Nyheter
Torpkonferensen vill ta miljöansvar och inspirera besökare
Samarbete med kristen naturvårdsrörelse har inletts

Helt vegetariska rätter i Mejeriet under två av konferensdagarna, två fasta laddstationer för elbilar samt begränsat antal internationella talare och artister. Det är några av nyheterna på Torpkonferensen i år.
Under parollen ”Ett grönare Torp” fortsätter arbetet med att minska Torpkonferensens avtryck på klimat och miljö. På konferensens webbplats klargör projektgruppen för Torp att ambitionen har höjts från föregående år.
”[Vi] försöker göra kloka val på flera områden, till exempel energi, återbruk och återvinning, mat och även markanvändning på det område som Torp förvaltar”, skriver de.
Inför årets konferens har projektgruppen beslutat att det ska serveras helt vegetariska rätter i Mejeriet under två dagar och att det ska erbjudas vegetariska alternativ under resten av veckan. Personer med elbilar kommer också att kunna ladda sina fordon på konferensområdet. Konferensbesökare uppmuntras också att ta med egna muggar.
2019 rapporterade Dagen att Torp (liksom de andra kristna sommarkonferenserna) saknade resepolicy. Fyra år senare har Torpkonferensens projektgrupp ett uttalat mål att begränsa antal internationella talare och artister. Till detta kommer att konferensen klimatkompenserar för såväl egna som eventuella tillresande talare, dessutom samverkar Torp med andra konferenser så att talare kan medverka på flera platser för att på det sättet minska antalet flygresor.
Det finns numera även en samåkningsgrupp på Facebook där konferensbesökare kan leta efter andra personer som ska resa till eller från konferensen.
Brev till EFK:s styrelse
Att Torpkonferensen nu tar ytterligare steg för att minska klimat- och miljöavtrycket är kanske inte så konstigt. Redan 2008 kunde konferensen stoltsera med att vara den första frikyrkliga konferensen som enligt stiftelsen Håll Sverige rent arrangerades som ett ”Miljödiplomerat arrangemang”.
Därefter har en hel del hänt. Förra året övergick konferensen exempelvis till vanliga bestick i stället för engångsartiklar i Matsalen. Samtidigt införskaffades också elgräsklippare.
Men efter konferensen – den första efter det två år långa pandemiuppehållet – kände ändå flera av medlemmarna i organisationen A Rocha KriNa (Kristna för Naturvård i Sverige) att förändringsarbetet behövde påskyndas.

Magnus Köpman, ordförande i A Rocha KriNa, och tre andra medlemmar skrev ett brev till styrelsen för Evangeliska frikyrkan. I brevet föreslog de ett pilotprojekt på Torpkonferensen med dubbelt syfte: dels för att göra konferensen bättre ur ett klimatperspektiv, dels för att tjäna som ett exempel för alla deltagare att ta med hem till sina församlingar.
– Vi ville ha en tydligare reflektion kring miljö och skapelse, säger Magnus Köpman till Dagen.
“Öppna dörrar”
I brevet fanns en lista med förslag på konkreta åtgärder som projektgruppen skulle kunna vidta. Och enligt Magnus Köpman var responsen från EFK och Torpkonferensens projektgrupp väldigt positiv. Han beskriver det som ”öppna dörrar”.
– Jag uppskattar att 70–80 procent av våra förslag har genomförts, säger han.
I sammanhanget bör samtidigt påpekas att flera av de förslag som A Rocha KriNa kom med var saker som konferensledningen redan hade genomfört, eller hade planer på att genomföra. Ett sådant exempel var begränsningen av antal internationella talare och artister.
Klimatfokuset på Torpkonferensen kommer också att märkas på andra sätt. Ett exempel är möjligheten till naturvandringar vid tre tillfällen, ett annat är “Green corner” i Stallet där fyra kristna organisationer som jobbar aktivt med miljöfrågor montrar tillsammans.