Nyheter
Tummen ner till förbud mot kyrklig avslutning
En majoritet av svenskarna är definitivt emot ett förbud mot kyrkliga skolavslutningar. Motståndet är kompakt i alla befolkningsgrupper, visar siffror från SOM-institutet. Men i år verkar avslutningsfrågan i landets skolor inte vara speciellt het.

För ett par år sedan gick debattens vågor höga kring skolavslutningarnas vara eller icke vara i kyrkan.
Kyrkans uppdrag att förmedla tro krockar med skolans uppdrag att förmedla kunskap, konstaterade Skolverket och meddelade att skolor har rätt att samlas i kyrkan om samlingarna hålls fria från konfessionella inslag.
Starkare motstånd hos kvinnor
Men att gå så långt som att förbjuda kyrkliga avslutningar i lag verkar inte tilltala en majoritet av svenskarna. 78 procent tar avstånd från ett sådant förslag och motståndet är något starkare bland kvinnor.
– Jag har inte gjort någon djupare analys, men ville genom att ta fram dessa siffror ge lite bränsle åt diskussionen, säger Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare på SOM-institutet vid Göteborgs universitet.
Inga hetsiga diskussioner
Motståndet mot förbud av skolavlutningar i skolan är något starkare bland personer som tror på Gud än bland dem som inte gör det (82 mot 74 procent) och något starkare bland personer med högerorientering än bland personer med vänsterorientering, kontaterar Ekengren Oscarsson.
Men hetsiga diskussioner kring skolavslutningarna har i år som sagt lyst med sin mediala frånvaro.
Annat var det kring adventstiden 2012 då över 80 000 personer skrev på en protestlista för en ändrad skollag. Något år senare meddelade skolminister Jan Björklund (FP) att kulturarvet bör vårdas och att enstaka religiösa inslag i framtiden ska tillåtas i utbildningen. Själva lagförslaget har dock inte presenterats ännu.
Jonas Bromander, analyschef på Svenska kyrkan, tror att avsaknaden av debatt i år har flera orsaker.
– Frågan kan ha hamnat i skuggan av valrörelsen och det faktum att man från regeringshåll gick ut och sa att regelverket tolkades lite väl strikt kan ha bidragit att intresset tonades ner, säger han.
Skolor får hyra kyrkolokaler
Dagen berättade tidigare i våras att Svenska kyrkan i Sandviken hyr ut kyrkolokalerna till de skolor som önskar för 1 500 kronor. Präst ingår inte i priset, och skolorna garanteras därmed att konfessionella inslag inte förekommer.
– Det finns någon enstaka församling som har gjort så här, men det är ingen ny praxis som tillämpas generellt. Argumenten verkar vara uttömda och det fungerar ganska bra nu, säger Jonas Bromander.