Nyheter

Tio religiösa snackisar i valrörelsen

På söndag är det val, och vi kan nu summera en valrörelse där tro och religion gjort en hel del avtryck.

STOCKHOLM20180829
Valaffischer utanför Stadshuset i Stockholm.
Foto Henrik Montgomery/TT kod 10060
STOCKHOLM20180829 Valaffischer utanför Stadshuset i Stockholm. Foto Henrik Montgomery/TT kod 10060
Publisert Sist oppdatert
###

1. Shekarabis muslimska skolgång

"Förbjud religiösa friskolor", dundrade Socialdemokraterna i ett av sina vallöften. Vallöftets härförare är civilminister Ardalan Shekarabi som berättade om hur man i hans barndoms Iran könsseparerade skolan efter landets islamiska revolution år 1979.

Sedan dess har debatten om konfessionella friskolor rullat på, till en början genom att alla positionerade sig kring S-utspelet. Och när alla trodde att det var ett skyttegravskrig utifrån fasta skiljelinjer ryckte plötsligt Moderaterna ut och ruckade på balansen, i sista sekund. "Stoppa nya religiösa friskolor" löd deras argument, med motivering att radikala muslimska skolor är på frammarsch.

Läs mer: S vallöfte: Religiösa friskolor ska förbjudas

###

2. Böneutropet som hördes över hela Sverige

Efter att en moské i Växjö ansökt om böneutrop blev det eld och lågor. Frågan letade sig på allvar in i valrörelsen efter att KD-ledaren Ebba Busch Thor uppmanade sina lokala kommunalråd att konsekvent säga nej till böneutrop. Sedan fick varenda partiledare pliktskyldigt deklarera var de stod i böneutropsfrågan samtidigt som debatten rasade över landet. Efter många om och men fick moskén i Växjö slutligen ja på sin förfrågan, men lagom till att det första böneutropet gick att höra hade den stora samhällsdebatten vandrat vidare, även om ekot av vårens heta debatt fortfarande gör avtryck.

Läs mer: Dagens ledarskribenter: Böneutrop måste kunna få prövas

###

3. Sverigedemokraternas kliv in i kyrkan

SD har historiskt lockat få kyrkobesökare. Men när Dagen gjorde en Sifo-undersökning strax innan sommaren visade det sig att de nu har 18 procents stöd, något av ett genombrott. Framåt gick det också för Centerpartiet som såg ut att bli ett parti många kristna sökte sig till.

Mindre bra gick det för KD som i undersökningen enbart lockade 10 procent av kyrkobesökarna, katastrofsiffror för partiet som brukar ha kyrkofolket som sina kärnväljare.

Inte långt efter Sifo-undersökningen valde Ebba Busch Thor att besöka pingströrelsens sommarkonferens Nyhemsveckan. Knappast en slump, eller? Kollegan Lars Adaktusson var mer rak på sak då han bloggade om vad som skilde mellan KD och C utifrån ett kristet perspektiv.

Läs mer: Stor undersökning: Så röstar de kristna väljarna

###

4. Livets ord-pastorns politiska ställningstagande

Rösta för en ny regering, eftersom den nuvarande är "ett lokomotiv med kristendomsfobi". Det var budskapet då Joakim Lundqvist, pastor i Livets ord, predikade i somras på Europakonferensen. Men även bland oppositionspartierna fanns ett parti som kristna bör undvika, Sverigedemokraterna, vars ideologi inte är förenlig med kristna värderingar.

Religiösa ledare brukar undvika att ta partipolitisk ställning, men Joakim Lundqvist utgjorde i denna valrörelse ett undantag, då han uppmanade sina församlingsmedlemmar att rösta på något av allianspartierna.

Läs mer: Joakim Lundqvist varnade för att rösta på SD i predikan

###

5. Runar Sögaards politiska väckelsemöten

Kristna kan inte rösta på SD, predikade Livets ords pastor Joakim Lundqvist. Jo, det kan de visst göra, svarade Runar Sögaard och krokade upp partiledare Jimmie Åkesson för ett "väckelsemöte" i Uppsala. Runar Sögaard har själv ett förflutet på Livets ord, och tilltaget kan såväl ses som en intern uppgörelse i uppsalaförsamlingen, eller en större strid om frikyrkokristna väljare.

"Runar och Jimmie" verkade i alla fall trivas i varandras sällskap, så det blev några väckelsemöten hela vägen in till valdagen.

