Nyheter
Tidningen Broderskap byter namn
Tidningen Broderskap görs om. I stället för att vara de kristna socialdemokraternas tidning ska den nu bli hela den religiösa vänsterns tidning. Det nya namnet blir “Tro & politik”.

I 82 år har Broderskap funnits. Tidningen alltså. Broderskapsrörelsen - de kristna socialdemokraterna - tog sitt namn ett år efter utifrån vilka som sålde och delade ut tidningen.
Men namnet har ständigt varit ifrågasatt. Varför inte "systerskap" eller "syskonskap"? Och just den frågan är en av anledningarna till att chefredaktör Ida Nilsing är glad över förändringen.
- Visst känns det att byta bort ett så gammalt namn. Men framför allt känns det rätt. "Tro & politik" beskriver bättre vad den verkligen handlar om, säger hon.
Den stora skillnaden ligger dock inte i namnet. Samtidigt breddas tidningen till att omfatta fler religioner - till en början med kristendom och islam i förarsätet. De flesta texterna kommer visserligen produceras av samma redaktion som tidigare, men fler röster från andra religioner ska få höras. Och riktigt stor blir skillnaden på opinionsplats. Varje nummer av tidningen, som kommer ut en gång i veckan, kommer ha både en kristen och en muslimsk ledare.
Det ligger också i linje med hur organisationen Broderskap under de senaste åren breddat sig.
- Det är en naturlig utveckling. När vi bildades var det troende Sverige i princip bara protestantiskt.
- Idag har vi också katoliker, ortodoxa och en stor och viktig muslimsk grupp, säger Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud.
Men det är inte aktuellt med ett namnbyte för organisationen.
- På sikt kan det möjligen vara skäl att titta på det, men det är inget problem i dag. De muslimer vi nätverkar med i dag har stor respekt för vår historia och upplever inte namnet som något exkluderande, säger Weiderud.
Tidningen Broderskap får 1,7 miljoner per år i presstöd. Men det var med "Valet 2010-marginal" som det beviljades - 29 helårsprenumeranter.
Ida Nilsing är övertygad om att den nya produkten kommer ge dem marginal ovanför spärren på 1 500 helårsprenumerationer.
- Jag tror att vi snabbt kan öka med 200 och på sikt ännu mer. Det är inte meningen att vi ska sitta och svettas vid varje presstödsmätning, säger Nilsing.
Tron på framgång för den nya produkten hämtar hon bland annat från intresset för valtidningen "Islam & politik".
- Det snackas mycket om islam, men saknas kunskap. Jag hoppas att vi ska kunna erbjuda muslimer en plats i den svenska samhällsdebatten.
Ida Nilsing tror inte att det finns någon risk att tidningen blir för bred. Många frågor menar hon är samma, exempelvis miljö och internationell solidaritet, och att det är likheterna "Tro & politik" vill betona.
Men hon lyfter också upp att tidningen driver en linje som går stick i stäv med många politikers.
- Många förespråkar en linje där man ska hålla isär det politiska och det religiösa livet. Men vi vill vara en kombination av de två världarna, visa hur de kan inspirera varandra.
- I det växande mångkulturella samhället har religionen har återvänt på ett kraftfullt sätt. Nu lever vi i ett närmast postsekulärt klimat. Och då är fenomenet tro och poltik viktigt att spegla, säger Peter Weiderud.
Första numret av “Tro & politik” kommer ut den 11 oktober.