Nyheter
Tydlighet och lyhördhet viktiga egenskaper hos nya pingstledaren
En tydlig ledare, som samtidigt lyssnar på församlingarna. När Pingst ska välja en ny ledare är önskemålen många visar en rundringning som Dagen gjort.

När Pelle Hörnmark meddelade i början av maj att han kommer att avgå nästa år som föreståndare för Pingst FFS kom det som en överraskning. Dagens rundringning visar att det är många pastorer som gärna sett att han fortsatt på den posten.
– Jag tror att Pelle hade mer att ge. Den inriktning som han haft tror jag varit helt rätt för Pingst. Han har sett olikheterna, men format dem till en mångfald så att det inte blivit spretigt, säger Andreas Ardenfors, som är pastor i pingstkyrkan i Mjölby.
Den person som från och med 2016 ska verka som föreståndare för Pingst kommer att möta många utmaningar. En fråga som pingströrelsen brottats med i decennier handlar om identiteten. Ska man vara ett samfund eller inte? Den frågan verkar fortfarande levande.
Viss kluvenhet
Anethe Carlsson, pastor i Skärgårdskyrkan, menar att det finns en kluvenhet som en ny föreståndare måste ta tag i.
– Jag är inte så säker på att församlingar eller medlemmar vill leva i ett samfund. Men ändå har det blivit så att när något händer så vill man att Pingst centralt uttalar sig, säger hon.
Christian Mölk, som är pastor i Timrå Pingst, tycker också att en ny föreståndare bör ha fokus på teologiska och ideologiska frågor.
– Det finns ett stort behov av samtalsforum för teologiska frågor, och det tror jag en ny föreståndare behöver ta tag i, säger han.
Även Andreas Wessman, som är föreståndare för Malmö pingstförsamling, menar att en ny föreståndare behöver arbeta med pingströrelsens teologiska grund.
– Vi har ju sagt att teologin avgörs i den lokala församlingen, men kan vi vara hur breda som helst? Jag tror nog att vi måste arbeta fram någon typ av gemensamt ställningstagande kring vad som är pingsts DNA, säger han.
Pingsts nye ledare ska inte bara efterträda Pelle Hörnmark, han eller hon kommer också att vara en ledare i Lewi Pethrus efterföljd.
Edward Sköllerfalk, som är verksamhetsansvarig på Pingst ung, menar att Lewi Pethrus fortfarande finns som ett ideal att leva upp till.
– Vi kräver nog en stark, eller åtminstone tydlig, ledare inom pingströrelsen. Det sitter djupt, säger han.
Han skulle själv gärna se en ledare som tar mer plats i det offentliga rummet.
– Att han eller hon kan väcka opinion men också stötta andras åsikter i offentligheten, säger han.
Många goda kandidater
Andra vill inte ha en för stark betoning på föreståndaren.
Sören Perder, pastor i Örebro, är en av dem.
– Nu frågar allt fler efter vad pingstledningen säger. Jag är själv lite tveksam till den utvecklingen, jag tror vi ska vara vaksamma, säger han.
Det är få som vill föreslå några namn som tänkbara efterträdare. Pastorerna Daniel Alm, Västerås, och Stefan Beimark, Örnsköldsvik, nämns dock under rundringningen. De flesta som Dagen är i kontakt med verkar vara övertygade om att det finns många goda kandidater.
– Vi har många lämpliga kandidater, både män och kvinnor, yngre och äldre, säger Andreas Ardenfors.
Han tycker att Pelle Hörnmark gjort en fantastisk insats i att samla rörelsen, och nu vill han få en efterträdare som kan förvalta det arvet.
– Det absolut viktigaste är att få rörelsen ännu mer evangeliserande, säger han.