Nyheter

”Trump saknar stark religiös övertygelse”

ST. PETERSBURG, FLORIDA: När Hillary Clinton och Donald Trump drabbade samman i den andra presidentvalsdebatten fick frågor om religion inte mycket utrymme. "I normala fall skulle den republikanska kandidaten ha haft mycket mer att säga om tro", säger en statsvetare.

Donald Trump och Hillary Clinton i nattens debatt.
Donald Trump och Hillary Clinton i nattens debatt.
Publisert Sist oppdatert

Efteråt drog ändå Richard Potts, professor i statskunskap vid Concordia universitet i Texas, en lättnadens suck. Några timmar innan debatten varnade han för att den kunde bli en pinsam upplevelse för alla amerikaner.

– Till och med för oss som uppskattar politik och följer politik på ett professionellt plan är Donald Trump en väldigt besvärlig och obekväm person att titta på. En del bottnar i vem han är och hur han presenterar sig. Men i kväll skulle jag säga att han över lag uppträdde på ett bättre sätt än tidigare. Därför skämdes jag kanske inte så mycket för mitt folk och vårt system som jag hade förväntat mig.

Första frågan Hillary Clinton och Donald Trump fick svara på var om de anser att de har uppträtt på ett föredömligt sätt mot varandra under den pågående presidentvalskampanjen.

90 minuter senare avslutades debatten med att de fick ge varandra en komplimang.

Däremellan hann de bland annat anklaga varandra för att ljuga, för att ha förstört bevis, för att ha betett sig kriminellt och för att vilja föra USA i fördärvet.

– De var otrevliga mot varandra, men inte värre än tidigare. Debatten hade en väldigt personlig ton under lång tid. En del av det handlar om hur Donald Trump uttrycker sig. Han är en ovanligt direkt och offensiv debattör. Bland annat sa han något så ovanligt som att han skulle inleda en förundersökning mot Hillary Clinton om han var president. Detta som en konsekvens av att Hillary Clinton inte agerade korrekt vid hanteringen av hemligstämplade dokument när hon var utrikesminister, säger Richard Potts till Dagen.

Tro spelade ingen framträdande roll

Hälften av frågorna ställdes av publiken. Resten ställde de två utfrågarna baserat på allmänhetens intresse för ämnen på bland annat sociala medier. Men liksom tidigare under presidentvalskampanjen fick tro och religion inte heller den här gången någon framträdande roll. Enligt Richard Potts finns det flera förklaringar till detta.

– Det republikanska partiet nominerar vanligtvis en kandidat som har stöd från de konservativt religiösa i landet. I normala fall skulle den republikanska kandidaten ha haft mycket mer att säga om tro. Men Donald Trump har inte en stark religiös övertygelse. Det har aldrig varit en del av hans image, det är inte en del av hans plattform eller hans dragningskraft. När inte det republikanska partiet trycker på för att få religionen på agendan har det egentligen inte blivit en fråga utom när de pratar om hur terrorism ska hanteras, säger Richard Potts.

Söndagskvällens debatt i Washington University i St. Louis avslutades på ett lite oväntat sätt då en person i publiken bad såväl Hillary Clinton som Donald Trump att säga något positivt om motkandidaten.

Berömde varandra

Hillary Clinton var först ut och passade då på att berömma Donald Trumps barn vilket hon gav honom en eloge för. Donald Trump tackade för den fina komplimangen och betalade tillbaka genom att säga att Hillary Clinton är en kämpe som aldrig ger upp vilket han betonade är en positiv egenskap.

Därefter skakade presidentkandidaterna hand – något de inte gjorde då debatten inleddes.

Den tredje och avslutande presidentvalsdebatten kommer att äga rum onsdagen den 19 oktober i Las Vegas.

Powered by Labrador CMS