Nyheter

Tinnitusen drog ner Per-Erik Hallin i djup depression

Det är samma fascinerande sound i både röst och piano som alltid. Men för tre år sedan drabbades Per-Erik Hallin av tinnitus och hamnade i en djup depression. – Jag kunde inte spela. Men många bad för mig och ljuden i öronen blev mycket mindre, berättar han på midsommaraftonens konsert på Torpkonferensen.

Många års musicerande gav Per-Erik Hallin tinnitus. Efter förbön minskade öronsuset.
Många års musicerande gav Per-Erik Hallin tinnitus. Efter förbön minskade öronsuset.

Torpkonserten blev mer än enbart musik och sång. Anette Sundell-Liljedahl dansade till sångerna och gav sångtexterna ytterligare en dimension och ett fördjupat uttryck.

– Vi har samarbetat från och till under flera år sedan 1980-talet, berättar Per-Erik Hallin för Nya Dagen efter konserten.

Bland annat har de rest tillsammans i Kina.

– Första gången Anette dansade och jag spelade blev jag så gripen av dansen att jag nästan glömde bort att det var jag som skulle stå för musiken, säger han.

Snäll tant "startade" hans karriär

Per-Erik Hallin inledde sin karriär som mycket ung. Men hade det inte varit för en snäll tants omsorg kanske vi aldrig fått höra talas om honom. Eftersom Per-Eriks familj inte var rik var ett inköp av ett piano en omöjlighet. Men den här tanten i hans församling var generös och hjälpte till med inköpet, annars hade det nog inte blivit något instrument. Med hennes hjälp fick han en möjlighet att utveckla sin musikaliska begåvning.

Spelade med Elvis Presley

På 1970-talet blev Per- Erik Hallin fast medlem i Elvis Presleys förband Voice, och Elvis bad honom vara pianist på skivinspelningarna ”Good Times” och ”Promised Land”.

I slutet av 1980-talet turnerade han flitigt med Carola och ”The Gospel Train Tour”. Två gånger har han också varit med i svenska Melodifestivalen med låtarna ”Labyrint” och ”Morgonluft”. Det har genom åren blivit flera skivor och åtskilliga konserter.

Drabbades av tinnitus

– När jag drabbades av tinnitus fick jag panik. Jag hamnade i en djup depression, och kunde inte spela.

Men många bad för honom, berättar han, och ljuden blev mindre besvärliga. Han fick tillbaka glädjen i musiken.

– Under den perioden kom det några sånger som är lite lustiga, säger han under konserten.

Och sången han spelar har en helt annan stil än den man vanligen hör från Per-Erik Hallin. Den låter som en gammal älskad läsarsång och handlar om Guds nåd och hur Guds kärlek vann hans hjärta. Den är på ett sätt enkel, men med Per-Eriks sedvanliga musikaliska finess.Han spelar också ”Amazing grace” på en kalebassflöjt från Kina, vilket låter som en blandning mellan flöjt och säckpipa. Ett säreget ljud.

Sverige – ett land i kris

Per-Erik Hallin berättar om Elvis och hans tid som en av hans musiker.

– Jag tror att det finns en inre längtan efter Gud i musiken. Men det är alltför lätt att se den som sjunger i stället för den man egentligen längtar efter. För Elvis var det ju extremt. Det var inte lätt att vara Elvis.

– De flesta tänker på Elvis som rockkungen. Men av de tre grammisar han fick var alla tre för kristna sånger. Två av grammisarna fick han för samma sång, nämligen ”How great Thou art”, O, store Gud.Konserten visar också att det hos Per-Erik Hallin finns ett fokus som når bortom glädjen i att enbart spela och sjunga. Hans mellansnack är mer av förkunnelse och visar på ett samhällsengagemang.

Han talar om Sverige som ett land i kris. Han talar om att Sverige, Norge och Finland behöver be samerna om förlåtelse för hur vi behandlat dem. Han talar om vattenfestivalen där kyrkorna inte fick vara med, men väl new age. Han talar om att man vill göra äktenskap och familj könlöst och berättar att han satt i riksdagen när förslaget att homosexuella fick rätt att prövas som adoptivföräldrar klubbades igenom.

– Dagen efter anklagas en pastor som bett för sjuka för kvacksalveri. Det är inte som det varit. Det är inte självklart med religionsfrihet framöver i vårt land. Vi som kristna måste ha sovit medan allt det här hände.

Ny skiva

På frågan om hans samhällsengagemang, och att han mer förkunnar mellan låtarna nu för tiden, ser han uppriktigt förvånad ut.

– Det har alltid funnits där. Jag har alltid, ända sedan jag började, velat säga lite om sångerna emellan.

Trots att tinnitusen blivit mycket bättre efter förbönen, finns ljuden i öronen kvar. När han spelar med ett kompband och det är mycket ljud brukar han använda öronproppar.

– Men det gör ju även friska musiker för att spara öronen. I kväll behövde jag inga proppar, utan kunde spela utan.Under ett år var han sjukskriven för tinnitus, men för ett par år sedan började han spela igen, och spelar nu på heltid. Och visst kommer det en ny skiva med Per-Erik Hallin. Men han kan inte säga när.

Powered by Labrador CMS