Nyheter

Tidigare elever vittnar om andliga övertramp i SVT-dokumentär

Uppdrag granskning ifrågasätter att Skolinspektionen klarar av att granska de konfessionella friskolorna

Uppdrag granskning börjar ikväll att sända en dokumentärserie som skildrar hur tidigare elever farit illa i konfessionella friskolor.
Publisert Sist oppdatert

I dag släpps en dokumentär i fyra avsnitt om konfessionella friskolor, “Skola för Guds skull” på SVT Play. Här berättar tidigare elever i flera kristna friskolor för Uppdrag granskning om hur de som barn skrämdes av talet om demoner, synd och den yttersta tiden.

“Vi kan inte nog uttrycka vår sorg”, skriver en av skolorna angående elevernas upplevelse.

I programmen kommer tidigare elever i minst tre kristna friskolor till tals, liksom en tidigare elev i en muslimsk friskola. Samtliga talar om hur de skrämts av tal om synd, helvetet och om demoner, och hur skolorna lyft fram homosexualitet som något felaktigt.

– Jag var jätterädd för den yttersta tiden, säger den tidigare eleven Hanna.

– Det största jag fick med mig var en känsla av imperfektion, av synd, av att jag var fel, säger en annan tidigare elev.

Båda gick på den skola som lyfts fram särskilt i dokumentären: Södermalmskyrkans kristna skola i Stockholm, som i dag heter Kristna skolan och drivs av församlingen We are one church.

Ville inte medverka

Varken skolan eller huvudmannen har velat medverka i programmet. I ett uttalande på församlingens hemsida, förklarar skolan och We are one church att man önskar föra dialog med tidigare elever direkt, och inte via en TV-produktion.

“Det är nu många år sedan det eleverna återberättar ska ha ägt rum men det förringar inte deras upplevelse och Huvudman och Skolledning kan inte nog uttrycka sin sorg över hur detta påverkat dessa personer,” skriver man bland annat.

Även företrädare för både Skolinspektionen och Kristna friskolerådet intervjuas av Uppdrag granskning. De pekar på att många av de skolor som granskats för sina konfessionella inslag fått grönt ljus av myndigheterna. Från Skolinspektionens sida sägs flera gånger att man har verktygen för att komma åt oegentligheter av olika slag.

Uppdrag gransknings reporter ifrågasätter emellertid att myndigheten klarar av sitt uppdrag, mot bakgrund av de tidigare elevernas vittnesmål om hur de farit illa av det religiösa budskap som fördes fram. Några elever säger dessutom att de tillsagts att inte berätta för Skolinspektionen om att man i skolan bad om helande eller att det i praktiken var obligatoriskt att vara med på morgonbön och gudstjänster.

GP-granskning “tidningsanka”

Företrädarna för Kristna friskolerådet menar att uppgifter om missförhållanden på de kristna skolorna måste tas med en nya salt, och betecknar Göteborgs-Postens granskning av den kristna Hällebergsskolan 2018 som “en tidningsanka” – trots uppgifter om att vittnesmål om dåligt psykiskt mående kommit inte bara från tidigare elever utan även från sådana som gick på skolan vid tidpunkten för granskningen.

Uppdrag gransknings reporter säger sig ha haft svårt att få elever från muslimska skolor att ställa upp i programmet. Ett undantag är Shams, som gick i Ögårdsskolan i Malmö mellan 2007 och 2012.

Hon berättar om hur eleverna skrämdes med djävulsdemoner, och om hur de under islamologilektionernas fick lära sig om skillnaden mellan pojkar och flickor.

– För varje årskurs blev tjejerna mer och mer introverta, tystare. Så vi fostrades till goda flickor, men på bekostnad av det fria ordet och fria tänkandet, säger hon.

I en kommentar till Uppdrag granskning beklagar skolans rektor elevens upplevelser och menar att det hon fått lära sig strider mot skolans värdegrund.

I seriens första avsnitt, som enbart handlar om kristna friskolor, får tittaren veta att Skolinspektionen det senaste året återkallat tillståndet för tolv konfessionella friskolor. Först i det tredje avsnittet framkommer att det i samtliga fall handlat om muslimska friskolor, som antingen klandrats för sin ekonomi eller för att Säpo varnat för risken för radikalisering på skolan.

Powered by Labrador CMS