Läs mer: Runar Sögaard gjorde snäll valintervju med SD-ledaren

###

6. Politiker som kom till tals i kyrkan

Vill du veta vad din lokala politiker tycker och tänker, gå till kyrkan. Ja, det kanske inte fungerar i alla lägen, men just under en valrörelse blir faktiskt kyrkor ofta skådeplatsen för lokala politiska debatter. Fenomenet är så pass vanligt att en kristen tidning som Dagen omöjligt kan rapportera om alla politiska utfrågningar som sker i kyrkor landet runt, vi kan bara konstatera att runt om i landet flockas folk till kyrkor för att ta del av politik. Och vi noterar att församlingarna ogärna kallar tillställningarna för debatter, hearing eller utfrågning är inramningen som gäller.

Läs mer: Inför valet: Politik får plats i församlingar

###

7. Den falska propagandan riktad till muslimer

Alla är på sin vakt för att Ryssland på något sätt ska påverka valet. Men var det verkligen Putin som såg till att plantera "fake news" på arabiska, riktat till Sveriges muslimer?

Det handlade om falska påståenden som att M och SD vill stänga moskéer, förbjuda halalkött, separera muslimska familjer med mera. Samma budskap ska också ha spridits på somaliska. S-politiker som delat materialet från Socialdemokratiska Facebook-konton fick stå för sina handlingar och tvingades lämna partiet. Vem som ytterst står bakom desinformationen är ännu oklart, för inte kan det väl vara så att Putin blivit socialdemokrat?

Läs mer: S-politiker lämnar efter falskt utspel till muslimer

###

8. Religiösa som röstskolkar

Mitt bland alla valkampanjer bedrivs det också en anti-valkampanj. Det handlar inte om vanliga soffliggare som försöker göra sin röst hörd, utan om de muslimska fundamentalisterna i Hizb al-Tahrir som inte tror på demokrati och anser att muslimer inte bör rösta.

För alla som tror på demokrati finns så klart all anledning att uppröras. Men glöm heller inte bort Jehovas Vittnen som tror mer på Bibeln än valurnorna och därför också lägger ned sina röster i de världsliga valen. Tyvärr, för deras del, innebär det också att staten inte bjuder tillbaka. Jehovas Vittnens tveksamma inställning till demokrati har gjort att de blir utan statsbidrag, även om de driver frågan i domstol. Och för Hizb al-Tahrir är det nog inte lönt att ens försöka att ansöka om statsbidrag.

Läs mer: Jehovas vittnen bojkottar valet - nekas statsbidrag

Annie Lööf frågas ut av Equmeniakyrkans pastor Robert Eriksson under Vårgårda möte.
Annie Lööf frågas ut av Equmeniakyrkans pastor Robert Eriksson under Vårgårda möte.

9. Samfundens drivande av valkampanjer

Med ordet integrationsglädje kastade sig pingströrelsen in i valrörelsen strax innan sommaren. De deklarerade att de ville stå på de svagas sida, och försökte också lyfta in omvärlden i valrörelsen, utan att ta partipolitisk ställning. Men efter sommaren blev pingstvännerna omkörda av Equmeniakyrkan som lindade partiledarna runt sitt lillfinger under Vårgårda möte, mitt under brinnande valrörelse.

Vårgårda möte fyllde 50 år i år och elva lokala församlingar gör det möjligt att partiledare kommer och firar gudstjänst och blir utfrågade om högt och lågt, världsligt och andligt.

Läs mer: Daniel Alm: Därför satsar Pingst inför valet

###

10. Prästfrun som lade sig i valrörelsen

Moderaterna vill gärna se partiledaren Ulf Kristersson som ny statsminister. Han får god draghjälp av sin fru, Birgitta Ed, som tidigare varit en framgångsrik PR-konsult.

Men nu ska hon sadla om och bli präst, vilket hon berättat om i ett flertal intervjuer.

Birgitta Ed har också lyckats med konststycket att få in Jesus i valrörelsen. "Jesus var inte socialist", sa hon till Aftonbladet. Genast kom svar på tal från det politiska motståndarlägret. "Jesus var sosse" twittrade SSU ut då de dammade av en gammal slogan från kyrkovalet 2013.

Läs mer: Ulf Kristerssons fru Birgitta Ed blir präst - förverkligar en dröm

Powered by Labrador CMS