Nyheter
Tuff situation för kyrkans natthärbärge i Visby
Brist på volontärer hotar Gotlands enda härbärge
På Birkagården i Visby kan hemlösa och missbrukare få duscha, äta och sova. Men verksamheten som drivs av Svenska kyrkan går på knäna.
Problemen handlar dels om bristande ekonomi, dels om brist på volontärer.
– Vi behöver minst 30–40 volontärer till. De är betydligt svårare att hitta nuförtiden. Folk är nog mer rädda om sin tid. I stället skänker de pengar, säger Tommy Wissing till Dagens Nyheter.
Birkagården öppnade 2005 och den i dag 69-årige Tommy Wissing började som nattansvarig innan han blev härbärgets föreståndare 2006–2018. I slutet av 2020 hoppade han in som tillfällig föreståndare när den dåvarande föreståndaren slutat och nu tillhör han volontärgruppen som består av 10–15 personer.
Natthärbärget strax utanför Visby ringmur drivs av Visby domkyrkoförsamling, med stöd från Region Gotland, Visby stift, Röda korset och föreningen Hela människan. Enligt DN står Visby kommun för fastigheten, dessutom betalar kommunen 400 kronor per natt för de individer som socialtjänsten hänvisar dit. Men större delen av kostnaderna står kyrkan för. Och kostnaderna har ökat markant under det senaste året.
Detta beror framför allt på att antalet volontärer minskade när coronapandemin slog till, något som ledde till högre personalkostnad.
“Inte kyrkans ansvar egentligen”
DN uppger att budgeten från Visby domkyrkoförsamling på 1,5 miljoner överskreds med en miljon kronor i fjol. I år har domkyrkoförsamlingen också avsatt 1,5 miljoner kronor för verksamheten på Birkagården. Men även om lönekostnaderna har minskat igen riskerar Birkagården att få mindre pengar framöver. Orsaken stavas medlemstapp – färre medlemmar i Svenska kyrkan innebär lägre intäkter.
Inger Harlevi (M), ordförande i såväl kyrkorådet som regionfullmäktige, säger att Birkagården är viktig och att den engagerar hela det gotländska samhället.
Men Tommy Wissing menar att kommunen måste ta ett större ansvar för sina medborgare.
– Det är inte kyrkans ansvar egentligen. Kyrkan har alltså gjort en jätteinsats här under 16 år nu, säger han till DN.
Inte härbärge utan “hem”
Det gotländska nyhetsmagasinet Horisont skrev i början av 2021 om situationen på Birkagården. Även då var ekonomin och bemanningen i fokus. Samtidigt konstaterades det att härbärget delvis hade tappat sin ursprungliga funktion som ett tillfälligt boende för människor och att många numera betraktar Birkagården som ett “hem” där de bor under längre perioder.
– Det är jätteviktigt att ett ställe som Birkagården får vara just ett härbärge; samtidigt är det viktigt att också hitta lösningar för dem som bor där permanent nu. Där behöver vi hitta sätt att samverka med exempelvis regionen, sa Elisabeth Ström, domprost i Visby stift.