Nyheter

Trots fullvaccinering - kyrkokör drabbad av covid-19

Kvinna framför noter.
Många körer har återgått till att träffas igen efter att restriktionerna lyftes i slutet av september, men för en kör i Järfälla blev det ett abrupt slut.
Publisert Sist oppdatert

Bara några veckor efter att körverksamheten kommit i gång tvingades en kör i Järfälla att pausa igen. Minst två fullvaccinerade körmedlemmar testades positivt för covid-19.

– Att restriktionerna släpper betyder inte att faran är över, säger kyrkoherde Krister Kappel.

I söndags hade S:t Lukas-kören planerat att hålla en konsert i S:t Lukas kyrka i Järfälla utanför Stockholm. Efter att coronavirusets restriktioner släpptes i slutet av september hade kören repeterat tillsammans och planerade för sitt första framträdande efter pandemin.

Men så blev det inte. För en vecka sedan upptäckte nämligen två av körmedlemmarna att de hade smittats av coronaviruset. För att undvika vidare smittspridning ställdes konserten in liksom alla repetitioner.

– De två hade sjungit i samma kör och då kan jag inte utesluta att de hade smittats där. Därför tog jag beslutet att pausa all körverksamhet i två veckor så att alla hinner gå och testa sig och se om de får symptom, säger Krister Kappel, kyrkoherde i Järfälla församling.

Båda fullvaccinerade

En av de smittade har deltagit både i S:t Lukas-kören med mellan 30 och 35 medlemmar och i seniorkören med något färre medlemmar. Båda körerna har därför stoppats under dessa två veckor med start i början av förra veckan när det första fallet upptäcktes. Alla medlemmar fick meddelande om att de kan ha smittats och uppmanades att testa sig, men det finns just nu inga fler uppgifter om fler har testat positivt.

Tidigare har en kyrkokör i Simrishamn väckt debatt genom att kräva vaccinering av körmedlemmar. I Järfälla hade det inte hjälpt ändå eftersom båda körmedlemmarna uppger att de var fullvaccinerade. Krister Kappel säger också att de har varit noggranna även efter att restriktionerna lyftes för några veckor sedan.

– Vi har hållit avstånd och inte sjungit varandra i ansiktet. Vi har fortsatt att följa alla tidigare rekommendationer även efter att de lyftes, förutom att vi har varit fler, säger han, och menar att de har varit medvetna om riskerna.

– Vi har varit beredda hela tiden på att det kan bli förändringar, att restriktionerna släpper betyder inte att faran är över.

Inga större utbrott

Några större utbrott hos körer i Stockholm har inte skett, säger Jenny Stenkvist, biträdande smittskyddsläkare på Region Stockholm.

“Vi har hört talas om att några personer som är aktiva inom körverksamhet har diagnosticerats med covid-19, men i övrigt har vi inte kännedom om några utbrott inom dessa verksamheter på sistone”, skriver hon.

Fakta: Körsång och coronaviruset

  • Tidigare under pandemin fanns det särskilda regler för körsång, som att hålla två meters avstånd och öva i smågrupper.
  • Från och med den 29 september finns inga särskilda råd, rekommendationer eller föreskrifter för körverksamhet.
  • Däremot gäller de generella råden att stanna hemma och undvika att träffa andra vid symptom.
  • Ovaccinerade råds därutöver att hålla avstånd till andra när så är möjligt, undvika onödig trängsel och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och dem som är 70 år och äldre.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Powered by Labrador CMS