Nyheter

Terrordåd mot kristna i Pakistan

Vid ett attentat i den pakistanska staden Lahore har minst 69 personer dödats. De flesta är kvinnor och barn som var samlade i en park för att fira påsk.

###
Publisert Sist oppdatert

Uppgifterna om minst 69 döda och över 300 skadade återges av tv-kanalen Geo, som åberopar sjukvårdare och poliser. En läkare på Jinnahsjukhuset i Lahore, där man redan räknat till 40 döda, säger till nyhetsbyrån AFP att tillståndet är kritiskt för många av de skadade.

Påskfirandet pågick i parken där explosionen hände på söndagskvällen lokal tid. Enligt polisen var det en självmordsbombare som sprängde sig. Illa tilltygade kroppsdelar ligger strödda på marken.

De flesta av de skadade är kvinnor och barn och de har förts till många olika sjukhus i staden. Också bland dödsoffren är kvinnor och barn i majoritet, säger Mustansar Feroz, polisbefäl på plats, till Reuters.

Explosionen inträffade på en parkeringsplats vid Gulshan-e-Iqbal-parken i åttamiljonerssstaden Lahore, där en mängd familjer tillbringade påskdagen. Det är en stor park med många ingångar och explosionen skedde bara några meter från barnens gungor. Det var ovanligt mycket folk i parken på grund av den kristna storhelgen.

Pakistans armé har nu satts in för att bistå räddningsarbetarna på plats efter dådet.

Pakistanexperten Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, säger att Punjabområdet har "radikaliserats hårt" de senaste 15 åren.

– Men det är framför allt i storstaden Lahore. På den omgivande landsbygden finns det kvar en helt annan kultur av samexistens mellan religiösa grupper inklusive kristna och muslimer, säger han.

Widmalm vill inte spekulera i vem som kan ha utfört dagens självmordsdåd.

– Men vid tidigare attacker har man sett att det har varit talibanorienterade grupperingar inom sunniislam.

Han pekar på att en del extremistiska grupper inte har dragit sig för att attackera barn, skolor, moskéer och minoriteter: både kristna och shiamuslimer. Grupperna började växa redan på 1980-talet under Sovjetunionens krig i Afghanistan. De är framför allt motståndare till den pakistanska regeringen, som efter elfte september-attackerna 2001 sågs som "förrädare" sedan den tvingades ta ställning till USA:s politik i området.

Pakistans armé har satts in för att bistå räddningsarbetarna på plats efter dådet.

Powered by Labrador CMS