Nyheter
Tommy Dahlman: “Till slut upplevde jag en trötthet”
Evangelisten Tommy Dahlman tröttnade på kortsiktiga väckelsekampanjer. Nu satsar han i stället på att bygga relationer, vilket ger resultat. När han i helgen bjöd in till julkonsert i Trollhättan ville 2000 komma.

Hebeteatern i Trollhättans Folkets hus är fylld till sista plats. Folk har kommit till julkonserten för att höra sångare som Paul Sahlin och Anna Johansson ta sig an både Stilla natt och dansbandsjulsånger, men de är också där för Tommy Dahlmans skull.
Som kvällens konferencier håller han ihop konserten. Och han blandar högt och lågt, han skämtar om ett nakenbad som går snett och får publiken att skratta högt, för att stunden efter prata om upplevelsen av sorg och saknad under julen. I en paus byter han ut kostymen mot prästkrage och läser andaktsfullt julevangeliet.
Hittat en ton som funkar
En mindre erfaren konferencier hade kunnat köra i diket, men Tommy Dahlman lyckas hitta en ton som gör att humor och allvar kan samsas med varandra. Folk efteråt verkar åtminstone nöjda, glada över den trivsel Tommy Dahlman skapat.
- Han kan ta folk med humor. Jag vet att han är pastor också, det är någon man kan lita på, säger Kerstin från Trollhättan.
I logen efteråt pustar Tommy Dahlman ut. De har haft två föreställningar med en sammanlagd publik på 800 personer, men intresset var större än så, 2000 ville komma.
- Vi räknar med att 80 procent av de som är här är vanliga sekulariserade svenskar. På en av föreställningarna vet jag att det var många aktiva humanister, och det är fantastiskt att de vill komma till en konsert som bygger på kristna julsånger, säger han.
Traditionell pingstevangelist
Tommy Dahlman har gjort en resa för att komma hit till Folkets hus i Trollhättan. En gång i tiden var han en traditionell pingstevangelist som hade väckelsekampanjer i hela Skandinavien.
- Men till slut upplevde jag en trötthet. Jag insåg att jag inte nådde många av dem utanför kyrkan, och jag tyckte livet var för kort för att bara fortsätta i samma hjulspår, säger han.
Han började också tvivla på själva upplägget i väckelsekampanjerna. I en mening var kampanjerna framgångsrika, människor kom fram till förbön och omvändelse vilket fick församlingsmedlemmarna att börja hoppas på väckelse.
- Men många gånger efteråt kände jag mig urholkad och tom. Jag frågade mig om jag drivit fram detta i köttet, var detta verkligen mogen frukt? Och om några kom fram till förbön så kanske jag också skadade människor. Hur många har egentligen skadats av hetlevrade evangelister? säger han.
När han efter en tid följde upp kampanjerna var också ofta resultaten magra i slutändan. De som gått fram för förbön under kampanjens klimax hade aldrig blivit en del av den kristna gemenskapen.
Personliga möten
I dag satsar Tommy Dahlman i stället på att bygga förtroende och långsiktiga relationer. Han är ute som föreläsare på företag där han bland annat talar om krishantering och ledarskap. Där finns också möjlighet att presentera evangeliet.
- Allra mest i samtalen mellan seminarierna och i de personliga mötena som kan leda till samtal, ofta genom mejl, säger han.
Tommy Dahlman menar också att det är viktigt att engagera sig i det religiösa samtal som pågår i samhället. Han har själv mött Christer Sturmark, ordförande för förbundet Humanisterna, i debatt flera gånger och tycker inte att kristna ledare kan skygga i mötet med moderna ateister.
- Om man varit pingstpredikant i 40 år måste man kunna ta den debatten. Jag tror det är bra för predikanten själv, men också för hela församlingen, säger han.
Hans vilja att bygga relationer påverkar i högsta grad privatlivet. Familjen vill inte leva i en kristen bubbla i Trollhättan.
- Min fru Kattis har alltid haft många kontakter med omvärlden, men inte jag, och därför har jag inte känt mig trovärdig. Vi bestämde oss för hur vi ville leva i stället. Nu har vi ett stort nätverk som jag träffar och har regelbundna samlingar med, säger han.
Talar i församlingar med glädje
Tommy Dahlman talar fortfarande i församlingar, men nu gör han det med glädje. I dag vill han inte hetsa fram omvändelse, utan ser som sin uppgift att väcka ett intresse för kristen tro hos de som lyssnar. Sedan kan det intresset växa i kontakten med församlingen, kanske genom en Alphakurs.
- Nu när jag följer upp möten så ser jag att detta ger mycket mer bestående frukt, fler blir en del av församlingen, säger han.
Hans sätt att verka i dag möts ibland av undran hos redan kristna. En del tycker han ska hålla en eldig omvändelseappell när ett företag bjudit in honom för att tala om krishantering. Själv menar han att det vore att missbruka ett förtroende.
Han tror i stället det är viktigare att lyssna än att tala själv.
- Det betyder inte att jag tummar på evangeliet, eller presenterar ett halvt evangelium. Jag vill presentera min levande tro på Jesus Kristus, men jag tror vi måste tänka i nya banor för att göra det.