Nyheter
Tro och religion “blind fläck” i bevakningen av fotbolls-VM
“Beror på okunnighet i journalistkåren - måste gräva lite djupare och gå utanför trygghetszonen”
Det var upplagt för ett VM-slutspel i Qatar där tro och religion i bred bemärkelse kunde hamna mer i fokus än vid tidigare fotbollsmästerskap. Men blev det verkligen så? En summering visar att bevakningen blev ”en blind fläck”.
Innan VM handlade det mycket om värdlandet Qatars usla behandling av gästarbetare och bristande säkerhet när VM-arenorna byggdes. Skarp kritik riktades också mot landets negativa inställning till hbtqi-personers rättigheter.
Under VM-slutspelet har rapporteringen i nyhetsmedier om religionens roll uteblivit nästan helt. Detta trots att VM för första gången spelats i ett muslimskt land med andra åsikter och sedvänjor än vi i den kristna västvärlden är vana vid.
Delade ut kram
Vad ligger bakom Bukayo Sakas spelglädje och vad gör honom till en av Englands nyckelspelare? Och varför uppträdde Kroatiens förbundskapten Zlatko Dalic så sportsligt att han gav Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni en kram, när Kroatien förlorade mot Argentina i kvartsfinalen?

En förklaring kan vara att både Saka och Dalic är varmt kristna, vilket de tidigare berättat om i intervjuer. Den dimensionen fick dock inte plats när matcherna snackades upp och kommenterades in i minsta detalj av experter i SVT, TV4 och andra nyhetsmedier.
Att de saudiska spelarna föll på knä i en muslimsk bönemanifestation efter den sensationella segern mot Argentina i gruppspelet fångades av tv-kamerorna och sågs av miljontals tittare runt om i världen. Men i tv-sofforna nämndes detta fenomen inte med ett enda ord.
Inte ens i ett inslag i TV4 om politiseringen av det brasilianska landslaget, där spelare som Neymar tagit parti för högernationalisten Bolsonaro medan Richarlison lovat den tillträdande presidenten och vänsterledaren Lula da Silva sitt stöd, framkom att flera spelare i Brasiliens landslag är kristna.

Bönerum på arenorna
Varför har tro och religion inte synts i rapporteringen från VM i Qatar? Sajten Getreligion diskuterar frågan i en text som har rubriken ”Escaping that comfort zone: Press keeps missing obvious religion news att 22 World Cup.”
Skribenten Clemente Lisi nämner de fem dagliga böneutropen i Doha, bönerummen för fans på VM-arenorna och att funktionärer ibland föll på knä i bön, som exempel på företeelser som inte fick plats i mediernas bevakning. Men som borde fått det, enligt honom.
”Religion och religiösa traditioner förklarar mycket av det som händer i världen. Under ett VM-slutspel, när nationalismen tydligt kommer till uttryck på läktarna, när spelarna sjunger nationalsånger och när de firar segrar, då borde mer av rapporteringen handla om just tro och religion”, skriver han.
Clemente Lisi är kritisk till nyhetsmediernas bevakning, och tycker att de blundat för en viktig aspekt:
”Att strunta i den kristna trons betydelse för Brasiliens landslag – och i stället helt fokusera på spelare som dansar samba när de firar sin mål – visar massmediernas blinda fläck när det handlar om att inkludera tro och religion i det man förmedlar” anser han.
Ovana i journalistkåren
Slutsatsen som skulle kunna dras av Lisis resonemang är att det handlar om okunnighet, eller i värsta fall ointresse, från journalisternas sida. Hur som helst verkar det finnas en oförmåga och ovana att också rapportera om tro och religion när världens bästa fotbollsspelare gör upp om VM-titeln.
Ett undantag gäller Iran, som den senaste tiden hamnat i strålkastarljuset av helt andra orsaker än fotboll. Såväl Irans seger mot Wales som förlust mot USA förorsakade rabalder.
Inför matchen mot Iran publicerade USA:s fotbollsförbund ett inlägg på sociala medier där symbolen för den Islamiska republiken på Irans flagga tagits bort. Ett agerande som inte uppskattades av mullorna i Teheran.
I samband med mötet mot Wales bröt tumult ut mellan iranska fans, där några visade sitt stöd för regimen medan andra stod på de iranska kvinnornas sida som kämpar för sina fri- och rättigheter och att inte tvingas bära slöja. Enligt Clemente Lisi rapporterade nyhetsbyrån AP om båda dessa händelser.

Marocko skriver historia
Det muslimskt dominerade Marockos framgångar i VM-slutspelet har dock inte förmått experter och nyhetsreportrar att ta med existentiella frågor i sina analyser. Det mesta har givetvis handlat om fotboll, men också politik har fått plats.
Webbsajten Middle East Eye, som bevakar Mellanöstern och arabländerna, beskriver betydelsen av att Marocko som första arabiska land nådde VM-semifinal, på följande sätt: “ … laget har kommit att representera något som är större än fotboll”.
”Som vad då?” undrar Clement Lisi och tycks mena att Marockos framgångar på fotbollsplanen, och den därav positiva responsen från flera länder i den arabiska världen, står för något djupare och mer beständigt än en allmänt hållen solidaritet mellan arabiska grannländer.
”Det finns många berättelser med koppling till tro och religion i detta fotbolls-VM. Men då måste journalisterna gräva lite djupare och vara villiga att gå utanför sin trygghetszon” är hans omdöme.
Giroud blev startspelare
Blir det trots allt en kristen ”doldis” som får sista ordet när VM-turneringen ska summeras? Olivier Giroud förväntades spela andrafiol bakom Karim Benzema i regerande världsmästarna Frankrikes stjärntäta lagbygge.
När Benzema skadades strax innan avresan till Qatar och tvingades stanna hemma, gick uppdraget som Les Bleus nummer 9 till Giroud. Det räcker med att peka på dennes insats mot England i kvartsfinalen, där han nickade in segermålet, för att förstå att han är en nyckelspelare.
Girouds eufori efter sitt 2-1-mål mot engelsmännen, avslöjade den 36-årige Milan-spelarens ambition och förmåga att bidra med avgörande insatser för att Frankrike ska klara det som ingen lyckats med på 60 år – att försvara ett VM-guld i fotboll.
Deltog i Alpha
I flera intervjuer under årens lopp har Olivier Giroud pekat på sin kristna övertygelse som en viktig drivkraft i allt han gör. För två år sedan berättade Giroud, då i Chelsea i engelska Premier League, att han använt en del av speluppehållet under pandemin till att gå en Alpha-kurs:
– De senaste två månaderna har jag deltagit i en Alpha-kurs. Jag måste säga att det är en fantastisk erfarenhet. Att få dela min kristna tro med vänner som jag bjudit med till kursen, det är något som jag verkligen uppskattat, sa Giroud till Premierchristian.
VM-finalen spelas söndag den 18 december klockan 16.00. Frankrike möter Argentina med en viss Lionel Messi i laget.