Nyheter

”Tron på Gud är garanten för schyssta avtal”

Här utspelas en styrkemätning mellan två djupa övertygelser: Fackets tro på kollektivavtalet och Plymouthföretagarnas tropå Guds Ord. Skådeplatsen är Smålandsstenar.

Publisert Sist oppdatert

Stämningen är förtätad i det överfyllda konferensrummet hos Ji-Ma Produkter HB i Smålandsstenar. Upprörda och besvikna företagare, politiker som försöker förstå, journalister som gör sitt bästa för att hänga med i argumenteringen. Och någonstans är det väl just förståelsen, eller bristen av den, som det här handlar om. Att förstå hur väl etablerade företagare hellre lägger ner verksamheten eller flyttar utomlands än gör våld på sitt samvete genom att skriva på ett kollektivavtal.

Patrik Björck (s) från riksdagens arbetsmarknadsutskott är märkbart irriterad.

- Jag har egentligen bara en fråga, säger han efter sådär en halvtimmes diskussioner. Varför har ni inte skrivit på? Jag har ingen som helst förståelse för det.

Rolf Skinner, Skandro Trade AB, suckar lätt.

- Jaha, vi kanske måste dra det också.

Han har förklarat sitt och de andra Plymouthbrödernas ställningstagande många gånger sedan konflikten inleddes i oktober förra året. Att deras tro på Bibeln, Guds Ord, förbjuder dem att teckna avtal med tredje part enligt 2 Kor 6:14:

“Gå inte i par med de otroende. Vad har rättfärdighet med laglöshet att skaffa, och vad har ljuset gemensamt med mörkret?”

Att en tredje part kan komma och lägga sig i hur de sköter ett avtal, i det här fallet med sina anställda, är inte överensstämmande med Bibeln, som Plymouthbröderna ser det.

- För mig är min kristna tro, min tro på Gud, garanten för schyssta avtal med mina anställda. Inte ett kollektivavtal, säger Rolf Skinner.

- Då får man ju låta bli att vara arbetsgivare då, mumlar Patrik Björck sammanbitet.

Rolf Skinner är upprörd men behärskad. Kinderna hettar.

- Är det så jag ska tolka ditt budskap? Om jag inte skriver under får jag sluta vara arbetsgivare?

Nu reagerar journalistkåren som hittills bara observerat.

- Grundfrågan på något sätt är väl ändå religionsfrihet? Är det här en åsikt som är förankrad i det socialdemokratiska partiet? Hur ser ni på religionsfriheten? undrar en reporter från Dagens Industri.

Och Patrik Björck svarar, något mer nyanserat.

- Jag respekterar deras tro. Jag är själv troende och varm anhängare av religionsfriheten. Men ibland kan religiös tro komma i konflikt med det svenska samhället och då är det demokratin ytterst som vi måste böja oss för.

Johannes Malmström, delägare i Ji-Ma, har länge suttit tyst. Nu vänder han sig till Björck.

- Finns det någon lag som säger att du som företagare måste skriva på kollektivavtal?

- Nej.

- Är facket en myndighet?

- Nej.

- Något tvingande?

- Nej.

- Tack, det var bara det jag ville höra.

Björck är en av tre riksdagsledamöter från arbetsmarknadsutskottet som besöker Smålandsstenar den här dagen för att skaffa sig en egen uppfattning om den pågående konflikten. På plats finns också Elisabeth Svantesson (m) och utskottets ordförande Catarina Elmsäter-Svärd (m). Fler har slutit upp för att följa diskussionerna. Som Anders Josefsson från Lida Timber, en av Skandro Trades större leverantörer.

- Nu sitter vi i klistret också. Vi har haft affärer med Skandro i 15 år och det har fungerat väldigt, väldigt bra. Och helt plötsligt bara dimper det ner ett meddelande i brevlådan att nu får vi inte leverera längre. Vi får ingen ekonomisk kompensation, inga besked om hur länge det här ska vara. Facket bara sätter sig över vårt avtal, säger Anders Josefsson upprört.

Här kommer vi till den andra kärnfrågan i konflikten. Å ena sidan förståelsen, å andra sidan principen. Det hela har utvecklats till en massiv styrkemätning mellan facket och Plymouthrörelsen. Facket argumenterar för bevarandet av de fackliga principerna, Plymouthföretagarna vägrar vika från Bibelns principer, eller åtminstone deras tolkning av den. De kommer aldrig att skriva på. Det har alla insett vid det här laget. En medlem i Plymouthbröderna gör inte våld på sitt samvete.

För att förstå måste man se helheten, att det här faktiskt handlar om mer än ett kollektivavtal. Det handlar om en grupp människor som på grund av sin tro på Gud väljer att avstå från en mängd saker de flesta betraktar som självklara. Tillgången till tv, radio och datorer till exempel. På företagen finns inga datorer överhuvudtaget, än mindre i hemmen. Allt för att skydda sig från skadlig påverkan. Däremot är det okej att läsa dagstidningar eftersom du själv kan välja vilken tidning och vad i tidningen du vill läsa.

Måltidsgemenskap delar man bara med andra Plymouthbröder och det är uteslutet att gifta sig med någon utanför rörelsen. Av samma orsak - viljan att leva avskilt från de otroende - delar man inte heller bostad med andra än rörelsens medlemmar. Att bo i hyreshus eller parhus och dela ingång med otroende är inte aktuellt. Medlemmar i Plymouthrörelsen äger sin egen bostad på samma sätt som man äger sin egen verksamhet och på många håll i världen också driver egna skolor.

