Nyheter

Torpturnén går in på upploppet

“Vi har blivit positivt överraskade över uppslutningen och alla galna upptåg”

Torpturnén.
Gabriella Haglund, pastor med inriktning barn och familj i Lugnetkyrkan, Falun.
Publisert Sist oppdatert

Efter en fem veckor lång resa genom Sverige avslutas Torpturnén på söndag. Dagen till ära blir det fysiska gudstjänster med 50 deltagare i bland annat Ryttargårdskyrkan och Lugnetkyrkan.

– Det ser vi fram emot, säger Gabriella Haglund, pastor med inriktning barn och familj i Lugnetkyrkan.

Den avslutande turnéveckan är det Dalarna och Östergötland som “får besök”. Det innebär dels att Evangeliska frikyrkan, i samarbete med värdförsamlingarna Lugnetkyrkan i Falun och Ryttargårdskyrkan i Linköping, sänder var sin gudstjänst från kyrkorna på webben. Dels att lokala församlingar i Dalarna och Östergötland arrangerar olika typer av event under veckan.

– I söndags hade vi en födelsedagsfest utanför kyrkan för barn som har fyllt år under coronaåret. Det var ungefär 45 barn, berättar Gabriella Haglund.

– I kväll och i morgon kväll har vi seminarier och på fredag kväll blir det en ungdomssamling. I helgen har vi först en JC-lördag (Jesus Christ, red anm) för barn i årskurs 3 till 6 och på söndag avslutar vi veckan med gudstjänst.

Gabriella Haglund gläds över att 50 personer kommer att kunna finnas på plats i kyrkan då – när det gäller resten av veckan konstaterar hon att restriktionerna, som lättade den 1 juni, har stoppat möjligheten att till exempel kunna genomföra regionala samlingar.

Kyrkrally med drive in-teater

EFK:s värdförsamling i Östergötland, Ryttargårdskyrkan, kommer också att fira gudstjänst på söndag. För att få komma in i kyrkan gäller det att boka en plats och på onsdagens fanns det fortfarande lediga platser.

– Men de lär ta slut, säger Eva-Marie Hultberg, pastor och tillförordnad föreståndare.

Under veckan genomför församlingen två insamlingsarrangemang. Genom att samla sponsorer och gå – eller springa – en 800 meter lång slinga runt kyrkan är det möjligt att samla in pengar till EFK:s internationella arbete. Ett alternativt sätt att ge pengar är att anmäla sig till en stadsjakt där det gäller att svara på frågor vid stationer runt om i staden. Här går pengarna till EFK:s fokusområde Barns rättigheter.

– På lördag har barn- och familjepastorerna i regionen ordnat ett kyrkrally. Det är ett event där man kör mellan olika kyrkor i regionen och vid varje kyrka har man ordnat något kul att delta i. Hos oss blir det en drive in-teater på parkeringen. Och medan man kör till nästa kyrka så kan man lyssna på närradion så att bilresan blir trevlig, berättar Eva-Marie Hultberg.

Många “galna upptåg”

Någon utvärdering av Torpturnén har ännu inte skett. Christer Aadland, projektledare för Torpturnén, berättar att det kommer att göras när turnén är avslutad. Men några reflektioner har han redan gjort.

– Vi har blivit positivt överraskade över uppslutningen och alla galna upptåg. Inför turnén hade vi gjort en idébank som församlingarna kunde använda sig av för att få i gång tankarna. Och de gick i gång 120 på det, många var trötta på att bara sitta inne. De spann loss och gjorde ännu mer än vi hade föreslagit.

Fakta: Torpturnén

  • Torpkonferensen utanför Örebro har i år bytts mot en fem veckor lång “Torpturné” genom landet. Turnén inleddes i början av maj och går i mål i helgen.
  • Varje vecka har olika regioner “fått besök” och varje vecka har det funnits en värdförsamling i de aktuella regionerna.
  • Under turnén har det sänts gudstjänster från värdförsamlingarna. Under midsommarveckan kommer dessa att delas i Torpkonferensens digitala kanaler.
Powered by Labrador CMS