Nyheter
Teolog fick festskrift på 65-årsdagen
Roland Spjuth: Kom som en total överraskning - känns väldigt hedrande

Teologen och professorn Roland Spjuth har fått en festskrift i samband med sin 65-årsdag.
– Det är inte säkert att jag hade vågat satsa på att plugga teologi om det inte vore för Roland, säger Maria Ledstam, lärare i etik på Akademi för ledarskap och teologi i Örebro.
Det är Roland Spjuths vänner och kolleger som på detta sätt visar sin uppskattning. Bokens titel är “Barmhärtighetens gemenskap”, ett uttryck som redaktörerna menar utmärker Rolands teologi.
– Det uttrycket kännetecknar hans teologiska gärning. Han återkommer ofta till att församlingen inte är de perfektas gemenskap utan att vi alla behöver ta emot nåden och vara barmhärtiga mot varandra, säger Maria Ledstam, en av bokens redaktörer.
“Underskattad teolog”
Hon känner Roland Spjuth sedan många år och beskriver honom som en doldis för många utanför de frikyrkliga kretsarna inom kristenheten. Han är lektor i systematisk teologi vid Akademi för ledarskap och teologi, och hon hoppas att boken ska göra hans teologi synlig för en bredare publik.
– Jag vill påstå att Roland är en underskattad teolog och okänd för många. Han är inte enbart en briljant akademiker utan har också lyckats förena akademisk teologi med praktiskt verklighet, berättar Maria Ledstam.

Roland Spjuth var med och startade församlingsledarutbildningen 1992 som byggde på att kombinera teoretiska teologiska studier med praktik i så kallade utbildningsförsamlingar. Den modellen följde med in i Örebro teologiska högskola som numera är en del av Akademi för ledarskap och teologi, ALT.
– Roland har format en hel generation teologer, pastorer och församlingsledare. Många studenter har vänt sig till honom och fått värdefull vägledning. Hans kunnande och engagemang är ovärderligt.
Vad har han betytt för dig?
– Utan Roland hade jag nog inte vågat satsa på teologi och fullfölja mina doktorandstudier. Han har varit generös genom att låta mig undervisa på hans kurser och bjudit in mig i olika sammanhang, berättar hon.
Kollegor och vänner
Sedan några år är de kollegor på ALT. Festskriften innehåller drygt 20 texter som beskriver Roland Spjuths teologi ur olika synvinklar. Några av skribenterna är Lennart Thörn, Ulrik Josefsson, Joel Halldorf, Åsa Molin, Sune Fahlgren och Hanna Wärlegård.
Huvudpersonen själv verkar vara omtumlad av alla hedersbetygelser och säger att han inte hade en aning om att en festskrift var på gång.
– Det kom som en total överraskning. Jag var oförberedd och känner mig väldigt hedrad. Det är förstås glädjande att det jag gör uppskattas.

Att professorer som slutar eller uppnår pensionsålder tilldelas en festskrift är en tradition inom den akademiska världen. Men alla får det inte, vilket är ett uttryck för att han är uppskattad och omtyckt.
– Ända sedan 1987, då jag avslutade mina egna teologiska studier, har jag jobbat med kristen undervisning. Det har blivit min livsuppgift, och jag tröttnar aldrig. Det är alltid inspirerande att möta studenterna och tillsammans reflektera kring Bibeln och de eviga frågorna, säger han.
Släpper fram andra
På den fest som vännerna anordnade för Roland Spjuth frågade Carl-Magnus Carlstein, en av redaktörerna, vad han ska göra nu när han fyllt 65.
– Många i hans situation hade berättat om ett kommande bokprojekt eller artiklar som ska skrivas. Men inte Roland. Han vill arbeta för att de som tar över efter honom på ALT ska få bästa tänkbara förutsättningar att göra ett bra jobb. Det svaret säger mycket om honom. I stället för att lyfta fram sig själv släpper han fram andra, berättar Maria Ledstam.
Slutar du på ALT nu?
– Nej, jag vill undervisa i några år till och har börjat jobba deltid. Det finns annat som jag också vill göra. Jag har fyra barnbarn, en stor trädgård att ta hand om och jag är även engagerad i församlingen där jag bor, Hyllie Park-kyrkan i Malmö, berättar Roland Spjuth.