Nyheter
Turkiet: Kristna kan stå på tur för utrensningar
Efter den misslyckade statskuppen i Turkiet har myndigheterna rensat ut meningsmotståndare. Nu fruktar kristna att de kan bli nästa måltavla. Amerikanska kristna tvingas redan ut ur landet.

Under sommaren och hösten har turkiska myndigheter genomfört stora utrensningar i samhället. Det är främst anhängare till den muslimske predikanten Fethullah Gülen, som anklagas för att ligga bakom kuppförsöket i juli, som drabbats. Men även många andra som inte varit en del av Gülenrörelsen har förlorat sina jobb och kastats i fängelse.
Tvingats ur landet
Nu finns tecken på att även kristna kommer att drabbas. Flera amerikaner som varit engagerade i protestantiska kyrkor har tvingats ut ur landet. Ryan Keating, som arbetade med att hjälpa flyktingar, blev avvisad i oktober när han skulle återvända till sin familj i Ankara. Han har fått besked om att han aldrig får komma in i Turkiet igen. Pastorn Andrew Brunson, som länge bott i staden Izmir, blev även han anklagad för att vara ett säkerhetshot och utvisad från landet.
– Protestantiska och andra kristna kyrkor kopplas till amerikanskt inflytande, och nu när Turkiet är anti-amerikanskt så är de mer utsatta, säger forskaren Aykan Erdemir, som är verksam vid Foundation for Defense of Democracies, till Religion News Service.
”Osäkert läge”
Henrik Steen har bott länge i Turkiet och precis återvänt till Sverige efter en resa dit. Han berättar att det är fler kristna amerikaner som kan vara på väg att tvingas ut ur landet. Än så länge har dock inte kristna från andra länder utvisats.
– Men läget är väldigt osäkert just nu, ingen vet vad som kommer att hända nästa vecka, säger han.
De turkiska kristna lever också med oro för framtiden. Utrensningarna bland militär, lärare och jurister har inte drabbat dem, men det finns en rädsla för att de ska bli nästa grupp som attackeras.
– En del är mer rädda än andra. Om man är offentliganställd så är man mer nervös för då kan man lätt bli av med jobbet, säger Henrik Steen.
Låg profil
Kyrkorna håller just nu en ganska låg profil och undviker att göra stora utåtriktade satsningar. Eftersom det fortfarande råder undantagstillstånd vill man inte dra uppmärksamheten till sig med samlingar utomhus.
Lyfter fram islam
Henrik Steen berättar att det turkiska samhället blir alltmer polariserat. Regeringspartiet AKP och president Erdogan lyfter fram islam, som får en allt starkare ställning i landet.
Turkiet har dock länge varit ett samhälle som byggt på sekulära värderingar och en stor grupp turkar vill fortfarande hålla fast vid dem.
– De skräms bort från islam och blir då mer öppna för andra idéer och intryck, säger han.
”Ljus framtid”
Han menar att det är svårt att sia om den politiska utvecklingen i landet. Han är dock övertygad om att kyrkan har en ljus framtid, han ser redan tecken på att den växer och att fler kristna tar sin tro på allvar.
– Det kan bli svårare tider, men vi ser det som en möjlighet för kristna att leva som lärjungar och att unga söker sig till församlingar för att de är nyfikna på alternativ, säger han.