Samtidigt är toleransen stor inom de Plymouthägda företagen. Du behöver inte alls tillhöra rörelsen som anställd. På Skandro till exempel arbetar tre troende muslimer.

- Jag har inga problem med det, säger Rolf Skinner.

Många Plymouthbröder är skickliga affärsmän med egna företag. Hur ser man på rikedom? Rolf lutar sig fram över bordet.

- Vi säger ungefär som Margaret Thatcher: The love of money is the root of all evil, not having it. Det är inget fel i att ha pengar. Men om det blir pengar över springer vi inte iväg och köper sportbilar och sommarstugor. Då lägger vi det hellre till behövande. Eller lägger undan pengar för barnen, för att hjälpa dem när det är dags att köpa hus.

Att hellre lägga ner företaget än att teckna kollektivavtal - förstår ni att folk reagerar och tycker att ni är radikala? Nu är det Johannes som reagerar.

- Det är väl inte radikalt att följa Bibeln? Däremot är det radikalt av dem att stå här ute för att tvinga på oss något som vi omöjligt kan göra på grund av vår tro.

Han kastar en blick ut genom fönstret där blockadvakternas självlysande gula västar glimtar genom regnridåerna. I allt elände är det ändå en tröst att hela Smålandsstenar ställt sig på företagens sida mot facket.

- Varenda gång man går ut och handlar kommer folk fram och säger “stå på er, ge inte upp”. Vi får vykort, fax, telefonsamtal … Folk kommer och hejar på en och man vet inte ens vem det är. Min fru var inne på secondhandaffären som pingstvännerna driver och de hade haft en speciell bönestund för oss, berättar Peter.

Tillbaka till konferensbordet med politiker, företagare och media. Catarina Elmsäter-Svärd försöker summera diskussionen. Så långt hon kan förstå handlar det här om skötsamma företag där personalen trivs. Företag vars anställningsvillkor ligger i nivå och i vissa fall är bättre än kollektivavtalets. Men av principiella skäl kan man inte skriva under.

Det finns redan i dag vissa undantag i fackföreningarnas befogenheter. Enmansföretag och familjeföretag får man inte försätta i blockad.

- Borde facket inte få ha de här stridsåtgärderna? Är det dags för en lagändring? undrar hon.

Olle Termén, regionchef i Företagarna Kronoberg, är inne på precis samma linje. Han är på plats trots att ingen av Plymouthbröderna är medlemmar i Företagarna. De är inte anslutna till någon annan organisation eller förening heller, varken fotbollsklubb, fackförbund eller företagarorganisation eftersom det går emot deras tro.

- Men jag vill ändå vara här till deras stöd, säger Olle Termén.

Han påpekar att majoriteten av svenska företag faktiskt inte har tecknat kollektivavtal.

- Och jag tycker det är orimligt att föra blockad mot företag som redan följer villkoren för de anställda - och i många fall till och med har bättre villkor än kollektivavtalet. Dessutom har facket inga medlemmar på de här företagen. Vi tycker att man borde utvidga zonen för blockadförbud, säger Olle Termén.


Fakta: Plymouthbröderna

Rörelsen växte fram i 1820-talets Irland och grundades av John Nelson Darby. Han anses vara den som återinförde principen att leva efter Bibeln i sin renaste form. Darby ansåg att det kristna arvet hade förvanskats av kyrkan. Han såg också hur världen blivit allt mer ogudaktig och för att hitta tillbaka till den ursprungliga kristendomen blev separationen ett centralt drag i hans förkunnelse.

I Sverige etablerades “den exklusiva grenen” av Plymouthbröderna på 1870-talet. Totalt finns det inom den exklusiva grenen drygt 40 000 medlemmar runt om i världen medan en annan riktning har drygt 85000 anhängare framför allt i USA (Plymouth Brethren No II).

Rörelsen är inte ett registrerat trossamfund i Sverige.

Läs mer på:

www.theexclusivebrethren.com

www.plymouthbrethren.com


Röster om Plymouth i Smålandsstenar:

“Jag är själv troende, medlem i Svenska Kyrkan och i facket också. Väldigt många av våra medlemmar är troende och att fackligt medlemskap på något sätt skulle stå emot kristen övertygelse är för mig väldigt provocerande, för att uttrycka mig milt.”

Patrik Björck (s), riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet

“Politiken ska ju hålla sig utanför arbetsmarknadskonflikter. Men däremot är det viktigt för oss att lyssna. Och perspektivet här är intressant. Det berör både religionsfrihet och föreningsfrihet.”

Elisabeth Svantesson (m), riksdagsledamot, arbetsmarknadsutskottet

“Folk är bedrövade för den här aktionen mot dem. Den fullkomliga okänsligheten från fackets sida är förfärande. Jag tycker det tangerar diskriminering av tro. Facket är till för att skydda de svaga men här är det precis tvärt om.”

Gunnar Löfgren, kyrkoherde i Smålandsstenar

“Jag är angelägen om att understryka att det här är en kristen grupp. Det man kan resa frågetecken kring är dogmatiken, att den helige Ande vänder sig just till dem. Och att de isolerar sig från omvärlden vilket sociologiskt och vetenskapligt sett ger dem en sektstämpel. "

Gunnar Hillerdal, teologie doktor

“Mer seriösa och bättre företagare i förhållande till sina anställda kan jag knappast tänka mig. Det vore kanske rimligt att införa en lagstiftning som innebär att facket inte kan försätta ett företag i blockad där man inte har medlemmar och där man redan har lika bra - eller bättre - villkor.”

Björn Bergman, advokat, företräder Ji-Ma och Skandro

Powered by Labrador CMS