Nyheter

Teaterföreställning om andar ifrågasätts

Skolelever i Västerbotten samlas i “Rit” runt ett “ouija-bräde”

Skuggteatern föreställningen Rit.
"Jag skulle säga att det är en teater som återskapar en seans", säger Love Ersare.
Publisert Sist oppdatert

Föreställningen “Rit” härmar en seans, vilket mött reaktioner.

– Vi gör som på en riktig seans, men jag tror inte att det finns spöken och att jag kan åkalla dem, säger skådespelaren Love Ersare, som menar att föreställningen handlar om att lära sig källkritik men också om att uppmärksamma människans behov av ritualer.

Scenkonstverket “Rit”, som har premiär i dag, måndag, riktar sig både till allmänheten och till skolelever, och intresset i Umeå har varit stort. Love Ersare berättar för Dagen att höstens föreställningar redan är mycket bokade. “Rit” ingår bland annat i projektet “Skapande skola”, och kommer att visas för eleverna i högstadier i Västerbotten, Norrbotten och Jämtland.

I artiklar i lokalpressen beskrivs föreställningen som en riktig seans, något som fått människor att reagera.

Är det en riktig seans?

– Det är en definitionsfråga. Jag skulle säga att det är en teater som återskapar en seans, säger Love Ersare.

Han berättar att han själv inte tror på spöken eller att han kan åkalla dem. Men föreställningen använder sig av de attribut som används vid en seans, som ouija-bräde och tarotkort.

Skuggteatern föreställningen Rit.
Skådespelaren Love Ersare i föreställningen Rit.

– En del av föreställningen är att få dem att känna att det är på riktigt. Men sedan tittar vi på det med kritiska ögon för att se hur jag har manipulerat dem, säger Love.

– Vad i det som har hänt är på riktigt, och vilket var en upplevelse?

Kan det inte vara skrämmande för elever i högstadieåldern att delta i “Rit”?

– Det är en del av det här, att skapa en läskig och skrämmande stämning. Men sedan går vi igenom varför de kände som de kände, och förklarar varför det känns verkligt, när det i själva verket handlar om ett psykologiskt fenomen, säger Love, som betonar att varje steg i föreställningen är frivilligt.

– Man får själv välja hur mycket man vill vara med. Man kan välja att inte vara med vid ouija-brädet. Jag har en lång introduktion där jag säger att det är okej att inte delta. Vissa kommer kanske inte att delta, men jag tror att de flesta kommer att tycka att det är spännande.

– Vi inleder också med att göra en “skyddscirkel”. Där inbjuder vi de deltagande att göra en personlig symbol. Där kan den som har en tro lägga in sin egen religion, säger Love.

– Det är den mest “verkliga” delen, där lägger man in sin egen tro.

Love Ersare, skådespelare.
Love Ersare, skådespelare.

Vill utforska riter

Han säger att teatern har skapat “Rit” för att man önskat utforska människans behov av ritualer.

– Behovet av ritualer än inbyggt i människan. Men vad händer med ritualer i en alltmer sekulariserad värld? Ritualer är något fint, även för den som inte är troende. Att tända ett ljus på en grav, att delta i ett större sammanhang med andra människor. Känslan av att bli berörd kan vara stark och fantastisk. Vi har försökt återskapa denna rituella känsla, säger han och pekar på teaterns ursprung som just en manifestation av riter.

– De första teaterföreställningarna var rituella händelser, så detta är att gå tillbaka till ursprunget.

Godkänt av Kulturrådet

Henrik Sjöberg, som är verksamhetssamordnare på Kulturskolan i Umeå, säger att “Rit” är ett projekt som har godkänts av Kulturrådet. “Skapande skola”, som “Rit” är en del av, syftar till att eleverna ska lära sig källkritik och skapa egna berättelser, säger han. Själv menar han att “Rit” inte är en seans, utan ett skådespel.

– De diskuterar vad som hänt ur ett källkritiskt perspektiv. Love Ersare berättar vilka knep han har använt för att lura dem. Han förespeglar inte att det finns andar, utan det är ett trick.

Fakta: Premiär på måndag

  • Scenkonstverket “Rit” ges av Skuggteatern på Kamenskikällaren på Sävargården i Umeå. Just nu spelas den för ett fåtal personer per gång, på grund av pandemin. Föreställningen ges inte digitalt.
  • I höst är scenkonstverket en del av “Skapande skola”, och kommer också att gå ut på turné.
Powered by Labrador CMS