelser nu tar över. Oron gäller bland annat kvinnors och flickors situation. Afghanerna minns talibanernas hårdföra styre för 20 år sedan, innan den dåvarande talibanregimen störtades och USA inledde sin intervention i landet. Då fick flickor inte gå i skolan, och kvinnor tvingades bära burkha och alltid ha manlig övervakning.

Påve Franciskus är inte nöjd över att dokumenten från Vatikanen har stulits av två medarbetare som han själv har handplockat.
Påve Franciskus tog upp Afghanistan vid sin sedvanliga söndagsbön i Vatikanen.

Påven bad för landet

Under de senaste veckornas offensiv av talibanerna har många afghaner flytt sina hem hals över huvud, och människor samlas i parker och på öppna ytor i Kabul i hopp om att kunna lämna landet.

Påve Franciskus tog upp frågan om Afghanistan vid sin sedvanliga söndagsbön i Vatikanen. “Vi ber till fredens Gud om att vapenskramlet ska tystna”, sa påven, så att “den kuvade befolkningen i landet – män, kvinnor, äldre och barn – kan återvända till sina hem och leva i fred och trygghet”

Fakta: Talibanernas maktövertagande i Afghanistan

  • 14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna Afghanistan från och med 1 maj med målet att helt ha lämnat 11 september.
  • Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.
  • 6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.
  • 15 augusti: Staden Jalalabad intas av talibanerna. Huvudstaden Kabul faller.
Powered by Labrador CMS