Nyheter
Tydlig koppling mellan demokrati och religionsfrihet
En ny stor undersökning visar att statsskicket spelar en viktig roll i hur fria medborgarna är att uttrycka sin religiositet. Men vissa demokratier får ändå underkänt, exempelvis Danmark.
Det är viktigt att koppla ihop religionsfrihet med demokratibiståndet. Budskapet presenterades nyligen av Svenska missionsrådet (SMR) som i rapporten “Claiming space for faith” såg en tydlig koppling mellan demokrati och religionsfrihet, efter att ha pratat med sina samarbetspartners runtom i världen.
Nu får de eldunderstöd från Pew Forum, en av de stora giganterna när det gäller att bevaka religionsfrihet i världen. Pew Forum presenterar i dagarna sin elfte rapport om hur utvecklingen i världen ser ut och konstaterar att statsskicket spelar roll efter att ha samkört sina egna inhämtade data om religionsfrihet med ett demokratiindex.
Ingen demokrati på värstinglistan
I rapporten hängs 27 länder ut som värstingar när det gäller att inte respektera religionsfriheten, här finns länder som Saudiarabien, Iran och Syrien, välkända för sina övergrepp. Talande nog finns inte en enda fullfjädrad demokrati på denna värstinglista.
Med detta sagt, demokratier är långtifrån perfekta. Ett demokratiskt land hamnar exempelvis på den näst högsta nivån, nämligen Danmark. Pew Forum förklarar att det beror på landets burkaförbud, vilket de ser som en tydlig inskränkning av religionsfriheten.
Rapporten hanterar år 2018, vilket också var det år då burkaförbudet infördes i Danmark.

Motsättningar i demokratier
För att mäta religionsfriheten i världen använder sig Pew Forum av två olika index. Det ena mäter hur stater på olika sätt agerar, exempelvis via lagstiftning. Det andra indexet mäter hur stora de religiösa motsättningarna mellan olika grupperingar är i ett land.
Här konstaterar Pew Forum att det inte finns en lika tydlig trend att demokratier skulle klara sig bättre, i vissa fall är det snarare tvärtom. Tre demokratier återfinns exempelvis i den högsta kategorin, med mycket höga religiösa motsättningar inom landet; Israel, Indien och Sri Lanka.
Fem europeiska demokratier hamnade i den näst högsta kategorin med höga religiösa spänningar, nämligen Danmark, Tyskland, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien. Främst beror det på islamofobiska och antisemitiska incidenter.
Kina sticker ut
Samtidigt lyckades en rad diktaturer som kontrollerar sina medborgares religiositet hårt hamna i den lägsta kategorin när det gäller religiösa spänningar inom landet. Kina är ett bra exempel på ett sådant land där staten begår grova övergrepp på religionsfriheten, exempelvis genom att sätta muslimer i omskolningsläger. Men konfliktnivån mellan religiösa grupper i samhället är mycket låg.
